www.wimjongman.nl

(homepagina)


Iraanse president zegt dat Israël rode lijn heeft overschreden en waarschuwt dat 'iedereen' betrokken zal zijn bij wat komen gaat

Door Jack Davis - 29 oktober 2023

Terwijl Israëlische troepen zich zondag dieper de Gazastrook in boorden, plaatste de Iraanse president Ebrahim Raisi een dreigende boodschap op sociale media.

"De misdaden van het zionistische regime hebben de rode lijn overschreden, waardoor iedereen gedwongen kan worden om actie te ondernemen. Washington vraagt ons om niets te doen, maar ze blijven wijdverspreide steun geven aan Israël," zei Raisi in een bericht op X.

"De VS stuurde berichten naar de As van Verzet, maar kreeg een duidelijk antwoord op het slagveld," zei Raisi, verwijzend naar de Iranese groepen die tegen zowel Israël als de Verenigde Staten zijn.

In een verklaring van het Iraanse Tasnim News Agency zei Raisi dat de VS hypocriet zijn door Israël te steunen in zijn oorlog tegen Hamas, dat meer dan 1400 mensen heeft afgeslacht in een inval in Israël op 7 oktober, volgens Newsweek.

"Amerikanen die mensenrechten claimen, die dit neppe en anti-menselijke regime uitrusten en steunen met militair materieel voor misdaden in Gaza, welk antwoord hebben zij op hun natie en de naties van de wereld voor deze acties?", aldus de verklaring.

In een interview met Al Jazeera op zaterdag probeerde Raisi enige afstand te scheppen tussen Iran en milities die het bevoorraadt, volgens het staatspersbureau IRNA.

"Iran beschouwt het als zijn plicht om de verzetsgroepen te steunen, maar ... de verzetsgroepen zijn onafhankelijk in hun mening, beslissing en actie," zei hij volgens France 24.

"De Verenigde Staten kennen onze huidige capaciteiten heel goed en weten dat ze onmogelijk te overwinnen zijn," zei hij.

Tijdens het interview zei Raisi dat aanvallen op Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten die werden uitgevoerd door groepen gelinkt aan Iran, werden uitgevoerd als reactie op berichten die Iran had ontvangen van de VS, volgens de Jerusalem Post.

Raisi beweerde ook dat de Israëlische grondtroepen in Gaza "verslagen" waren en zich terugtrokken.

Maar op zondag zeiden de Israel Defense Forces dat grondtroepen Hamasstrijders op hun pad opruimden toen ze het noorden van Gaza binnentrokken, aldus de Times of Israel.

Israël bleef er bij de inwoners van Gaza die nog niet gevlucht waren op aandringen om dat te doen.

"Aan de inwoners van de Gazastrook: Het gouvernement Gaza (Gaza-stad) is een slagveld geworden. Schuilplaatsen in het noorden van Gaza en het gouvernement Gaza zijn niet veilig", stond er in folders die door Israëlische vliegtuigen werden gedropt.

Evan terwijl Israël Gaza binnendrong, bleven vanuit Gaza afgevuurde raketten doelen in Israël treffen.

Bron: Iran President Says Israel Has Crossed Red Line, Warns What's Coming Will Involve 'Everyone'