www.wimjongman.nl

(homepagina)


75 woorden voor 75 jaar Israël - Chadash/Nieuw

Deze maand zal voor u het begin van de maanden betekenen; het zal voor u de eerste van de maanden van het jaar zijn.
Exodus 12:2 (DE ISRAËL-BIJBEL)

()

Akiva Gersh

Ter ere van de 75ste verjaardag van Israël is Israel365 verheugd een nieuwe serie essays te lanceren die de geheimen van de Hebreeuwse Bijbel ontsluiten!

Uittreksels uit Rabbi Akiva Gersh's aankomende boek, 75 Hebreeuwse woorden die je nodig hebt om de Bijbel te begrijpen (binnenkort beschikbaar!). Deze essays belichten het verband tussen verwante Hebreeuwse woorden en onthullen Bijbelse geheimen die alleen toegankelijk zijn via het Hebreeuws.

Geniet van de serie - en een gelukkige 75ste verjaardag van de Staat Israël!

חָדָשׁ

CHADASH

CHA-DA-SH

NIEUW

"Deze maand zal voor u het begin der maanden betekenen; het zal voor u de eerste der maanden van het jaar zijn." (Exodus 12:2)

החדש הזה לכם ראש חדשים ראשון הוא לכם לחדשי השנה.

"Zing voor God een nieuw lied, zing voor God heel de aarde." (Psalmen 96:1)

שירו ליהוה שיר חדש שירו ליהוה כל הארץ.

Chadash, wat "nieuw" betekent, komt in de Bijbel het meest voor in de vorm van chodesh, wat "maand" betekent.

Gods allereerste gebod aan het volk Israël was de volgorde van de maanden. "Deze maand zal voor u het begin van de maanden zijn; het zal voor u de eerste van de maanden van het jaar zijn" (Exodus 12:2). De eerste dag van elke maand staat bekend als Rosj Chodesh, letterlijk "het hoofd van de maand", en het is een speciale dag gewijd aan inkeer en vreugde. In de Tempel in Jeruzalem werden op de eerste dag van elke maand extra offers gebracht om dit gevoel tot uitdrukking te brengen.

De Hebreeuwse kalender is voornamelijk een maankalender. Nadat de maan zo goed als verdwenen is uit de nachtelijke hemel, verschijnt hij weer en markeert het begin van een nieuwe maand. Het voortdurend afnemen en opkomen van de maan leert ons dat we altijd opnieuw kunnen beginnen. Ongeacht onze mislukkingen of wat we hebben meegemaakt, we kunnen opnieuw beginnen.

Vernieuwing is essentieel om God te dienen. "Zing voor God een nieuw lied" (Psalmen 96:1). Koning David moedigt ons aan om voortdurend te streven naar nieuwe manieren om God te dienen. De "oude liederen" die we voor God hebben gezongen zijn prachtig, maar we mogen nooit stoppen met het componeren van nieuwe liederen om God te dienen!

Uiteindelijk zal dit een nieuw en helderder tijdperk brengen voor de mensheid, wanneer de hele wereld zich bewust zal zijn van Gods aanwezigheid, zoals in het Joodse gebedenboek staat: "Een nieuw licht zal schijnen op Sion."

Bron: 75 words for 75 years of Israel - Chadash/New - Israel365 News