www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Wat is de Kakhovka dam in Oekraïne - en wat is er gebeurd? - uitleg

Wat is de dam en wat is er gebeurd - en wat weten we niet?

Door REUTERS Gepubliceerd: 6 JUNI 2023 11:36 E-mail Twitteren Facebook fb-boodschapper

Mykola staat naast een politieboot op een overstroomd eiland, waarvan de lokale bevolking en functionarissen zeggen dat het wordt veroorzaakt door de chaotische controle van Rusland over de Kakhovka-dam stroomafwaarts, te midden van de Russische aanval op Oekraïne, in de buurt van Zaporizhzhia, Oekraïne, 20 mei 2023. (fotocredit: BERNADETT SZABO / REUTERS)

Een enorme dam uit het Sovjettijdperk aan de rivier de Dnipro die Russische en Oekraïense troepen in Zuid-Oekraïne scheidt, werd dinsdag doorbroken en ontketende overstromingen in het oorlogsgebied. Oekraïne zei dat Rusland het had vernietigd, terwijl Russische functionarissen tegenstrijdige rekeningen gaven, sommigen zeiden dat het was vernietigd door Oekraïense beschietingen en anderen zeiden dat het instortte als gevolg van eerdere schade.

Wat is de dam en wat is er gebeurd - en wat weten we niet?

De Kakhova dam

De dam, 30 meter lang en 3,2 km (2 mijl) lang, werd in 1956 gebouwd op de rivier de Dnipro als onderdeel van de waterkrachtcentrale Kakhovka.

Het reservoir levert ook water aan het Krim-schiereiland, dat Rusland beweert in 2014 te hebben geannexeerd, en aan de kerncentrale Zaporizhzhia, die ook onder Russische controle staat.

Het heeft een reservoir van 18 km 3 - een volume dat ongeveer gelijk is aan het Great Salt Lake in de Amerikaanse staat Utah.

Een algemeen beeld van de Nova Kakhovka-dam die werd geschonden in de regio Kherson, Oekraïne op 6 juni 2023 in deze schermopname uit een video verkregen door Reuters. (credit: REUTERS)

Wat gebeurde er bij de dam?

Oekraïne, dat als eerste commentaar gaf, zei dat Rusland verantwoordelijk was: "Russische terroristen. De vernietiging van de dam van de waterkrachtcentrale van Kakhovka bevestigt alleen voor de hele wereld dat ze uit alle hoeken van het Oekraïense land moeten worden verdreven", schreef president Volodymyr Zelensky op de Telegram-berichten-app.

"Het Kakhovka (reservoir) werd opgeblazen door de Russische bezettingstroepen", zei het zuidelijke commando van de Oekraïense strijdkrachten. "De omvang van de vernietiging, de snelheid en volumes van water en de waarschijnlijke overstromingsgebieden worden verduidelijkt."

Sommige in Rusland geïnstalleerde functionarissen gaven Oekraïne de schuld:

De in Rusland geïnstalleerde Kherson-administratie zei dat Oekraïne de dam rond 2300 GMT heeft beschoten en de hydraulische kleppen heeft beschadigd.

"Op dinsdag 6 juni troffen de Oekraïense strijdkrachten de waterkrachtcentrale Kakhovsky, waardoor het bovenste deel van de hydraulische structuur beschadigd was", zei het.

Andere door Rusland geïnstalleerde functionarissen zeiden dat er geen aanval heeft plaatsgevonden. Vladimir Rogov, een door Rusland geïnstalleerde functionaris in Zaporizhzhia, zei dat de dam instortte als gevolg van eerdere schade en de druk van het water. Het Russische staatspersbureau TASS voerde een rapport met hetzelfde effect.

Wat is de menselijke impact?

Nu het waterpeil stijgt, zullen waarschijnlijk vele duizenden mensen worden getroffen. Evacuaties van burgers begonnen aan beide zijden van de frontlinie.

22.000 mensen die in 14 nederzettingen in de zuidelijke Kherson-regio van Oekraïne wonen, lopen het risico te overstromen, aldus Russische geïnstalleerde functionarissen. Ze vertelden mensen klaar te zijn om te evacueren.

De Oekraïense premier Denys Shmyhal zei dat tot 80 nederzettingen het risico liepen te overstromen.

De door Rusland gesteunde gouverneur van de Krim zei dinsdag dat het risico bestaat dat het waterpeil in het Noord-Maïdkanaal, dat zoet water van de rivier de Dnipro naar het schiereiland transporteert, kunnen dalen na de breuk van de dam.

Het Krimschiereiland is afhankelijk van zoet water op het kanaal. Oekraïne blokkeerde eerder de watervoorziening naar de Krim nadat Rusland het schiereiland in 2014 had geannexeerd, wat watertekorten in de regio veroorzaakte.

Kerncentrale Zaporizhzhia

De kerncentrale Zaporizhzhia, de grootste van Europa, haalt zijn koelwater uit het reservoir. Het is gelegen aan de zuidkant, nu onder Russische controle.

De nucleaire waakhond van de VN, de Internationale Organisatie voor Atoomenergie, zei op Twitter dat het de situatie nauwlettend in de gaten hield, maar dat er "geen onmiddellijk risico op nucleaire veiligheid in (de) fabriek" was.

Het Russische staatskernenergiebedrijf Rosatom zei dinsdag dat er geen bedreiging was voor de door Moskou gecontroleerde kerncentrale.