www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Pro-Israël figuren keren zich tegen het plan van de regering voor justitiële hervorming

Miriam Adelson en Noa Tishby sluiten zich aan bij kritiek op justitiële hervormingen nu protesten 10e week ingaan

De actrice Noa Tishby heeft zich op Amerikaanse universiteitscampussen ingezet voor Israël als officiële afgezant van haar vaderland. De filantroop Miriam Adelson heeft meerdere organisaties gesteund die zich inzetten voor een pro-Israël gevoel in de Verenigde Staten.

En nu hebben beide prominente voorstanders van Israël zich publiekelijk aangesloten bij wat zich ontwikkelt tot een koor van kritiek op de huidige regering van Israël en haar inspanningen om de rechterlijke macht van het land te hervormen.

"Ik zal het op de scherpste en duidelijkste manier zeggen: Het diaspora Jodendom en de aanhangers van Israël in de wereld zijn geschokt. Ze zijn geschokt," zei Tishby in een column die zaterdag in het Hebreeuws op Ynet werd gepubliceerd. "Met grote pijn kijken ze en zien hoe het land dat ze met verve verdedigd hebben - in het Congres, in de media, op de netwerken of tegenover buitenlandse regeringen - van gezicht verandert."

Tishby schreef dat zij in meer dan twee decennia als publiek figuur nog nooit in het openbaar kritiek had geuit op "enige stap die door een regering is genomen", maar dat zij "de moeilijkste publieke tekst die ik ooit heb geschreven" schreef omdat Israëli's moeten begrijpen dat de wetgeving inzake de justitiële hervorming, die zij "geen hervorming, maar een staatsgreep" noemde, hun land uit de pas doet lopen met andere democratieën en haar nationale veiligheid en steun in het buitenland zou bedreigen.

"Het is niet zoals Amerika. Zelfs niet een beetje," schreef Tishby.

In een artikel in Israel Hayom, de rechtse Israëlische krant die is opgericht door haar overleden echtgenoot Sheldon, ging Adelson voorbij aan de wetgeving zelf en richtte zich in plaats daarvan op de snelle vooruitgang ervan.

"Ongeacht de inhoud van de hervormingen is de haast waarmee de regering ze ratificeert natuurlijk verdacht, wat vragen oproept over de achterliggende doelstellingen en de zorg dat dit een overhaaste, ondoordachte en onverantwoorde zet is. Een goed akkoord wordt bereikt door een koelbloedige omzichtigheid," schreef Adelson, die met Sheldon eerst financier was van de pro-Israëllobby AIPAC en daarna de Israel American Council steunde, waar zij bestuursvoorzitter was. Ze zijn ook een belangrijke financier geweest van Birthright Israel. Later voegde ze eraan toe: "Slechte motivaties leiden nooit tot goede resultaten."

De verklaringen van Adelson en Tishby bieden een duidelijk teken dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet kan verwachten dat prominente bondgenoten in het buitenland zijn rechtse regering steunen bij haar kenmerkende wetgeving. Zij voegen zich bij een koor van figuren die in het verleden bekend stonden om hun ongegronde kritiek op Israël uit de Joodse diaspora, zoals de schrijvers Yossi Klein Halevi, Matti Friedman en Daniel Gordis; de constitutionele advocaat Alan Dershowitz; New York Times columnist Bret Stephens; en de voormalige langjarige nationale directeur van de Anti-Defamation League, Abe Foxman.

Adelson en haar man waren in het verleden belangrijke financiers van de Zionistische Organisatie van Amerika, een van de handvol Amerikaanse joodse organisaties die de geplande hervormingen van de nieuwe regering verdedigen.

De protesten in Israël gingen zaterdagavond hun 10e week in, met honderdduizenden demonstranten, niet alleen in Tel Aviv, het liberale centrum van het land, maar in steden in het hele land en zelfs in Israëlische steden in Judea en Samaria, waar de meeste kiezers rechts zijn.

Onder degenen die de wetgeving deze week publiekelijk hebben veroordeeld zijn tientallen Israëlische militaire functionarissen; het Joodse voormalige hoofd van de Amerikaanse Federal Reserve Ben Bernanke, die zei dat de veranderingen "enorme schade" zouden veroorzaken; en ongeveer 150 mensen in Gush Etzion, een groep van grotendeels religieuze nederzettingen die een bolwerk waren voor het Religieuze Zionistische blok in de verkiezingen van vorig jaar.

Een kernstuk van de wetgeving werd zondag behandeld in de Knesset, het Israëlische parlement, met een hoorzitting over de bepaling die de regering de bevoegdheid geeft om rechters te benoemen. De voorstanders van de wetgeving zeggen dat hervormingen nodig zijn omdat de rechterlijke macht niet in overeenstemming is met de gevoelens van de kiezers, terwijl de brede coalitie van critici in binnen- en buitenland zegt dat zij de status van Israël als een democratie met checks and balances zouden bedreigen.

De Israëlische president, Isaac Herzog, heeft opgeroepen tot compromisbesprekingen, en er zijn aanwijzingen dat er achter gesloten deuren pogingen worden ondernomen om tot een compromis te komen. Maar Netanyahu's partners in zijn regeringscoalitie hebben niet aangegeven dat zij hun aanpak willen vertragen of anderszins wijzigen.

Een van die partners, Bezalel Smotrich van de Religieuze Zionisten, zit midden in zijn eerste Amerikaanse bezoek als minister. Weinig Joodse groepen hebben ingestemd met een ontmoeting met de minister van Financiën, die ook gezag heeft over het burgerleven in delen van Judea en Samaria, en er zijn protesten gepland als hij zondag in Washington D.C. landt.

Smotrich spreekt voor Israel Bonds, dat Israëlische staatsobligaties verhandelt en nauw samenwerkt met zijn ministerie, en een reeks links georiënteerde Joodse groepen hebben plannen aangekondigd om de toespraak te houden in een hotel in het centrum van Washington. Voorafgaand aan Smotrichs toespraak zal een groep vooraanstaande investeerders in Israël in hetzelfde hotel een persconferentie houden om de bedreigingen van de hervormingen voor de Israëlische economie uiteen te zetten.

Bij zijn aankomst in Washington op zondag zei Smotrich in een verklaring dat zijn ontmoetingen gericht zouden zijn op investeringen.

"Ik zal, bij de gratie Gods, een ontmoeting hebben met een reeks investeerders en internationale economische spelers die geïnteresseerd zijn in het verdiepen van hun investeringen in de staat Israël," zei hij, hoewel hij hen niet bij naam noemde.

"De banden met de Joodse diaspora zijn belangrijk en ik kom met de boodschap dat in Israël en in de diaspora onderlinge meningsverschillen en argumenten zijn toegestaan, maar dat niets onze eenheid zal verbreken," zei hij. "Samen staan we sterker."