Iran gaat nieuwe maritieme alliantie van Golfstaten vormen

Nieuws komt na onverwachte aankondiging van terugtrekking VAE uit door VS geleide maritieme alliantie  

Share this article

by All Arab News Staff | June 4, 2023
Image Description Parade of top units of Navy of the Islamic Republic of Iran, Nov. 27, 2022. (Photo: Iranian Presidency Office/APAimages via Reuters)

Na de recente aankondiging van de Verenigde Arabische Emiraten dat het de Joint Maritime Forces onder leiding van de Verenigde Staten verlaat, meldde de Qatarese nieuwssite Al Jadeed zaterdag dat Iran een nieuwe regionale maritieme alliantie vormt.

Volgens het rapport zei de commandant van de Iraanse zeestrijdkrachten, schout-bij-nacht Shahram Irani, dat de maritieme alliantie tussen Iran, Rusland en China heeft geleid tot de erkenning van de noodzaak van een regionale veiligheidsalliantie.

"Vandaag hebben de landen van de regio het punt bereikt dat als de veiligheid in de regio moet worden gehandhaafd, dit moet gebeuren door synergie en wederzijdse samenwerking", zei Irani.

"In dit opzicht krijgen nieuwe allianties regionaal en internationaal vorm", vervolgde hij.

Op de vraag welke landen deel zouden kunnen uitmaken van de nieuwe alliantie, verklaarde Irani niet specifiek welke landen het eens waren, maar verklaarde: "We hebben eerder samengewerkt met Oman, en nu beweegt Saoedi-Arabië zich in deze richting, en er zijn ook de VAE, Qatar, Bahrein, Irak, Pakistan en India."

Vrijdagavond deed Irani een aankondiging op televisie op de Iraanse tv en zei dat Iran, Saoedi-Arabië, de VAE, Qatar, Bahrein en Irak binnenkort een nieuwe maritieme alliantie zouden vormen om in de Noord-Indische Oceaan te patrouilleren.

Terwijl de Qatarese nieuwssite beweerde dat China toezicht hield op de ontwikkeling van de alliantie, claimde admiraal Irani niet specifiek Chinees toezicht in zijn televisieopmerkingen.

China heeft echter een agressiever standpunt ingenomen ten aanzien van het bereiken van regionale doelen, zoals blijkt uit zijn werk om toenadering tussen Iran en Saoedi-Arabië tot stand te brengen.

Gerard Filitti, senior counsel bij het Lawfare Project en een expert op het gebied van nationale veiligheid en terrorismebestrijding, vertelde het tijdschrift National Review dat "als dit [de nieuwe maritieme alliantie] bedoeld is als een defensieve marine, dat ... zorgwekkend is."

Hij zei ook dat de verhuizing hoogstwaarschijnlijk bedoeld is "om de VS, zelfs Joe Biden, af te keuren".

"Bij gebrek aan leiderschap is China tussenbeide gekomen", zei Filitti, naar verluidt verwijzend naar de zwakte van de VS om actie te ondernemen onder de regering-Biden.

Share this article
Image Description

All Arab News Staff

Sign up for All Arab News Weekly Updates