www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Verliezen De Verenigde Staten Hun Controle Over Oekraïne?

DOOR TYLER DURDEN

ZONDAG 04 JUN 2023 - 22:30 UUR

Geschreven door Ted Snider via The Libertarian Institute,

In de zeer vroege dagen van de oorlog in Oekraïne stond de Oekraïense president Volodymyr Zelensky open voor onderhandelingen over een vrede. Een voorgestelde vrede had de oorlog kunnen beëindigen voordat tienduizenden Oekraïners stierven en de infrastructuur van Oekraïne werd verwoest, op voorwaarden die aan de doelen van Kiev voldeden. Maar de Verenigde Staten zetten Oekraïne onder druk om te blijven vechten in het nastreven van, niet naar de doelen van Oekraïne, maar van grotere Amerikaanse.

Ned Price maakte een einde aan de onderhandelingen van Oekraïne met Rusland en zei opmerkelijk: "Dit is een oorlog die in veel opzichten groter is dan Rusland, het is groter dan Oekraïne", en drong erop aan dat Oekraïners blijven vechten en sterven voor "kernprincipes".

Schermopname van video die naar verluidt Oekraïense troepen op Russisch grondgebied toont, 2 maart 2023. Via Times of Israel/Twitter

De Verenigde Staten hebben hun zin gekregen. Nu een jaar later, nu de oorlog niet goed gaat voor Oekraïne en het land steeds wanhopiger wordt, wordt Oekraïne gedwongen zich terug te trekken om zijn eigen doelen na te streven. Ironisch genoeg neemt dat steeds meer de vorm aan van het escaleren van de oorlog op een manier die nu de Amerikaanse doelen in gevaar brengt.

Oekraïne behartigt nu zijn eigen veiligheidsbelangen op een manier die buitengewoon gevaarlijk is voor de Amerikaanse veiligheidsbelangen. En ze lijken de Amerikaanse beperkingen bij het nastreven ervan te negeren. Maanden van Amerikaanse toegeeflijkheid en het niet zeggen van nee tegen Oekraïne bij elke kruising van een rode lijn hebben Oekraïne schijnbaar aangemoedigd om de Amerikaanse grenzen en voorwaarden voor het gebruik van door Amerika geleverde wapens te negeren.

Een van de belangrijkste doelen van de regering-Biden is om Oekraïne bij te staan zolang het duurt om hun soevereiniteit en territoriale integriteit te verdedigen. Dat is de belofte van Joe Biden aan Oekraïne. Maar een tweede belangrijk doel is om te voorkomen dat je wordt meegezogen in een directe oorlog tussen de NAVO en Rusland. Dat is de belofte van Joe Biden aan Amerikanen. Een recente golf van Oekraïense aanvallen op het grondgebied van Rusland - niet Donbas of de Krim, maar het internationaal erkende grondgebied van Rusland - dreigt die belofte en bedreigt de veiligheid van Amerikanen.

Oekraïne heeft lang beloofd "niet zich op Russisch grondgebied te richten met wapens van het Westen". Ze herhaalden onlangs die belofte en zeiden dat de Britten Storm Shadow-kruisraketten over lange afstand leverden "alleen binnen Oekraïens soeverein grondgebied en niet binnen Rusland zullen worden gebruikt", en toen ze de Verenigde Staten "platte garanties" gaven dat F-16 jachtbommenwerpers niet op Russisch grondgebied zullen worden gebruikt.

Maar Oekraïne hield zich niet aan die beloften. Bij het nastreven van hun doelen - begrijpelijkerwijs, aangezien de VS erop stonden dat ze die doelen uitstelden en doorgingen tegen het Russische leger om Amerikaanse doelen na te streven - hebben ze de rode lijn van Amerikaanse grenzen en voorwaarden voor het gebruik van door Amerika geleverde wapens overschreden en getroffen op Russisch grondgebied. Deze uitdagend onafhankelijke militaire strategie vergroot het gevaar dat de Verenigde Staten en de NAVO in een oorlog met Rusland terechtkomen.

Op 3 mei werden twee drones uitgeschakeld boven het Kremlin in wat Rusland beschouwt als een aanval op Rusland en een poging om president Vladimir Poetin te vermoorden. Oekraïne ontkende betrokkenheid en stond erop: "Oekraïne voert een uitsluitend defensieve oorlog en valt geen doelen aan op het grondgebied van de Russische Federatie." Zelensky zei categorisch: "We vallen Poetin of Moskou niet aan. We vechten op ons grondgebied. We verdedigen onze dorpen en steden.

Maar Kiev's aandringen dat het zijn belofte nakwam om niet toe te slaan op "het grondgebied van de Russische Federatie" was oneerlijk. De New York Times heeft gemeld dat Amerikaanse inlichtingendiensten nu geloven dat de drone-aanval werd uitgevoerd door "een van de speciale militaire of inlichtingeneenheden van Oekraïne".

En die staking was slechts de stoutmoedigste in een reeks recente aanvallen binnen de Russische grenzen. In dezelfde maand heeft Oekraïne een militair oefenterrein en een olieraffinaderij op Russisch grondgebied getroffen. In december voerde Oekraïne twee aanvallen uit op de Russische luchtmachtbasis Engels.

Op 23 mei werd een inval uitgevoerd vanuit Oekraïens grondgebied naar de Russische regio Belgorod. Twee dagen lang vocht het Russische leger tegen hen terug over de grens. Foto's van de aanval suggereren dat Amerikaanse gepantserde voertuigen werden gebruikt bij de inval.

Oekraïne heeft elke betrokkenheid bij de aanval ontkend. Denis Nikitin, die ook Denis Kapustin heet, is het hoofd van de groep die de verantwoordelijkheid voor de inval opeist. Zijn groep voerde op 2 maart een eerdere excursie uit naar twee steden in de regio Bryansk in Rusland aan de Oekraïense grens. Op dat moment zei hij, ondanks soortgelijke Oekraïense ontkenningen van steun of betrokkenheid, dat de "grensoverschrijdende inval die hij vanuit Oekraïne naar Rusland had uitgevoerd, de goedkeuring van Kiev had." Hij vertelde The Financial Times dat de Oekraïense autoriteiten de aanval hebben ondertekend. "Ja, natuurlijk was deze actie overeengekomen," zei hij, "anders had het niet kunnen gebeuren." Hij ging verder met te zeggen: "Als ik het met niemand [in het Oekraïense leger] zou coördineren... denk ik dat we gewoon vernietigd zouden worden."

Ondanks de publieke afwijzing heeft een Oekraïense militaire functionaris privé erkend "samen te werken" met de aanvallers.

Washington lijkt frustratie te uiten over zijn schijnbare verlies van controle over Kiev. Voorzitter van de Joint Chiefs of Staff Mark Milley zei dat hoewel hij "niet met definitieve nauwkeurigheid kan zeggen... of dat nu door de VS geleverde apparatuur is of niet ... ik kan zeggen dat we de Oekraïners hebben gevraagd geen door de VS geleverde apparatuur te gebruiken voor directe aanvallen op Rusland." Het ministerie van Buitenlandse Zaken klaagde dat "we de Oekraïners heel duidelijk hebben gemaakt dat we aanvallen buiten de grenzen van Oekraïners niet toestaan of aanmoedigen." En VS Woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad John Kirby "stastte af van frustratie in Washington" en zei: "We zijn vrij duidelijk geweest: we steunen het gebruik van in de VS gemaakte apparatuur voor aanvallen in Rusland niet ... daar zijn we duidelijk over geweest met de Oekraïners."

Desalniettemin meldt de Associated Press dat op 27 mei, ondanks de vele zeer openbare herinneringen van Washington, Oekraïense aanvallen in Rusland plaatsvonden. Verschillende drones werden naar verluidt neergeschoten op weg naar de olieraffinaderij Ilsky in de zuidelijke regio Krasnodar in Rusland. Twee mensen werden naar verluidt gedood door Oekraïense beschietingen van de stad Almaznaya. En lokale functionarissen zeiden dat Belgorad opnieuw "zaterdag werd aangevallen door Oekraïense troepen".

Aan het begin van de oorlog duwden de Verenigde Staten de Oekraïense belangen opzij en drongen erop aan dat Oekraïners vechten en sterven bij het nastreven van Amerikaanse doelen. De ironische terugslag daarvan is dat Oekraïne veertien maanden later veiligheidsproblemen nastreeft die door dat aandringen zijn ontstaan op een manier die in directe tegenspraak is met de Amerikaanse veiligheidsproblemen. De Verenigde Staten lijken de controle over Kiev te hebben verloren, en Oekraïne streeft nu zijn eigen doelen na op een manier die de Amerikaanse doelen negeert door het gevaar te vergroten dat de NAVO in een oorlog met Rusland terechtkomt.