www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

'Missionarissen ga naar huis!' Orthodoxe Joodse activisten protesteren bij Evangelische gebedsevenement in de Oude Stad van Jeruzalem

Sommige demonstranten botsten met de Israëlische politie en braken een deur open bij de ingang van het Southern Wall Park in Jeruzalem.

All Israel News Staff | 28 mei 2023

Joodse activisten botsen met de politie tijdens een protest tegen een christelijk Pinkstergebed bij de Westelijke Muur in de Oude Stad van Jeruzalem, 28 mei 2023. (Foto: Arie Leib Abrams/Flash90

Een christelijk gebedsevenement bij de Westelijke Muur op de Tempelberg in Jeruzalem werd vandaag het toneel van protesten.

Het Isaiah 62 Fast gebedsevenement, waaraan verschillende christelijke groepen uit de hele wereld deelnamen, vond vandaag plaats op de zuidelijke trappen van de Tempelberg. Volgens de westerse christelijke kalender is het vandaag de dag van Pinksteren.

De grote bijeenkomst van christenen trok ook minstens twee groepen religieuze joodse demonstranten aan.

Eén groep demonstranten stond tegenover de gebedsbijeenkomst en gebruikte een luidspreker om rituele gebeden en gezangen te projecteren.

"Missionarissen ga naar huis!" scandeerde de groep meermaals.

[In Israël, en bij veel Joodse groepen, is de term missionaris een negatieve term. Zij geloven dat christenen proberen Joden zover te krijgen dat ze het Jodendom verlaten en ophouden Joods te zijn].

"Er zijn christelijke missionaire organisaties die proberen de Westelijke Muur en Israël binnen te komen," zei een van de demonstranten toen hem werd gevraagd waarom ze demonstreerden.

Politie maakt ruzie met jongeren (Foto: All Israel News)

"Ze investeren vele miljoenen, en niemand heeft hen zelfs gevraagd om te komen. Waarom is dit land belangrijk voor hen?" vroeg hij, terwijl hij beweerde dat christelijke groepen "expres proberen onze heiligste plaatsen te infiltreren."

"We zijn hier gewoon om te proberen te beschermen wat ons dierbaar is," voegde hij eraan toe.

Terwijl deze groep vreedzaam protesteerde, ondanks het gebruik van luidsprekers, protesteerde een andere groep van voornamelijk radicale religieuze jongeren bij de ingang van het Archeologisch Park van Jeruzalem. De demonstranten waren meer uitgesproken en gingen gewelddadig duwen en schudden met de Israëlische politie en tegen christenen die hun weg naar het park probeerden te vinden.

Tijdens de schermutselingen werd een van de glazen deuren naar het archeologische park verbrijzeld toen een demonstrant een politieagent ertegenaan duwde.

Verbrijzelde deur (Foto: All Israel News)

"Er zijn hier meer dan 100 zendingsorganisaties. Ze proberen de zendingsactiviteit in Israël te vergroten. Wij zijn gekomen om hen te onderbreken en te stoppen," zei een van de religieuze jongeren.

Dr. Wayne Hilsden, voormalig Israëlisch voorganger van King of Kings Community Jerusalem en medeoprichter van Fellowship of Israel Related Ministries (FIRM) vertelde ALL ISRAEL NEWS dat het evenement niet gaat over christenen die proberen te infiltreren in Joodse plaatsen. Hij zei dat het gaat om "bidden voor de redding van Jeruzalem".

Een van de christelijke gelovigen die het evenement binnengingen vertelde ALL ISRAEL NEWS: "Het is Pinksteren, en we willen de Heilige Geest zien werken."

Aan de Pinksterbijeenkomst namen christelijke aanbiddingsleiders uit de hele wereld deel, samen met evangelische Arabische aanbiddingsleiders en Messiaans-Joodse aanbiddingsteams.

Een van de Messiaans-Joodse leiders, die anoniem wilde blijven, zei: "Dit is een privé-evenement. Het is geen evangelisch evenement." Bovendien zei hij dat de plaatselijke autoriteiten toestemming hadden gegeven voor het evenement.

"We hebben zeker een toename gezien van openlijke aanvallen sinds [de coalitie aan de macht kwam]," zei hij.

"Zeker, de regering heeft een effect op het legitimeren van protesten als deze," voegde hij eraan toe, toen hem werd gevraagd of de toename van aanvallen verband hield met het aan de macht komen van de coalitieregering.

Demonstranten voor het gebedsevenement (Foto: All Israel News)

Over de demonstranten die hun toevlucht namen tot duwen en schreeuwen naar aanwezigen van het evenement om naar huis te gaan, zei hij: "Ik denk dat een deel van de roeping van Evangelische groepen is om 'de andere wang toe te keren' en lief te hebben ondanks geweld en haat. En dat is misschien wel het duidelijkste getuigenis.".

Ariel Hyde van Tree of Life Ministries zei: "Ik denk dat het een prachtige, historische gebeurtenis was, dat zoveel gelovigen uit de hele wereld zich bij ons, als het lichaam in Israël, aansloten om te bidden voor de redding van Israël."

"Het is prachtig om het verband te zien tussen het gebed voor het heil van Israël en de oproep om het Evangelie de hele wereld in te laten gaan," zei Hyde. "Ze zijn echt verbonden, en toch hebben velen ze de afgelopen 2000 jaar niet met elkaar verbonden."

Hyde zei dat hij geen last had van de demonstranten, en zei dat veel van de aanwezigen ook niet van streek waren door hun aanwezigheid.

"Het was zo mooi om de reactie van de gelovigen [op de demonstranten] te zien. Ik zag de gelovigen, ze schrokken van al het lawaai en de mensen die hen probeerden tegen te houden. Maar ze reageerden met liefde, ze bliezen kusjes en zeiden tegen de demonstranten: 'We houden van jullie. We zegenen jullie.'"

"Ik denk dat dit de liefde van Jesjoea laat zien, dat liefde woede en haat overwint," voegde Hyde eraan toe.