www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Netanyahu zou gevangenisstraf kunnen ontlopen in ruil voor stoppen met politiek - rapport

7 mei 2023

De procureur-generaal overweegt de lopende processen tegen Netanyahu te bevriezen in een poging de gesprekken over een pleidooi opnieuw op te starten.

Door Batya Jerenberg, World Israel News

De procureur-generaal beslist of hij voor bemiddeling gaat die de lopende corruptieprocessen tegen premier Benjamin Netanyahu zou stoppen, meldde Channel 12 vrijdag.

De deal, zei politiek verslaggever Guy Peleg, is vergelijkbaar met een ander voorstel dat werd aangeboden vanaf het begin van de onderzoeken tegen Netanyahu eind 2016.

Het is sindsdien herhaald, zoals toen de aanklachten drie jaar later formeel werden uitgevaardigd: Netanyahu zou de aanklachten van fraude en vertrouwensbreuk toegeven en zich onmiddellijk uit het openbare leven moeten terugtrekken, terwijl de zwaarste aanklacht, die van omkoping, zou worden ingetrokken en hij geen gevangenisstraf zou hoeven uit te zitten.

"Er komt geen andere deal," zei Peleg.

Het verschil tussen bemiddeling en een plea bargain is dat de rechtbank gebonden is aan de bemiddelingsovereenkomst, die is onderhandeld door een rechter die niet betrokken is bij de zaken. Hoewel rechters overwegend instemmen met pleidooien tussen aanklagers en verdedigers, zijn zij daartoe niet wettelijk verplicht, waardoor het een riskanter voorstel is.

Netanyahu heeft het concept herhaaldelijk in het openbaar verworpen, hoewel anderen hebben gezegd dat hij privé soms bereid was een deal te aanvaarden.

Peleg maakte duidelijk dat Netanyahu zelf nog niet heeft besloten of hij open zou staan voor de bemiddelingsprocedure, die in het verleden ook is voorgesteld maar niet heeft gewerkt.

Onderzoeksprogramma Uvda onthulde vijf weken geleden dat het idee was geopperd tijdens vergaderingen achter gesloten deuren toen alle rechters en advocaten zich bezighielden met de aanvaardbaarheid van bepaalde materialen in de processen. Jacque Chen, de hoofdverdediger van Bezeq en Walla-eigenaar Shaul Elovitch, die wordt beschuldigd van omkoping omdat hij positieve berichtgeving over Netanyahu zou hebben aangeboden in ruil voor gunsten die hem honderden miljoenen shekels opleverden, deed de suggestie.

Oded Shaham, een van de drie zittende rechters in de zaken, vroeg de staat het voorstel in overweging te nemen.

Advocaat-generaal Gali Baharav-Miara moet de formele juridische mening van de regering over de zaak formuleren en haar antwoord aan de rechtbank geven. De advocaten van Netanyahu hebben het idee niet zonder meer verworpen en hebben gezegd dat zij het voorstel zullen bestuderen zodra het is ingediend.

Het hele proces zou waarschijnlijk de voortzetting van de gecombineerde processen gedurende enkele maanden verhinderen, zei Peleg.

Deze begonnen bijna precies drie jaar geleden, en het verdedigingsteam van de premier is erin geslaagd gaten te schieten in verschillende van de belangrijkste getuigenissen van de aanklager. Er zijn echter nog veel schadelijke verklaringen afgelegd en er is nog een lange weg te gaan, ook al zijn de twee partijen enkele maanden geleden overeengekomen het aantal getuigen aanzienlijk te verminderen om de processen te versnellen.

Peleg voegde zijn eigen mening toe dat als Netanyahu wel instemt met een deal, "de gewijzigde aanklacht zo zal worden opgesteld dat Netanyahu in interviews op zijn slinkse manier kan zeggen dat 'voor zulke kleine dingen ze me zo lang hebben achtervolgd.'"