www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Netanyahu racet naar Europa om de schade te herstellen die de coalitie van Lapid Israël heeft berokkend.

Terwijl hij non-stop werkt om steun te krijgen voor het tegenhouden van Iran, moet de premier naar Europa om de schade te beperken na de ophitsing van Lapid. Op-ed.

Barry Shaw

15 mrt 2023 om 7:26 PM (GMT+2)

Nadat de regering-Biden de energievoorziening van Europa heeft vernietigd door de Nordstream-pijpleiding tussen Rusland en Duitsland op te blazen, heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de bres geslagen voor een Europa in moeilijkheden.

Netanyahu is zo verstandig geweest zijn eerste diplomatieke missie om Europa te helpen uit te voeren door Italië en Duitsland tot zijn eerste haltes te maken.

In tegenstelling tot de Lapid-coalitie en haar minister van Energie, Karine Elharrar, die het zoeken naar nieuwe offshore energiereserves vreemd genoeg bevroor om vermeende ecologische redenen, is Benjamin Netanyahu vastbesloten om nieuwe wederzijds productieve banden met Europa aan te knopen.

Men mag ook niet vergeten dat de voormalige premier Yair Lapid extra maritiem gebied met een potentieel enorme energiereserve volledig heeft afgestaan aan het door Hezbollah gecontroleerde Libanon, een flagrante fout van een tyro die zal resulteren in een enorm economisch verlies voor Israël en een enorm financieel en strategisch voordeel voor Hezbollah.

Lapid beweerde dat zijn slechte overeenkomst een veiligheidswinst voor Israël betekende. Anderen zouden zeggen dat hij toegaf aan de dreigementen van Hezbollah om het offshore energieproductieplatform van Israël op te blazen als Israël zijn soevereine maritieme aanspraken op Libanon niet zou opgeven - in plaats van deze te verdedigen of Hezbollah te leren dat chantage niet loont.

Vandaar dat Bibi's reizen naar Europa kunnen worden gezien als het rechtzetten van de economische en strategische schade die de vorige regering Israël heeft berokkend.

Ik verwacht dat Bibi binnen een maand een derde reis zal maken, ditmaal naar Londen, om de Israëlische banden met Groot-Brittannië aan te halen.

Ondertussen heeft de premier de kwestie Iran niet genegeerd. Er zijn zelfs belangrijke ontmoetingen geweest met interessante topbezoekers die geen massale media-aandacht hebben gekregen, maar die wijzen op maatregelen tegen het nucleaire militaire programma van Iran.

In navolging van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken naar Israël kwam de nationale veiligheidsadviseur van de regering Biden, Jake Sullivan, en vervolgens de stafchef van het Amerikaanse leger, generaal Milley.

En vorige week ontmoette het hoofd defensie van de VS, Lloyd Austin, de premier, de stafchef van de IDF, Herzi Halevi, en het hoofd van de Israëlische Mossad in een hangar op Ben Gurion Airport.

Dit was geen beleefdheidsbezoek.

Dit is het gevolg van de erkenning dat Iran de wereld voor de gek heeft gehouden, maar niet Israël, en dat zij ten minste 84% uraniumverrijking hebben bereikt en dat het Pentagon heeft toegegeven dat Iran in 12 dagen kan racen naar voor wapens geschikt materiaal.

Het hoofd van de IAEA, Rafael Grossi, heeft de premier van Israël boos gemaakt door zijn allereerste ontmoeting met de Iraanse president, Ibrahim Raisi, te houden, zelfs na het nieuws dat Iran zijn nucleaire verrijkingsgraad had opgevoerd,

Na zijn ontmoeting met Raisi vertelde Grossi op een persconferentie niet dat Iran de grenzen van de internationale legaliteit had overschreden, maar dat Israël een illegale daad zou begaan als het een Iraanse nucleaire faciliteit zou aanvallen.

De IAEA is nu officieus persona non grata voor de Joodse Staat.

In reactie op het schandelijke gedrag van de IAEA-chef zei premier Netanyahu dat Israël zich het recht voorbehoudt om Iraanse nucleaire installaties - die duidelijk niet voor civiele doeleinden bestemd zijn - aan te vallen, met inbegrip van preventieve zelfverdedigingsaanvallen.

Een van de aandachtspunten is de enorme ondergrondse faciliteit in het gebergte buiten Isfahan, waar kernkoppen met nucleair materiaal worden ontwikkeld en kruisraketten worden ontwikkeld om de kernkoppen bij hun doelwit af te leveren.

Hun doelwit is Israël!

Er zijn militaire voertuigen gezien in en rond deze faciliteit die een actieve ondergrondse bijenkorf is van illegale Iraanse militaire nucleaire activiteiten.

Iran beweert dat Israël deze locatie in januari van dit jaar met drones heeft aangevallen, maar Israël zou veel ingrijpender methoden moeten gebruiken om zo'n grote beschermde ondergrondse faciliteit te vernietigen dan drones.

Vandaar de vlaag van hooggeplaatste Amerikaanse bezoekers.

En op een ander front, de bezoeken aan Europa.

Barry Shaw werkt bij het Israëlisch Instituut voor Strategische Studies.