www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Exclusief - Caroline Glick: Israël wordt geconfronteerd met 'opstand' door 'elites' die de controle over het land willen behouden

Een groep Israëli's verzamelt zich voor de Israëlische presidentiële residentie om te protesteren tegen de onderhandelingen tussen regering en oppositie, in West-Jeruzalem op 28 maart 2023. (Foto door Mostafa Alkharouf/Anadolu Agency via Getty Images)Mostafa Alkharouf/Anadolu Agency via Getty Images

JOSHUA KLEIN28 maart 2023

De onrust in Israël is een "opstand" van "elites die hun controle over het land willen behouden", aldus de conservatieve Amerikaans-Israëlische columniste Caroline Glick die de "tactische terugtrekking" van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu prees nadat hij verklaarde de wetgeving inzake de justitiële hervorming te pauzeren om onderhandelingen mogelijk te maken temidden van grote publieke protesten.

In een gesprek met Breitbart News op maandag lichtte Glick toe hoe Israël tot de huidige situatie is gekomen.

The Associated Press

Israëli's protesteren in Tel Aviv, Israël, donderdag 9 maart 2023. (AP Photo/Oded Balilty)

"We lijden aan een probleem waarmee Amerikanen vertrouwd zijn geraakt, namelijk dat links in Israël het gewoon gehad heeft met de representatieve democratie, en dat ze willen regeren via de instellingen die ze in Israël controleren: het Hooggerechtshof, de generale staf van het leger en de media," zei ze.

Glick schrijft de situatie toe aan een "opstand" van deze elites die controle zoeken via de instellingen die onder hun controle staan.

"[De elites] zetten links aan, en ze demoniseerden de regering, en ze demoniseerden Israëli's die op rechtse partijen stemmen op een manier die we echt nog nooit eerder hebben gezien," zei ze. "En dat is de reden waarom de haat die we zien geuit door links en de regelrechte afwijzing van onze democratische normen zo intens en gewelddadig is geweest."

Israëliërs die gekant zijn tegen het plan van premier Benjamin Netanyahu om de rechterlijke macht te herzien, stichten vreugdevuren en blokkeren een snelweg tijdens een protest, vlak nadat de Israëlische leider zijn minister van Defensie had ontslagen, in Tel Aviv, Israël, zondag 26 maart 2023. (AP Foto/Oren Ziv)

Met betrekking tot Netanyahu's aankondiging maandag om de justitiële hervormingen te pauzeren om de spanningen te kalmeren, gaf Glick toe dat iedereen, "inclusief de premier zelf, een echt dilemma had" over hoe de situatie aan te pakken.

"Aan de ene kant betekende elk uitstel [van de justitiële hervormingen] dat we gezag toegaven aan het gepeupel. Maar aan de andere kant denk ik dat [premier Netanyahu] het zag, en dat doe ik zeker, als een tactische terugtrekking om te hergroeperen, de zaken te kalmeren; hopelijk laten mensen zich realiseren hoe overdreven de dingen zijn geworden, en om een stap terug te doen van de rand," zei ze.

Glick legde uit dat, in het proces, "veel mensen veel rode lijnen hebben overschreden."

The Associated Press

Israëliërs die zich verzetten tegen het plan van premier Benjamin Netanyahu om het gerechtelijk apparaat te herzien, blokkeren een snelweg tijdens een protest, vlak nadat de Israëlische leider zijn minister van Defensie had ontslagen, in Tel Aviv, Israël, zondag 26 maart 2023. (AP Photo/Oren Ziv)

"We hebben voormalige premiers gehad die acties ondernamen die volgens mij onbetwistbaar verraderlijk zijn: naar het buitenland gaan en hen vertellen om de regering van Israël te boycotten - dit soort dingen hebben we nog nooit gezien. Generaals, de voormalige stafchef van het leger die mensen oproept om niet te dienen [hun verplichte militaire dienst in het IDF]," zei ze.

"Dit zijn misdrijven," voegde ze eraan toe, "om nog maar te zwijgen van het feit dat het oproept tot een opstand; zoiets hebben we nog nooit gezien."

Glick legde echter de noodzaak uit om de spanningen te verlagen:

"We moeten de zaken kalmeren, want als we de hervorming vandaag hadden aangenomen, zou ze in het water zijn geschreven. Ze zou vernietigd zijn door een oncontroleerbaar hooggerechtshof dat nu onbeperkte bevoegdheden heeft. En er is een gerechtelijke hervorming die probeerde hen van het niveau van oligarchie, terug te brengen in het spel van de democratie. Waar een democratisch systeem [bestaat], waar alle drie de takken van de regering gelijkwaardig zijn en elkaars bevoegdheden controleren en in evenwicht houden, wat de manier is waarop het vroeger in Israël ging, maar vandaag niet meer zo is."

The Associated Press

De Israëlische politie gebruikt een waterkanon om demonstranten uiteen te drijven die een snelweg blokkeren tijdens een protest in Tel Aviv, Israël, maandag 27 maart 2023. (AP Foto/Oren Ziv)

Het probleem voor de toekomst, betoogde Glick, is dat "een regering en leider, hoe getalenteerd hij ook is, slechts een bepaalde bandbreedte heeft wanneer het land wordt overspoeld door rellen [en] een algemene staking - die illegaal is, maar de rechters kiezen de kant van de mensen die de wet overtreden."

Maar onder dergelijke omstandigheden, voegde ze eraan toe, "kun je je niet bezighouden met andere zeer acute kwesties en die hebben we [genoeg]."

Glick legde de context uit van de huidige spanningen nu Iran een existentiële bedreiging voor de Joodse staat nadert.

"Netanyahu heeft de afgelopen 30 jaar als hoofd van de Likud-partij en als aan- en afvallige premier voor het grootste deel van de afgelopen 30 jaar, het blokkeren van Iran voor het verkrijgen van kernwapens tot de belangrijkste prioriteit van zijn politieke leven gemaakt - en Iran is nu een bijna nucleaire macht," zei ze.

WATCH: H. R. McMaster: Kans 'vrij groot' op Midden-Oostenconflict inclusief Israëlische aanval op Iran:

0 seconden van 2 minuten, 30 secondenVolume 90%

"En Amerika's voorzitter van de Joint Chiefs of Staff Mark Milley zei vorige week dat de Verenigde Staten een 'fielded nuclear missile' - een nucleair wapen door Iran - niet zullen accepteren; wat betekent dat ze een nucleair Iran zullen accepteren; wat betekent dat Israël er alleen voor staat; wat betekent dat we nu moeten handelen," voegde ze eraan toe.

Maar, merkte ze op, "je kunt geen actie ondernemen tegen Iran als je land in openlijke opstand is," en legde uit dat dat "de andere reden was waarom het absoluut essentieel was om de zaken te kalmeren."

"Ik denk dat we moeten afrekenen met Iran en zijn kernwapenprogramma, en dat we onze energie daarop moeten richten," zei ze. "Ik denk dat als we dat met succes kunnen doen, we veel van onze diplomatieke status kunnen herstellen die door de laatste tien weken van rellen is geschaad."

The Associated Press

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, rechts, zit de wekelijkse kabinetsvergadering voor in het kantoor van de premier in Jeruzalem, zondag 5 maart 2023. (Gil Cohen-Magen/Pool via AP)

"En ik denk dat de regering zelf in een veel betere politieke positie zal verkeren om door te gaan met het proces van justitiële hervorming, dat de doorslag gaf bij de verkiezingen van 1 november," voegde ze eraan toe.

Glick besloot met te benadrukken dat Israël in de nabije toekomst meer te verwerken heeft, iets wat onmogelijk is "als het land in brand staat."

Maandag verklaarde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een nationale toespraak dat hij zijn wetgeving voor de hervorming van het gerechtelijk apparaat stopzette om onderhandelingen mogelijk te maken, hoewel hij beloofde dat de hervorming er op de een of andere manier door zou komen.

Glick beschreef de toespraak als "historisch".

De toespraak van @netanyahu was historisch. Onze strijd, zoals ons bestaan als volk in ons land en voor onze vrijheid is eeuwig. We zullen volharden. We zullen onze democratie herstellen uit de handen van onze ongekozen oligarchische elites. En we zullen onze rechten en onze toekomst veilig stellen.

- Caroline Glick (@CarolineGlick) 27 maart 2023

Het besluit van de Israëlische premier om de hervormingen stop te zetten kwam een dag nadat hij minister van Defensie Yoav Gallant had ontslagen, die een ongeoorloofde toespraak had gehouden waarin hij zich tegen de hervormingen uitsprak onder verwijzing naar de deserties van linkse militaire reservisten.

De Israëlische rechterlijke macht, die de afgelopen decennia steeds machtiger is geworden, functioneert momenteel zonder functionele controle en evenwicht, aangezien de Israëlische rechters worden geselecteerd door een commissie die grotendeels bestaat uit rechters en advocaten.

Volgens critici leidt dit proces tot ideologische overeenstemming, waardoor de seculiere elite de rechterlijke macht kan verankeren.

De wetgeving van Netanyahu vergroot de macht van de wetgevende macht ten opzichte van de rechterlijke macht om de drie takken van de regering in evenwicht te brengen.

Het voorstel zou het proces in de Verenigde Staten en verschillende andere democratieën weerspiegelen, waarin rechters worden goedgekeurd door democratisch gekozen vertegenwoordigers, in de hoop hun diversiteit te vergroten.