www.wimjongman.nl

(homepagina)


Hoofd IDF: We zijn goed voorbereid op grondoperaties in het zuiden

De stilte in het raketvuur van Hamas is bedoeld "om ons in slaap te sussen", zegt het Israëlische leger; IAF richt zich op gebieden Gaza Stad en omgeving.

Door Yaakov Lappin - 24 oktober 2023 / JNS

()

De Israëlische luchtmacht heeft zijn aanvallen gericht op Hamas-doelen in het hart van Gaza-stad en noordelijke Gaza-gebieden zoals Zaytun, Shati, zeiden Israëlische militairen op dinsdag, dag 18 van Israëls oorlog tegen de terreurgroep.

"Dat is waar Hamas zich voorbereidt en zijn troepen versterkt. We blijven daar intensief aanvallen", zei IDF-woordvoerder Rear Adm. Daniel Hagari dinsdagochtend.

Hagari herhaalde de oproep van het leger aan de inwoners van Gaza om naar het zuiden te trekken.

De IDF had ook Hamas-terroristen getroffen die zich voorbereidden om het Israëlische thuisfront aan te vallen, verklaarde hij, eraan toevoegend dat "lange weken van gevechten voor ons liggen."

In het noorden trof de IAF een raketlanceerploeg die een aanval voorbereidde op Har Dov, aldus Hagari.

Hij waarschuwde dat de afname van het raketvuur van Hamas in de afgelopen dagen deel uitmaakte van een poging "van de vijand om ons in slaap te sussen. Hij heeft nog steeds vuurcapaciteiten." Hagari riep burgers op om attent te zijn op instructies van het Thuisfrontcommando en niet zelfgenoegzaam te zijn.

Hagari zei over de vrijlating van twee Israëlische gijzelaars op maandag: "We zijn blij met hun vrijlating en terugkeer naar [hun] families," maar merkte op dat hun echtgenoten nog steeds in handen van Hamas waren.

"[Ze zijn] twee van de 222 gijzelaars, baby's, ouderen, vrouwen en mannen die nog steeds worden vastgehouden," zei hij.

Israël werkt samen met Egypte en het Rode Kruis om verdere vrijlating te bewerkstelligen, voegde hij eraan toe.

Israëlische grondtroepen trainden op verzamelplaatsen, bereidden zich voor en namen inlichtingen door, aldus Hagari. "We zullen onze troepen activeren wanneer de beste omstandigheden daar zijn, en de situatie [in de tussentijd] met de IAF verbeteren en bedreigingen voor hen wegnemen," zei hij. "We moeten kijken naar [de] regio en andere inspanningen die in Gaza worden geleverd. We zijn er klaar voor en vastberaden."

In antwoord op internationale mediaberichten waarin bezorgdheid wordt geuit onder Amerikaanse functionarissen over de paraatheid van een Israëlisch grondoffensief, zei Hagari: "De VS, een strategische bondgenoot, heeft een reeks strategische belangen in het Midden-Oosten. Ze hebben veel ervaring in Irak en Afghanistan, en we leren van deze ervaring."

Tegelijkertijd zei hij: "Onze oorlog is aan onze grens, niet duizenden kilometers van Israël. Wij, op de dag na de oorlog, moeten leven met [een realiteit waarin] een dreiging zoals die bestond op 7 oktober niet meer bestaat, vandaar dat dit een beslissing is die we alleen moeten nemen," zei hij.

De IDF blijft zich inzetten voor het doel om Hamas volledig te ontmantelen, met inbegrip van zijn leiderschap, militaire capaciteiten en werkingsmechanismen, verklaarde IDF stafchef Lt. Gen. Herzi Halevi op maandag.

"Het pad is een pad van niet aflatende aanvallen, die Hamas overal en op elke manier schade toebrengen. We zijn goed voorbereid op de grondoperaties in het zuiden. Het Southern Command heeft operationele plannen van hoge kwaliteit. Er zijn tactische, operationele en strategische overwegingen die extra tijd hebben opgeleverd, en troepen die meer tijd hebben, zijn beter voorbereid, en dat is wat we nu doen, zei Halevi.

"Ik ben me volledig bewust van de toewijding die wordt getoond in de hele IDF, zowel in reguliere als reserve dienst, en het wordt overal getoond," voegde hij eraan toe.

Op maandagavond verklaarde Hagari dat de IAF op dag 17 van de oorlog haar aanvallen had gericht op gebieden rond Gaza Stad.

"Vandaag hebben we ook in één golf van vluchten aangevallen ... en tientallen terroristen en senior [Hamas] veldcommandanten gedood," zei hij. "Dat maakt deel uit van de gemeenschappelijke inlichtingeninspanning van de Militaire Inlichtingendienst, de Shin Bet [Israël Veiligheidsagentschap], het [IDF] Zuidelijk Commando en de IAF," verklaarde hij.

In de namiddag onderschepten de Israëlische strijdkrachten twee onbemande luchtvaartuigen van Hamas die Israël waren binnengestuurd.

De IDF kondigde ook aan dat het hoofd van het antitankraketarsenaal van de noordelijke brigade van Hamas, Ibrahim Alkhaser, gedood was in een luchtaanval in het noorden van de Gazastrook.

"Alkhaser vuurde de antitankraket af die IDF-soldaat Staff Sgt. Omer Tabib doodde en andere soldaten verwondde in 'Operatie Bewaker van de Muren' [in 2021]," zei het leger.

De Israel Defense Forces kondigden maandagavond aan dat vijf hooggeplaatste commandanten van de luchtstrijdkrachten van Hamas in de afgelopen dagen waren gedood, waaronder Murad Abu Murad, de commandant van Hamas' luchtafweer in Gaza.

In zijn avondverklaring zei Hagari maandag dat de rol van de IAF is om 24 uur per dag een paraplu vanuit de lucht te vormen over de defensieve en offensieve inspanningen van de grondtroepen.

In het noorden werden maandag drie Hezbollah raket eskaders uitgeschakeld door de IDF, zei Hagari. Een UAV die vanuit Libanon infiltreerde via de Middellandse Zee werd neergeschoten.

Op maandag voerde de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant een situatiebeoordeling uit van marineoperaties op de marinebasis Ashdod. Hij maakte ook een rondreis langs Israëls zuidelijke Middellandse Zeekust samen met marinecommandant vice-admiraal David Saar Salama, en voerde gesprekken met troepen die in het gebied gestationeerd zijn.

Gallant prees de troepen voor het neutraliseren van tientallen terroristen en het verijdelen van infiltratiepogingen vanuit de Gazastrook. Hij benadrukte ook de integrale rol die de marine zal spelen in de volgende fase van de oorlog.

Het leger zei op maandag dat IDF-soldaten in zowel reguliere als reserve dienst een verscheidenheid aan trainingsoefeningen uitvoeren om de paraatheid en capaciteiten van de troepen voor grondoperaties in de Gazastrook te verbeteren. De soldaten en commandanten trainen in gevechtsteams, waarin troepen van het Infanteriekorps, het Pantserkorps en aanvullende eenheden in een aantal verschillende gevechtsscenario's worden gecombineerd.

Daarnaast zei de IDF dat in de afgelopen dagen squadroncommandanten van de IAF ontmoetingen hebben gehad met commandanten van divisies en brigades van de grondtroepen om de samenwerking tussen de afdelingen te versterken.

Brig.Gen. (res.) Yossi Kuperwasser, voormalig directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Strategische Zaken en voormalig hoofd van de afdeling Onderzoek en Beoordeling van de IDF Inlichtingendienst, vertelde journalisten maandag tijdens een videogesprek georganiseerd door Media Matters dat de reden waarom Hamas ervoor gekozen had om de aanval van 7 oktober te lanceren "het gevoel was dat de as van het goede zwakker werd".

Het leiderschap van Hamas, zei hij, had de zwakke reactie van het Westen op het Iraanse nucleaire programma gezien.

"Ze zagen hoe Iran 60% [uranium] verrijkte, de sancties op ballistische raketten ophief, UAV's verkocht aan Rusland, sterker werd in het Midden-Oosten - niemand deed iets, in die mate dat Saoedi-Arabië en Iran weer betrekkingen aanknoopten en mensen bevriend raakten met Iran en met [Bashar al-]Assad, de slager van Damascus," zei hij.

Hoewel Israël geen bewijs heeft dat Iran en Hezbollah op de hoogte waren van de datum van de Hamas-aanval, "waren ze bekend met het plan," zei hij. "Er staan te veel Iraanse vingerafdrukken op het plan om te geloven dat ze er niet van op de hoogte waren," voegde hij eraan toe.

Hoe dan ook, vervolgde hij, "De enige manier om dit probleem aan te pakken is door Hamas eindelijk te verslaan in de Gazastrook. Daar zijn we op gefocust. Om die reden hebben we een zeer grote troepenmacht verzameld."

De mogelijkheid dat de oorlog zich uitbreidt naar Hezbollah en de door Iran gesteunde strijdkrachten in Irak en Syrië, die al begonnen zijn met het aanvallen van Amerikaanse strijdkrachten, is echter een "duidelijke zorg", zei hij.

"Deze hele as maakt zich klaar," zei Kuperwasser. "We moeten er ook klaar voor zijn."

Bron: IDF chief: We are well prepared for ground operations in the south - JNS.org