www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Saoedi-Arabië en Nederland komen overeen samen te werken aan groene energie

De Saudische minister van energie zegt dat Nederland de belangrijkste bestemming kan worden voor het vervoer van waterstof uit hernieuwbare energiebronnen naar Europa

Saudi-Arabië en Nederland hebben donderdag een memorandum van overeenstemming ondertekend om samen te werken aan de ontwikkeling van groene energie en waterstof.

Nederland zou de belangrijkste bestemming kunnen worden voor het vervoer van waterstof uit hernieuwbare energiebronnen van het Saudische koninkrijk naar Europa, zei Riyadh's minister van Energie Prins Abdulaziz bin Salman, meldde Reuters.

"Rotterdam zou onze hub naar Europa zijn," zei de prins op de World Hydrogen Summit in Rotterdam, eraan toevoegend dat Nederland en Duitsland de "natuurlijke partners" van Saoedi-Arabië zouden zijn in de groene waterstofhandel.

"Jullie zetten faciliteiten op de grond, jullie bouwen opslagplaatsen en pijpleidingen, jullie hebben een plan."

https://twitter.com/i/web/status/1656676787173339136

Saoedi-Arabië kondigde vorig jaar aan dat het begon met de bouw van een groene waterstoffabriek als onderdeel van plannen om tegen 2026 brandstof te exporteren.

Eerder dit jaar zei het koninkrijk dat het meer dan 266 miljard dollar zou investeren om schonere elektriciteit te produceren en zijn elektriciteitsnet uit te breiden - omdat het een wereldleider in waterstofproductie wil worden - en Duitsland heeft verklaard dat het het energiepartnerschap met Riyad wil verdiepen.

Ondanks zijn doelstelling om tegen 2060 koolstofemissies tot nul terug te brengen, blijft Saudi-Arabië sterk afhankelijk van de uitvoer van ruwe olie, die decennialang de motor van zijn groei is geweest.