www.wimjongman.nl

(homepagina)


Hamas heeft dodelijkere wapens dan de laatste keer dat Israël Gaza binnenviel.

Militante groep kwam terug met drones, raketten van eigen bodem en versterkte tunnels; 'tot de tanden bewapend'.

Door Benoit Faucon, WSJ, november 2023

( )

Palestijnse strijders van de gewapende vleugel van Hamas nemen in juli deel aan een parade ter herdenking van de oorlog met Israël in 2014. MAJDI FATHI/NURPHOTO/ZUMA PRESS

De laatste keer dat Israël de Gazastrook binnenviel, bijna tien jaar geleden, verpletterden zijn troepen een overmacht aan Hamas-strijders. Ze vernietigden tunnelsystemen en sloten smokkelroutes af, waardoor de islamitische groep tweederde van zijn raketten verloor tegen de tijd dat ze zich terugtrokken.

Nu Israël een nieuwe invasie uitvoert, heeft het te maken met een machtigere vijand die zijn arsenaal heeft heropgebouwd met hulp van Iran. Sinds het begin van de operatie op 27 oktober heeft Hamas het Israëlische leger aangevallen met explosieve drones, antitankraketten en zware raketten - het soort wapens dat het slagveld in Oekraïne heeft veranderd.

Met 26 dodelijke slachtoffers in een week tijd sterven er meer dan twee keer zoveel Israëli's als in 2014, toen er 67 doden vielen tijdens een zeven weken durende campagne.

De kern van het vermogen van Hamas om te reageren op de invasie is de langdurige relatie van de groep met Iran, dat de Palestijnse militanten is blijven steunen met geld en technische expertise. In de maanden voorafgaand aan de aanval van 7 oktober gingen honderden Hamas-strijders naar Iran voor militaire training, meldde The Wall Street Journal.

Avi Melamed, een voormalige Israëlische inlichtingenofficier, zei dat hij weliswaar verwacht dat Israël uiteindelijk zal zegevieren, maar dat het geavanceerde arsenaal betekent dat Israël zich schrap zal moeten zetten voor een langdurige strijd. "Hamas is een militaire macht van betekenis dankzij Iran," zei Melamed. "Ze zijn tot de tanden bewapend."De islamitische groepering heeft de expertise gebruikt om lokale vaardigheden in wapenproductie te ontwikkelen, door wapens samen te stellen uit materialen die beschikbaar zijn in de Gazastrook, ondanks een Israëlische en Egyptische blokkade van het gebied.

Sommige analisten zeggen dat zelfs als Israël erin slaagt om de militaire capaciteiten van Hamas uit te putten, de verwoesting die is aangericht om dat doel te bereiken kan leiden tot een langdurige opstand als de campagne eenmaal voorbij is.

( )

Een Israëlische tank manoeuvreert naast de Gazastrook op 1 november. FOTO: ATEF SAFADI/EPA-EFE/SHUTTERSTOCK

De VS voerden verschillende oorlogen tegen militante groeperingen, waaronder Al Qaida en de Taliban, maar kregen te maken met langdurige en hardnekkige opstanden. Het uitroeien van Hamas zal misschien nog moeilijker zijn, zeggen analisten.

"Hamas heeft zeer diepe wortels en dat is anders dan Al Qaeda, dat kleiner was," zegt Dan Byman, senior fellow en expert in terrorismebestrijding bij de denktank Center for Strategic and International Studies.

Zelfs als een nederlaag voor Hamas de Palestijnen ervan weerhoudt om zich bij de groep aan te sluiten, zal het Israëlische offensief de woede onder de Palestijnen aanwakkeren, waardoor ze zich misschien bij andere gewapende groepen zullen aansluiten. Israël heeft geen enkele indicatie gegeven van wat er na de militaire operatie gaat gebeuren. Het zal waarschijnlijk geen permanente aanwezigheid van grondtroepen in de strook handhaven en er zijn geen kolonistengemeenschappen die bereid lijken om daar te gaan wonen. Cruciaal is, zei Byman, dat zelfs de VS tastbare steun hadden in de bevolkingsgroepen waar ze opstanden bestreden.

"De VS had voordelen, veel Irakezen en Afghanen die met hen wilden samenwerken," zei hij. "Er zijn geen Palestijnen die graag met Israëliërs willen samenwerken in Gaza."

Marwan Abdel-Al, een hoge functionaris bij het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een in Syrië gevestigde seculiere gewapende groepering met operaties in Libanon, Gaza en de Westelijke Jordaanoever, zei in een interview in Libanon dat Hamas en zijn bondgenoten beter uitgerust zijn om te reageren op een Israëlische grondinvasie dan in het verleden.

"Vandaag de dag is het totaal anders dan in 2014," zei hij, wijzend op drones en het soort geavanceerde guerrillamethodes die ontwikkeld zijn door de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran en de Russische huurlingengroep Wagner.

Het Front zei dat het deelnam aan de aanvallen van 7 oktober en dat het raketten blijft afvuren op Israël vanuit Gaza.

( )

Een Palestijnse groep die verschillende militante facties vertegenwoordigt, gaf in december foto's vrij waarop te zien is wat volgens de groep een training was voor een "inval achter de vijandelijke linies" op een onbekende locatie. FOTO: REUTERS

( )

Zicht op wat Hamas beschreef als een anti-wapengranaat die deze maand in Gaza werd afgevuurd op Israëlische tanks en voertuigen. FOTO: HAMAS MILITAIRE VLEUGEL/REUTERS

Abdel-Al waarschuwde dat Israël zal vastlopen, zoals Duitsland deed in Rusland tijdens de Tweede Wereldoorlog of de VS in Vietnam. "De jongens daar, op de grond," zei hij, "ze zijn er klaar voor."

Hamas produceert al meer dan twee decennia raketten. De eerste generatie Qassam-raketten, goedkope raketten met suiker als brandstof die Hamas begon te produceren tijdens de Palestijnse opstand die bekend staat als de Tweede Intifada, rond 2001, hadden een bereik van 2 tot 3 mijl. De derde generatie, Qassam 3, had een bereik van ongeveer 10 mijl. Nu heeft Hamas raketten laten zien met een bereik tot 150 mijl, die in principe heel Israël bestrijken.

In het verleden produceerde Iran raketten in Soedan en smokkelde ze Gaza binnen via tunnels vanuit de Sinaï met de hulp van Egyptische bedoeïenen. Dat is nu grotendeels gestopt, sinds Egypte de tunnels onder water zette en Soedan toenadering zocht tot Israël en zich distantieerde van Iran. In plaats daarvan zijn Hamas en de Islamitische Jihad overgestapt op eigen productie en vervaardigen ze volgens analisten zowel explosieven als het wapen uit grondstoffen.

Voor de productie van raketten heeft Hamas stalen buizen gebruikt in plaats van metaal in de motoren en kernkoppen. Voor de explosieven zijn niet-ontplofte Israëlische artilleriekoppen gebruikt. Andere elementen, zoals het fusiesysteem en de vinnen zijn eenvoudig te bouwen en aan elkaar te lassen, en brandstof voor de stuwstof van de raket kan worden binnengesmokkeld.

De krachtigste verdediging van Hamas is misschien wel het uitgebreide tunnelnetwerk dat als een ondergrondse stad onder Gaza doorloopt en waar strijders, brandstof, wapens en, sinds 7 oktober, gijzelaars worden opgeslagen.

"De tunnels veranderen echt alles", zegt Daphné Richemond-Barak, professor aan de Reichman Universiteit in Herzliya, Israël, en auteur van een boek over ondergrondse oorlogsvoering. "De tunnels neutraliseren elk militair voordeel."

De tunnels van Hamas zijn sinds de oorlog van 2014 uitgebreid en versterkt, waarschijnlijk met advies van Iran, dat sommige van zijn eigen militaire faciliteiten ondergronds houdt, zei Richemond-Barak, eraan toevoegend dat Hamas zich ook heeft laten inspireren door het gebruik van soortgelijke tunnels door Islamitische Staat.

"Dit is waarschijnlijk het meest geraffineerde netwerk van tunnels dat ooit in een oorlog is gebruikt," zei ze.

De tunnels lopen ook naar de zee, die gebruikt kan worden voor smokkel, om onbemande onderwatervoertuigen te lanceren en als doorgang voor Hamas-kikkers, volgens Lenny Ben-David, een expert in Hamas-wapens bij het Jerusalem Center for Public Affairs, een denktank.

De centrale rol van de tunnels verklaart deels de omvang van de Israëlische bombardementen. Israël zegt dat Hamas wapens en commandocentra opslaat onder burgergebouwen, waaronder ziekenhuizen. Israël heeft ook een speciale eenheid ingezet die gespecialiseerd is in het doorzoeken en vernietigen van tunnels, genaamd Yahalom.

Om bij de wapens van Hamas te komen, moet het Israëlische leger "de bovenste laag van Gaza afpellen", zei Ben-David.

Israël zegt dat het meer dan 11.000 doelen in Gaza, met twee miljoen inwoners, heeft getroffen met raketten, bommen en artillerie.

De campagne heeft een enorme tol geëist van de Palestijnen in de Gazastrook, waarbij meer dan 9.200 doden vielen, de meerderheid vrouwen en kinderen, volgens gezondheidsautoriteiten in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook. De tol maakt geen onderscheid tussen militanten en burgers. Naar schatting 1,5 miljoen mensen zijn ontheemd, velen van hen zijn naar het zuiden gevlucht of hebben onderdak gevonden in scholen, ziekenhuizen en internationale hulpfaciliteiten.

Eerder deze week richtten herhaalde Israëlische luchtaanvallen zich op Jabalia, een vluchtelingenkamp dat een wirwar van permanente woningen is geworden. Ziekenhuismedewerkers in Gaza zeiden dat honderden mensen gedood of gewond waren geraakt bij de aanval. Het Israëlische leger zei dat het een ondergrondse bunker had getroffen waarbij tientallen militanten werden gedood, waaronder een hooggeplaatste Hamascommandant die een sleutelrol speelde in het bloedbad van 7 oktober.

( )

Rook stijgt op na Israëlische aanvallen op de wijk Tal Al Hawa in Gaza Stad. FOTO: MOHAMMED SABER/EPA-EFE/SHUTTERSTOCK

Volgens functionarissen in de regio heeft Hamas er privé vertrouwen in dat het een langdurige campagne kan voeren voordat de wapens op zijn. Een paar dagen na de aanval van 7 oktober vertelde Hamas de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian dat de militanten "nog maanden op eigen kracht door kunnen gaan", zei de Libanese minister van Buitenlandse Zaken Abdallah Bou Habib in een interview.

In 2014 vertrouwde Hamas meestal op projectielen uit het Sovjettijdperk zonder geleidingssysteem die dateerden uit 1969, volgens een rapport van de Verenigde Naties dat het jaar daarop werd gepubliceerd. Drones waren een zeldzaamheid in handen van Hamas en waren over het algemeen ruwe modellen met beperkte aanvalsmogelijkheden.

In deze oorlog heeft Hamas video's gepubliceerd over het aanvallen van Israëlische troepen met munitie die gedropt werd vanuit drones, een Oekraïense slagveldinnovatie, en heeft twee tanks en verschillende militaire voertuigen beschadigd.

Israëlische troepen hebben ook te maken gehad met aanvallers die uitgerust waren met F-7 hoge-explosieve fragmentatieraketten van Noord-Koreaanse makelij; Kornet draagbare antitank geleide raketten, een model dat ontwikkeld is in Rusland maar vaak gekopieerd wordt door Iran; en lokaal geproduceerde "Al-Yassin" Tandem antitankraketten.

( )

Een Palestijnse strijder van de gewapende vleugel van Hamas neemt deel aan een militaire tentoonstelling in juli ter gelegenheid van de verjaardag van de oorlog met Israël in 2014. FOTO: AHMED ZAKOT/SOPA IMAGES/ZUMA PRESS

Een nieuwe toevoeging aan het slagveld zijn paragliders, die Hamas op 7 oktober gebruikte om Israël binnen te dringen als een vorm van infanterie in de lucht. Om niet ontdekt te worden in Gaza, kregen Hamas-strijders training in paragliding in Iran, volgens mensen die bekend zijn met de zaak.

Deze week publiceerde Hamas een video waarop een geleid onderwatervoertuig te zien is met de naam Al-Asef, door Hamas omschreven als een "torpedo", die lijkt op een onderwaterdrone waarvan Israël in 2021 zei dat de militante groep had geprobeerd om die op een van zijn schepen af te vuren.

Hamas heeft deze wapens verworven ondanks pogingen van Israël en Egypte in de nasleep van de oorlog van 2014 om de stroom wapens via tunnels die Gaza met de Sinaï verbinden, te beperken. Na verloop van tijd zijn sommige van die routes weer aangelegd en is de smokkel hervat, aldus veiligheidsfunctionarissen uit het Midden-Oosten.

Nog belangrijker is dat Israël er niet in slaagde om de toegang over zee tot de 25 mijl lange kustlijn van Gaza af te sluiten. Smokkel over zee, vooral via vissersboten die gebruikt worden door lokale Gazanen, is veel moeilijker te controleren voor het Israëlische leger.

De zeeroute kan de aanwezigheid verklaren van speciale aanvalsgeweren die op 7 oktober op de lichamen van dode militanten werden gevonden. De AK-103-2 werden oorspronkelijk geproduceerd door een Russische overheidsfabriek en exclusief gekocht door de Libische sterke man Moammar Gadhafi na de opheffing van een wapenembargo in 2003, zei Adam Rousselle, een onderzoeker bij de Militant Wire, een netwerk van experts dat wapens gebruikt door niet-statelijke actoren onderzoekt.

( )

Verdachte F-7 raketgranaten van Noord-Koreaanse makelij, veel met een kenmerkende rode streep op hun kop, werden door het Israëlische leger buitgemaakt. FOTO: ALON BERNSTEIN/ASSOCIATED PRESS<

( )

Automatische wapens, magazijnen en kogelvrije vesten worden getoond nadat militanten van Hamas dagen eerder een kibboets aanvielen bij de grens met Gaza. FOTO: ALEXI J. ROSENFELD/GETTY IMAGES

Een team van Hamasmilitairen exporteerde grote hoeveelheden wapens van Libië naar Gaza, mogelijk al in 2017, volgens een dossier van een Libische openbare aanklager dat door de Journal is bekeken. De groep kreeg de hulp van de twee voormalige leiders van de Libyan Islamic Fighting Group, een aan Al Qaeda gelieerde organisatie, aldus een Libische veiligheidsfunctionaris.

Tijdens de aanval op Kibboets Holit, een landelijke nederzetting op 1,5 km van de Gazastrook, gebruikte Hamas draagbare grond-luchtraketten van Iraanse makelij, volgens Calibre Obscura, een open source analist die gespecialiseerd is in het identificeren van wapens die gebruikt worden door niet-statelijke actoren. De gewapende tak van de Palestijnse Islamitische Jihad plaatste een video van een aanval op de nederzetting met geleide antitankraketten. Beide wapens werden in de jaren 1990 geproduceerd door dochterondernemingen van het Iraanse ministerie van Defensie.

Hamas heeft ook een robuuste binnenlandse wapenproductiecapaciteit ontwikkeld die deels afhankelijk is van Iraanse technologieoverdracht.

Het heeft een drone gebouwd met de naam Ababil, ontwikkeld naar Iraans ontwerp. Hamas heeft ook een in eigen land geproduceerde drone genaamd Zouari, vernoemd naar een Tunesische ingenieur, Mohammed al-Zawari, die hielp bij de ontwikkeling van de wapens en werd vermoord in Tunesië in 2016, een moord die Hamas wijt aan Israëlische inlichtingendiensten.

"We moeten deze plaatsen vernietigen en niet toestaan dat ze opnieuw worden gebouwd," zei Yaakov Amidror, een voormalige Israëlische nationale veiligheidsadviseur en nu senior fellow bij de conservatieve denktank Jerusalem Institute for Strategic Studies, verwijzend naar de militaire infrastructuur van Hamas. "Daarom zal de IDF na de oorlog de vrijheid van handelen in Gaza behouden, of het nu met luchtaanvallen is of met troepen op de grond."

Schrijf naar Benoit Faucon op benoit.faucon@wsj.com en Sune Engel Rasmussen op sune.rasmussen@wsj.com

Bron: Hamas Has Deadlier Weapons Than the Last Time Israel Invaded Gaza – ISRAPUNDIT