www.wimjongman.nl

(homepagina)


Irans plan om van de Westelijke Jordaanoever een terreurbasis te maken

door Bassam Tawil - 17 augustus 2023

  • Palestijnse terroristen... hebben de door Hamas gecontroleerde Gazastrook al veranderd in een basis voor het afvuren van tienduizenden raketten richting Israël. Nu proberen de terroristen, met de hulp van Iran, de Westelijke Jordaanoever te gebruiken om raketten af te vuren op Israëlische burgergemeenschappen.

  • Erger nog, het toezicht van het Amerikaanse Congres, dat vereist is voor elke deal met Iran, werd deze week tenietgedaan toen de regering Biden, blijkbaar om toezicht te vermijden, haar plannen met Iran aankondigde tijdens het zomerreces van het Congres.

  • Het MEMRI rapport... merkte op dat de bewapeningsinspanningen in de West Bank energiek worden ondersteund door de Islamitische Republiek Iran, op bevel van de Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei.

  • Te oordelen naar de verklaringen van de leiders van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad, hadden de Palestijnse terroristen die nu raketten afvuren op Israëlische gemeenschappen vanaf de Westelijke Jordaanoever, dit niet kunnen doen zonder de hulp van Iran. Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad erkennen het bestaansrecht van Israël niet, punt.

  • Het Hamas-convenant... stelt openlijk: "Er is geen oplossing voor de Palestijnse kwestie behalve door Jihad [heilige oorlog]. Initiatieven, voorstellen en internationale conferenties zijn allemaal tijdverspilling en vergeefse moeite." (Artikel 13)

  • De Amerikanen en Europeanen die oproepen tot de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever negeren de dreigementen van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad om de strijd voort te zetten tot de eliminatie van Israël. De raketten die worden afgevuurd vanaf de Westelijke Jordaanoever zouden een luid alarmsignaal moeten zijn voor iedereen die blijft praten over de zogenaamde tweestatenoplossing.

  • Het is niet moeilijk om je voor te stellen wat er zou gebeuren als Israël zich terugtrekt [uit de Westelijke Jordaanoever]. Na de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook in 2005 vuurden Palestijnse terreurgroepen tienduizenden raketten af op Israëlische steden en dorpen. Een Israëlische terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever zou betekenen dat het gebied volledig in handen komt van Iran en zijn Palestijnse terreur proxies en dat het een nieuwe basis wordt voor de Jihad -- niet alleen tegen Israël maar ook tegen het Westen.

( )

Palestijnse terroristen hebben de door Hamas gecontroleerde Gazastrook al veranderd in een basis voor het afvuren van tienduizenden raketten op Israël. Nu proberen de terroristen, met de hulp van Iran, de Westelijke Jordaanoever te gebruiken om raketten af te vuren op Israëlische burgergemeenschappen. Afgebeeld: Palestijnse terroristen vuren een volley raketten af richting Israël vanuit een dichtbevolkte woonwijk van Gaza Stad op 13 mei 2023. (Foto door Mahmud Hams/AFP via Getty Images)

Palestijnse terroristen werken er hard aan om van de Westelijke Jordaanoever een lanceerbasis te maken voor een oorlog tegen Israël. Ze hebben de door Hamas gecontroleerde Gazastrook al veranderd in een basis voor het afvuren van tienduizenden raketten op Israël. Nu proberen de terroristen, met hulp van Iran, de Westelijke Jordaanoever te gebruiken om raketten af te vuren op Israëlische burgergemeenschappen.

De recente beslissing van de Amerikaanse regering om Iran toegang te geven tot minstens 16 miljard dollar, waaronder 6 miljard dollar in Zuid-Korea, als onderdeel van een gevangenenruil, zal ongetwijfeld ten goede komen aan de Palestijnse terreur proxies van Teheran: Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad. De twee terreurgroepen, die uit zijn op de vernietiging van Israël, ontvangen al lange tijd financiële en militaire hulp van de Iraanse mullahs.

Erger nog, het toezicht van het Amerikaanse Congres, dat vereist is voor elke deal met Iran, werd deze week tenietgedaan toen de regering Biden, blijkbaar om toezicht te vermijden, haar plannen bekendmaakte tijdens het zomerreces van het Congres. Zoals Richard Goldberg op 15 augustus schreef in "The Disastrous Implications of the $6 Billion Hostage Deal: That it will encourage hostage diplomacy among our foes is the least of the problems":

"Dat het Witte Huis deze deal aankondigde tijdens het congresreces van augustus was geen toeval. Er kunnen dan geen spoedzittingen worden gehouden. Afkeuringsresoluties kunnen niet versneld worden behandeld. President Biden heeft met succes de Iran Nuclear Agreement Review Act omzeild, die vereist dat hij het Congres op de hoogte stelt van elke overeenkomst met Iran met betrekking tot zijn nucleaire programma voordat de sancties worden opgeheven."

In de afgelopen drie maanden vuurde een groep die gelieerd is aan de door Iran gesteunde terreurbeweging Hamas minstens zes raketten af op Israëlische gemeenschappen vanuit het gebied rond Jenin op de noordelijke Westelijke Jordaanoever.

Op 15 augustus tweette de Israel Defense Forces:

"6 raketten in 3 maanden

"Dat is het aantal mislukte pogingen tot raketlancering in het gebied van de Menashe Regionale Brigade in de afgelopen 3 maanden, waarvan de meest recente kort geleden.

"We zullen blijven opereren om elke dreiging tegen Israëlische burgers te verijdelen."

Op 27 juli kondigde de IDF aan:

"Er werd een raketlancering uitgevoerd in de richting van de Israëlische gemeenschap Ram On.

"De overblijfselen van de raket werden echter gelokaliseerd naast de Palestijnse stad Silat al-Harithiya door veiligheidstroepen.

"Dit is een uitstekend voorbeeld van terroristen die nieuwe manieren gebruiken om onschuldige Israëlische burgers te bedreigen zonder zich te bekommeren om Palestijnse levens."

De meest recente raket werd op 15 augustus afgevuurd in de richting van Israël. De terreurgroep achter de aanvallen heet Ayyash Bataljon, genoemd naar Yahya Ayyash, een Hamas aartsterrorist die achter een reeks zelfmoordaanslagen in Israël zat in de jaren 1990. Bij de bomaanslagen die hij organiseerde kwamen ongeveer 90 Israëli's om het leven, waaronder veel burgers. Ayyash wordt gevierd door veel Palestijnen, die straten en andere plaatsen naar hem vernoemd hebben.

De raketten die vanuit het gebied rond Jenin werden afgevuurd hebben tot nu toe geen schade aangericht en niemand raakte gewond.

In een video die op 15 augustus op sociale media werd geplaatst, zei het Ayyash Bataljon:

"Onze mujahideen [strijders] waren in staat om de nederzetting Shaked, ten westen van Jenin, te beschieten met een Qassam 1-raket als antwoord op de misdaden van de bezetting tegen ons volk en om het bloed van onze martelaren te wreken."

Vorige maand zei dezelfde terreurgroep dat "ondanks de complexe en gevoelige veiligheidsomstandigheden [op de Westelijke Jordaanoever], en het gebrek aan capaciteiten en hulpmiddelen, het Ayyash Bataljon zich blijft ontwikkelen en voorbereiden [op het uitvoeren van raketaanvallen]." Volgens de groep "gaan de voorbereiding en ontwikkeling door en zal de volgende [fase] groter zijn."

Wanneer de terroristen het hebben over de "complexe en gevoelige" situatie, scheppen ze op dat ze in staat waren om de raketten af te vuren ondanks de aanwezigheid van veiligheidstroepen van Israël en de Palestijnse Autoriteit (PA) op de Westelijke Jordaanoever. Terwijl de IDF zegt haar uiterste best te doen om het terrorisme op de Westelijke Jordaanoever te bestrijden, doen de veiligheidstroepen van de PA duidelijk niet veel om de terreurgroepen die in gebieden onder hun controle opereren, in toom te houden.

Vorige maand pochte Saleh Arouri, vicevoorzitter van het politieke bureau van Hamas, dat zijn groep verantwoordelijk was voor de raketaanvallen vanaf de Westelijke Jordaanoever:

"De staat van verzet op de Westelijke Jordaanoever ontwikkelt zich, en [Israël] is in paniek terwijl het de ontwikkeling ervan gadeslaat, zoals het geval was in de Gazastrook.... De verzetsstrijders op de Westelijke Jordaanoever gebruiken messen, pistolen en geweren, maar ook explosieven en raketten."

De raketaanvallen maken deel uit van een toegenomen poging van Irans Palestijnse gevolmachtigden, Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), om zich op de Westelijke Jordaanoever te vestigen en een militaire infrastructuur op te zetten om van daaruit terreuraanslagen en gewapende strijd tegen Israël te voeren, volgens een rapport van het Middle East Media Research Institute (MEMRI):

"Het is duidelijk dat de terreurorganisaties hun oorlogsmethoden veranderen en hoe ze hun gewapende strijd tegen Israël voeren vanaf de Westelijke Jordaanoever, en proberen om op de Westelijke Jordaanoever de methoden te dupliceren die worden gebruikt om Israël te bestrijden in de Gazastrook. Daartoe opereren ze op drie manieren:

  • "Met voortdurende inspanningen om de Westelijke Jordaanoever te bewapenen, waaronder de productie van wapens en geavanceerde explosieven.

  • "Door tunnels te graven en raketten te lanceren.

  • "Door anti-Israëlische militaire samenwerking tussen de terreurorganisaties te onderhouden, naar het voorbeeld van de gezamenlijke oorlogskamer in de Gazastrook."

Het MEMRI rapport merkte ook op dat de bewapeningsinspanningen op de Westelijke Jordaanoever energiek worden bijgestaan door de Islamitische Republiek Iran, op bevel van de Iraanse Opperste Leider Ali Khamenei:

"Khamenei heeft deze orders tien jaar geleden uitgevaardigd en opeenvolgende commandanten van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde hebben talloze malen verklaard dat ze deze orders uitvoeren. Hamas- en PIJ-leiders bedanken Iran regelmatig publiekelijk voor de militaire steun aan hun organisaties, ook binnen de Westelijke Jordaanoever."

In juni bezochten leiders van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad Teheran, waar ze met Iraanse functionarissen manieren bespraken om de aanvallen van het "verzet" tegen Israël op te voeren, vooral op de Westelijke Jordaanoever.

In een interview met Al-Jazeera TV, dat in handen is van Qatar, onthulde secretaris-generaal van de PIJ, Ziyad al-Nakhaleh, dat Iran de Palestijnse terreurgroepen van militaire hulp voorziet:

"Ze voorzien ons ook van militaire expertise... Ik geloof dat de meeste financiële en militaire hulp naar Hamas gaat. Hamas krijgt meer dan de Palestijnse Islamitische Jihad, misschien omdat ze groter zijn dan wij."

Hamasleider Ismail Haniyeh heeft Iran ook geprezen voor het verstrekken van geld en wapens aan zijn groep. "Ik wil degenen bedanken die geld en wapens hebben gegeven aan het dappere verzet: de Islamitische Republiek Iran," zei hij.

Te oordelen naar de verklaringen van de leiders van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad, hadden de Palestijnse terroristen die nu vanaf de Westelijke Jordaanoever raketten afvuren op Israëlische gemeenschappen, dit niet kunnen doen zonder de hulp van Iran. Hamas en PIJ erkennen het bestaansrecht van Israël niet, punt. De twee groepen zijn uitlopers van de Moslim Broederschap, wiens uitgesproken doel de oprichting is van een soevereine islamitische staat die Israël zou vervangen.

Het Hamas-convenant stelt:

"Het land Palestina is een islamitische Waqf gewijd aan volgende moslimgeneraties tot de Dag des Oordeels. Het, of een deel ervan, mag niet worden verspild. Het, of een deel ervan, mag niet worden opgegeven."

Het Hamas Convenant stelt ook openlijk:

"Er is geen oplossing voor de Palestijnse kwestie behalve door Jihad [heilige oorlog]. Initiatieven, voorstellen en internationale conferenties zijn allemaal tijdverspilling en vergeefse moeite." (Artikel 13)

Op dezelfde manier wil de Palestijnse Islamitische Jihad een soevereine, islamitische Palestijnse staat stichten met de geografische grenzen van het mandaat Palestina van voor 1948. Net als Hamas pleit de Jihad voor de vernietiging van Israël met gewelddadige middelen; de Jihad benadert het Arabisch-Israëlische conflict als een ideologische oorlog, niet als een territoriaal geschil.

In een interview uit 2009 zei de voormalige PIJ-leider Ramadan Shalah: "Ik zal nooit, onder geen enkele omstandigheid, het bestaan van de staat Israël accepteren."

De Palestijnse terroristen die raketten afvuren op Israël doen dat niet omdat ze Joden willen verdrijven van de Westelijke Jordaanoever. In plaats daarvan lanceren ze de raketten omdat ze Israël willen vernietigen.

De Amerikanen en Europeanen die oproepen tot de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever negeren de dreigementen van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad om de strijd voort te zetten tot de eliminatie van Israël. De raketten die worden afgevuurd vanaf de Westelijke Jordaanoever zouden een luid alarmsignaal moeten zijn voor iedereen die blijft praten over de zogenaamde tweestatenoplossing.

De terroristen zijn in staat om raketten af te vuren vanaf de Westelijke Jordaanoever terwijl de Israëlische veiligheidstroepen daar nog steeds zijn. Het is niet moeilijk voor te stellen wat er zou gebeuren als Israël zich uit deze gebieden zou terugtrekken. Na de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook in 2005 vuurden de Palestijnse terreurgroepen tienduizenden raketten af op Israëlische steden en dorpen. Een Israëlische terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever zou betekenen dat het gebied volledig in handen komt van Iran en zijn Palestijnse terreur-proxies en dat het een nieuwe basis wordt voor de Jihad -- niet alleen tegen Israël maar ook tegen het Westen.

Bassam Tawil is een Arabische moslim uit het Midden-Oosten.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2023 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Iran's Plan To Turn The West Bank Into A Terror Base :: Gatestone Institute