www.wimjongman.nl

(homepagina)


Wie zegt dat Hamas de Palestijnen niet vertegenwoordigt?

door Bassam Tawil - 23 oktober 2023

( )

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, heeft de gruweldaden van Hamas op 7 oktober niet veroordeeld. Abbas' stilzwijgen is een onstuimige goedkeuring van de koelbloedige massamoord op honderden en nog eens honderden Israëli's. Laat er geen misverstand over bestaan: zowel Hamas als Abbas vertegenwoordigen een meerderheid van de Palestijnen wiens doel het is om Joden te vermoorden en Israël te vernietigen. Afgebeeld: Abbas (rechts) en Hamasleider Khaled Mashaal ontmoeten elkaar op 24 november 2011 in Caïro, Egypte, in een "verzoeningspoging". (Foto door Mohammed al-Hams/Khaled Mashaal's kantoor via Getty Images)

In een aantal verklaringen sinds het bloedbad van Hamas op 7 oktober in Israël, verklaarde de Amerikaanse president Joe Biden dat Hamas niet het hele Palestijnse volk vertegenwoordigt. "Ik denk dat Israël begrijpt dat een aanzienlijk deel van het Palestijnse volk de standpunten van Hamas en Hezbollah niet deelt," zei Biden in een interview met CBS.

Bidens bewering werd herhaald door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die koning Abdullah van Jordanië en president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit vertelde dat Hamas niet het Palestijnse volk vertegenwoordigt. In een telefoongesprek met Abbas "betuigde Blinken de voortdurende steun van de VS aan het Palestijnse volk, waarbij hij benadrukte dat de terroristen van Hamas niet de Palestijnen of hun legitieme streven naar zelfbeschikking en gelijke mate van waardigheid, vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid vertegenwoordigen", aldus een verslag van het State Department.

De bewering van de regering Biden dat Hamas een onbeduidende groep terroristen is die niet de steun geniet van veel Palestijnen is niet alleen onjuist; het is gevaarlijk. Deze bewering is in tegenspraak met de realiteit, die bewijst dat Hamas wel degelijk een aanzienlijk deel van de Palestijnen vertegenwoordigt.

Deze ongemakkelijke realiteit is gebaseerd op opiniepeilingen uitgevoerd door het Palestijnse Centrum voor Beleids- en Enquêteonderzoek (PSR) en de resultaten van verkiezingen voor de Palestijnse Wetgevende Raad en universitaire studentenraden en vakbonden. Het is ook gebaseerd op massale demonstraties en bijeenkomsten ter ondersteuning van Hamas voor en na het bloedbad van 7 oktober waarbij terroristen van Hamas meer dan 1400 Israëli's vermoordden en meer dan 4000 verwondden.

De meest recente peiling van PSR, die vorige maand werd gepubliceerd, toonde aan dat als er vandaag nieuwe presidentsverkiezingen zouden worden gehouden, Hamasleider Ismail Haniyeh 58% van de stemmen zou winnen, terwijl Mahmoud Abbas slechts 37% van de stemmen zou krijgen. De "gewapende strijd" (terrorisme) van Hamas tegen Israël werd gesteund door 58% van het Palestijnse publiek, bleek uit de peiling. Iets meer dan een kwart (27%) van de Palestijnen is van mening dat Hamas het meest verdient om het Palestijnse volk te vertegenwoordigen en te leiden, terwijl 24% van mening is dat Abbas' Fatah-factie (die de Westelijke Jordaanoever regeert) meer verdient; 44% is van mening dat beide groeperingen de vertegenwoordiging en het leiderschap onwaardig zijn.

Uit een andere PSR-peiling, die afgelopen juni werd gepubliceerd, bleek dat 66% van de Palestijnen gelooft dat Israël zijn 100e verjaardag niet zal vieren en 51% gelooft dat het Palestijnse volk in staat zal zijn om "Palestina in de toekomst terug te winnen" (d.w.z. Israël te vernietigen). Dit betekent dat een meerderheid van de Palestijnen de wens van Hamas deelt om Israël te elimineren, zoals uitgedrukt in het handvest van de terreurgroep uit 1988. De peiling toonde ook aan dat 71% van de Palestijnen voorstander is van de vorming van gewapende groepen om Israëli's te vermoorden.

In de afgelopen maanden wonnen aan Hamas gelieerde studenten verkiezingen op twee grote Palestijnse universiteiten op de Westelijke Jordaanoever. Aan de An-Najah Universiteit in Nablus won het Islamitisch Blok van Hamas een meerderheid van 40 zetels in de studentenraad, terwijl Abbas/Fatah loyalisten 38 zetels bemachtigden. Aan de Birzeit Universiteit, in de buurt van Ramallah, de feitelijke hoofdstad van de Palestijnen, won het aan Hamas gelieerde Islamic Wafa Bloc 25 zetels van de 51 zetels van de studentenraad. Eerder dit jaar won een Hamas-studentenblok ook de meerderheid van de zetels aan de Palestijnse Polytechnische Universiteit in Hebron. Volgens Middle East Eye:

"De verkiezingen voor Birzeit en An-Najah worden beschouwd als de belhamel van de politiek op de Westelijke Jordaanoever. De resultaten van deze verkiezingen worden gelezen als een weerspiegeling van de bredere Palestijnse samenleving, haar standpunt over de PA en de oriëntaties van de kiezers in eventuele bredere verkiezingen die in de toekomst worden gehouden. Aangezien er geen algemene Palestijnse verkiezingen in het verschiet liggen, worden studentenpeilingen gezien als een 'test voor het meten van de publieke opinie'...".

In 2021 annuleerde Abbas de verkiezingen die hij had uitgeschreven voor het presidentschap en het parlement van de Palestijnse Autoriteit nadat hij zich realiseerde dat zijn Fatah-factie op het punt stond te verliezen van Hamas, zoals gebeurde bij de parlementsverkiezingen in 2006. "De beslissing om de verkiezingen af te gelasten kwam voort uit de bezorgdheid van alle Fatah facties om te verliezen van Hamas," zei Dr. Ido Zelkovitz, hoofd van de afdeling Midden-Oosten Studies aan het Israëlische Jezreel Valley Academic College.

"De verdeeldheid binnen Fatah en de persoonlijke rivaliteit binnen haar facties stonden in contrast met het verenigde front dat Hamas presenteerde in de aanloop naar de geplande verkiezingen. Om niet in verlegenheid te worden gebracht, koos Abbas ervoor om de verkiezingen uit te stellen, waarbij hij met een beschuldigende vinger naar Israël wees omdat het [naar verluidt] de stembusgang verhinderde door de deelname van inwoners van Oost-Jeruzalem te weigeren."

In 2006 behaalde Hamas een grote overwinning toen zijn vertegenwoordigers de parlementsverkiezingen wonnen. Van de 132 zetels in de Palestijnse Wetgevende Raad kreeg Hamas 76 zetels, 43 gingen naar Fatah.

In tegenstelling tot Biden en Blinken, weet Abbas dat Hamas inderdaad veel Palestijnen vertegenwoordigt, en in tegenstelling tot Biden en Blinken, heeft Abbas de pro-Hamas demonstraties op de Westelijke Jordaanoever gezien, inclusief die op een paar kilometer afstand van zijn kantoor in Ramallah, in de nasleep van het bloedbad van 7 oktober onder Israëli's, waaronder vrouwen, kinderen en ouderen. In tegenstelling tot Biden en Blinken heeft Abbas ook de vele aan Hamas gelieerde terreurgroepen gezien die de afgelopen twee jaar op de Westelijke Jordaanoever zijn ontstaan. Deze groepen, zoals Jenin Battalion en Lions' Den, zijn verantwoordelijk voor het vermoorden en verwonden van tientallen Israëli's sinds het begin van dit jaar.

Abbas en zijn functionarissen begrijpen heel goed dat Hamas geen buitenaardse groep is die van Mars is geland. "Hamas is een integraal onderdeel van het Palestijnse volk," zei hij in 2014. Ook voormalig PLO-functionaris Hanan Ashrawi erkende het belang van Hamas in de Palestijnse samenleving:

"Hamas is een integraal onderdeel van het [Palestijnse] volk en het is een van de nationale en maatschappelijke componenten van het volk."

Als Hamas volgens Biden en Blinken de Palestijnen niet vertegenwoordigt, hoe verklaren ze dan het feit dat honderdduizenden Palestijnen vorig jaar deelnamen aan de bijeenkomst van de groep om de 35e verjaardag van haar oprichting te herdenken? En hoe verklaren ze het feit dat honderden Palestijnse inwoners van de Gazastrook zich aansloten bij de terroristen van Hamas die de Israëlische gemeenschappen nabij de grens met de Gazastrook aanvielen?

Door te verklaren dat Hamas de Palestijnen niet vertegenwoordigt, impliceren Biden en Blinken dat Abbas en de Palestijnse Autoriteit de echte en legitieme vertegenwoordigers van de Palestijnen zijn. Het is de moeite waard om de Amerikaanse president en zijn minister van Buitenlandse Zaken eraan te herinneren dat Abbas zich nu in het 18e jaar van zijn vierjarige ambtstermijn bevindt. Abbas werd gekozen in 2005 en sindsdien hebben de Palestijnen geen presidentsverkiezingen meer gehouden. Uit de laatste PSR-peiling bleek dat 78% van de Palestijnen geen vertrouwen heeft in Abbas en wil dat hij aftreedt.

De regering Biden komt met een valse bewering volgens welke de meeste Palestijnen tegen Hamas zijn en dat de Palestijnse Autoriteit van Abbas, die terroristen die Joden vermoorden beloont met maandelijkse stipendia, een "vredespartner" voor Israël is. Dit is een complete verdraaiing van de werkelijkheid en vertegenwoordigt niet de waarheid.

Onlangs herinnerde Abbas iedereen eraan dat hij een antisemiet en een holocaustontkenner is. Op 24 augustus zei Abbas tijdens een Fatah-bijeenkomst in Ramallah:

"Ze zeggen dat Hitler de Joden doodde omdat ze Joden waren en dat Europa de Joden haatte omdat ze Joden waren. Dat is niet waar. Het is duidelijk uitgelegd dat [de Europeanen] [de Joden] bevochten vanwege hun sociale rol, en niet vanwege hun religie. De [Europeanen] vochten tegen deze mensen vanwege hun sociale rol in de samenleving, die te maken had met woeker, geld enzovoort."

Wanneer zullen Biden en Blinken begrijpen dat er geen verschil is tussen de moorddadige Hamasleiders en Abbas de antisemiet? Biden en Blinken weten toch zeker wel dat Abbas de gruweldaden die Hamas op 7 oktober beging, niet heeft veroordeeld? Abbas' stilzwijgen is een onstuimige goedkeuring van de koelbloedige massamoord op honderden en nog eens honderden Israëli's. Laat er geen misverstand over bestaan: zowel Hamas als Abbas vertegenwoordigen een meerderheid van de Palestijnen wiens doel het is om Joden te vermoorden en Israël te vernietigen.

Bassam Tawil is een Arabische moslim uit het Midden-Oosten.

Vertaling door W.J. Jongman en H. Sleijster

© 2023 Gatestone Institute. Alle rechten voorbehouden. De artikelen hier afgedrukt geven niet noodzakelijkerwijs de standpunten weer van de vertalers of van Gatestone Institute.

Bron: Who Says Hamas Does Not Represent The Palestinians? :: Gatestone Institute