www.wimjongman.nl

(homepagina)


Israëlische minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt de VN: Falen om resolutie aan te nemen die oproept tot ontwapening van Hezbollah kan leiden tot uitbreiding regionale oorlog

Door HD staf 21 november 2023

()

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen waarschuwt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dat het niet goedkeuren van resolutie 1701, die oproept tot ontwapening van Hezbollah, kan leiden tot een uitgebreide regionale oorlog.

"Voor het welzijn van de regionale stabiliteit en om verdere escalatie te voorkomen, moet de volgende zitting van de VN-Veiligheidsraad een totaal andere aanpak kiezen om een einde te maken aan de gevaarlijke schendingen door Hezbollah en andere terroristische groeperingen aan de grens," schreef Cohen.

Volgens de Times of Israel, "maakte resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad een einde aan de Tweede Libanonoorlog in 2006, en riep op tot de ontwapening van alle niet-statelijke gewapende strijdkrachten in Libanon, evenals tot het bevrijden van de regio tussen de Israëlisch-Libanese grens en de Litani-rivier van alle gewapende strijdkrachten, behalve het Libanese leger en de VN-vredesmissie UNIFIL."

"Deze clausules van de resolutie werden nooit uitgevoerd en Hezbollah is een zwaarbewapende terreurmilitie geworden," legde de Israëlische nieuwsorganisatie uit.

De opmerkingen van de minister van Buitenlandse Zaken komen nadat minister van Defensie Yoav Gallant op zondag aan verslaggevers liet weten dat Hezbollah meer dan 1.000 stuks munitie op Israël heeft afgevuurd sinds de Hamas-aanval van 7 oktober.

"Iran is de wortel van vijandigheid en agressie tegen de staat Israël. De oorlog is multi fronten, ook al is de intensiteit gericht op Gaza," benadrukte Gallant. "Sinds het begin van de oorlog heeft Hezbollah meer dan 1.000 stuks munitie afgevuurd op Israëlische doelen, maar lijdt veel meer schade. We dwarsbomen [raket- en raket] eenheden en raken militaire activa en doelen, Hezbollah betaalt elke dag een zware prijs."

Erick Stakelbeck, presentator van The Watchman nieuwsuitzending, merkte onlangs op dat de vuurkracht en gevechtskracht van Hezbollah een aanzienlijke bedreiging vormen als ze besluiten om volledig in de oorlog te stappen.

"Hezbollah heeft een veel krachtiger, geavanceerder en beter getrainde strijdmacht dan Hamas," beschreef hij. "Reken maar uit. Honderdvijftigduizend raketten en raketten gericht op elke centimeter van 's werelds enige Joodse staat, en minstens 40-50.000 goed getrainde voetvolk. Hezbollah is een ander beest, en dan bedoel ik ook echt beest, dan Hamas."

"Hezbollah is een volledige dochteronderneming van het Iraanse regime," benadrukte Stakelbeck, eraan toevoegend dat, hoewel Hassan Nasrallah nog niet de oorlog heeft verklaard, ze door Iran onder druk kunnen worden gezet om in te springen met als doel de vernietiging van Hamas te voorkomen.

"Doen Hezbollah en het Iraanse regime een stap terug en kijken toe hoe hun wapenbroeder, hun terreurbondgenoot Hamas, van de aardbodem wordt geveegd door de IDF?", vroeg hij. "Hamas is een zeer waardevolle aanwinst geweest voor Iran, voor Hezbollah en voor de jihadistische zaak."

"Bid voor de IDF dat God hen wijsheid, bescherming en onderscheidingsvermogen geeft," drong hij aan. "Dit zijn duivelse nazi's en barbaren - dat zeg ik niet zomaar."

Bron: Israeli FM Warns UN: Failure To Adopt Resolution Calling For Hezbollah Disarmament Could Led To Expanded Regional War | Harbingers Daily