www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Alan Dershowitz: "Justitiële hervormingen bedreigen de democratie niet.

"Zelfs als alle voorgestelde hervormingen worden doorgevoerd, zouden ze Israël gewoon op één lijn brengen met Canada, Nieuw-Zeeland of Australië.

De vooraanstaande Amerikaanse advocaat prof. Alan Dershowitz, die in het verleden zijn verzet tegen Israëls plan voor justitiële hervorming heeft geuit, geeft nu toe dat, ondanks zijn verzet, de wetgeving Israël niet minder democratisch zou maken.

Tijdens een Zoom-debat met rechtsgeleerde Eugene Kontorovich georganiseerd door J-AIR Jewish radio over het onderwerp van de hervormingen, benadrukte Dershowitz dat de meerderheid van de oppositie tegen de hervorming te wijten is aan het feit dat een rechtse regering het voorstelt. "Als precies dezelfde voorstellen werden gedaan door een centristische regering, of een linkse regering, zou niemand het merken," beweerde hij. "Er zouden geen demonstraties zijn. Er zou enige academische discussie zijn, leraren rechten zouden het onderwijzen, maar het zou bijna niemand iets kunnen schelen."

Hij voegde eraan toe dat hij in de 60 jaar dat hij dergelijke zaken volgt, nog nooit gehoord heeft van een demonstratie die echt over justitiële hervorming gaat. "Het gaat niet om justitiële hervorming, het gaat om het feit dat de hervorming wordt voorgesteld door een regering die veel mensen bang maakt, een regering waar extreem-rechtse mensen deel van uitmaken," beweerde de professor.

Ondanks zijn verzet tegen de meeste van de hervormingen, voegde Dershowitz eraan toe: "Zelfs als al deze hervormingen zouden worden doorgevoerd, zou Israël, G-d verhoede, veranderen in Canada, Nieuw-Zeeland, of Australië, of veel Europese landen. Het zou het niet veranderen in Polen, of een autocratisch land."

"Er zijn uitersten aan beide zijden," vervolgde hij, "en naast een behoefte aan compromis is er echt behoefte aan enige hervorming .... Hervormingen zullen de democratie niet ondermijnen", benadrukte hij. "In sommige opzichten zou het Israël juist democratischer maken."