www.wimjongman.nl

(homepagina)


75 woorden voor 75 jaar Israël - Bitachon/Trust

Vertrouw op Hashem en doe goed, blijf in het land en blijf trouw.
Psalmen 37:3 (DE ISRAËL BIJBEL)

Akiva Gersh

()

Ter ere van de 75ste verjaardag van Israël is Israel365 verheugd om een nieuwe serie essays te lanceren die de geheimen van de Hebreeuwse Bijbel ontsluiten! Deze essays belichten het verband tussen verwante Hebreeuwse woorden en onthullen Bijbelse geheimen die alleen toegankelijk zijn via het Hebreeuws.Geniet van de serie - en een gelukkige 75ste verjaardag van de Staat Israël!

בִּטָּחוֹן

BITACHON

BEE-TA-CHON

VERTROUWEN

"Vertrouw op Hashem en doe goed, blijf in het land en blijf trouw." (Psalmen 37:3)

בטח ביהוה ועשה טוב שכן ארץ ורעה אמונה.

"Zie God is mijn redding; ik zal vertrouwen en niet bang zijn; want Hashem de Heer is mijn kracht en macht, en Hij is mijn bevrijding." (Jesaja 12:2)

הנה אל ישועתי אבטח ולא אפחד כי עזי וזמרת יה יהוה ויהי לי לישועה.

Bitachon, "vertrouwen", is de ruggengraat van onze relatie met God. Wat er ook gebeurt in iemands persoonlijke leven of in de wijdere wereld, wie bitachon bezit vertrouwt erop dat alles van God komt. En omdat God zuiver goed is, is alles wat er gebeurt uiteindelijk ten goede. Het verwerven van bitachon vereist het internaliseren van het geloof dat er geen toevalligheden zijn in de wereld. Het is de ontkenning van willekeur en toeval in onze wereld. Het betekent dat wat er ook gebeurt een functie is van Gods wil en Gods besluit.

Bitachon is echter iets anders dan geloof. Het is geloof in praktijk gebracht. "Vertrouw op God en doe het goede" (Psalm 37:3). Het "goed doen" dat komt nadat men vertrouwen heeft in God is het overwinnen van angst en zorgen die natuurlijk voortvloeien uit het ervaren van een uitdagende ervaring of situatie.

"Zie de God die mij triomf geeft, ik zal vertrouwen, ik zal niet bang zijn" (Jesaja 12:2). Wanneer we op God vertrouwen zijn we niet bang, omdat we weten dat, wat er ook gebeurt, God er is. We zijn niet alleen!

Bitachon betekent vertrouwen in Gods plan voor de mensheid, zelfs nu de seculiere cultuur aan invloed wint en veel mensen zich van God afkeren. "Want Mijn plannen zijn niet jullie plannen en Mijn wegen zijn niet jullie wegen, verklaart Hashem" (Jesaja 55:8). We moeten erop vertrouwen dat de verlossing ooit zal komen zoals beloofd.

Er was een bekende Joodse wijsgeer uit de 1e eeuw met een ongebruikelijke naam: Nachum Ish Gamzu, wat betekent "Nachum de 'ook deze' man." Hij kreeg deze naam omdat hij beroemd was omdat hij altijd zei: "Ook dit is ten goede." Want wie bitachon heeft, weet dat wat er ook gebeurt, het ten goede is.

Bron: 75 words for 75 years of Israel - Bitachon/Trust - Israel365 News