www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Ineenstorting SVB toont aan dat Israëlische hi-tech in Israël moet blijven - opinie

De les hieruit moet zijn dat Israëlische ondernemers, ondanks binnenlandse onrust of geopolitieke dreigingen, veiliger zijn met hun geld in eigen land.

Door TROY O. FRITZHAND Gepubliceerd: 13 MAART 2023 03:17

Bijgewerkt: 13 maart 2023 11:54 Email Twitter Facebook fb-messenger

Het hoofdkantoor van de SILICON VALLEY Bank (SVB) in Santa Clara, Californië: In Israël wordt te veel vertrouwd op buitenlandse instellingen om ons kapitaal te beschermen, zegt de schrijver. (photo credit: REUTERS/NATHAN FRANDINO)

SILICON VALLEY Bank (SVB) hoofdkantoor in Santa Clara, Californië: In Israël wordt te veel vertrouwd op buitenlandse instellingen om ons kapitaal te beschermen, zegt de schrijver.

(photo credit: REUTERS/NATHAN FRANDINO)

In het weekend werden wereldwijde schokgolven gevoeld: een van Amerika's grootste banken is omgevallen. Silicon Valley Bank (SVB) is de 16e grootste in termen van activa, maar is het meest opvallend als de go-to stop voor hi-tech start-ups - met name in Israël.

De onmiddellijke aanleiding voor de paniek werd opgevangen door vooraanstaande spelers: minister van Financiën Bezalel Smotrich kondigde de oprichting aan van een commissie van vertegenwoordigers van het ministerie, de Bank van Israël, de Effectenautoriteit en de Innovatie-autoriteit om de impact op de economie te bepalen, en hoe maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de eventuele impact niet te groot is.

De ondergang van de SVB werd begroet door de typische anti-bankiers die opriepen tot een overstap naar digitale munten, en de pro-bankiers die een consolidatie naar grote banken betreurden - zoals nu al gebeurt.

De kern van dit alles, wat de Israëlische economie betreft, is een overmatig vertrouwen in buitenlandse instellingen om ons kapitaal te beschermen. De omvang van de hi-tech sector voor de economie is geen geheim. Een meerderheid van de export van het land vindt plaats in de dienstensector, voornamelijk in software en technologie. De vergelijking voor deze groei zijn de Israëlische geesten die door buitenlandse investeringen worden gesteund.

Volgens het rapport 2022 Israel Tech Ecosystem van Start-Up Nation Central bedroegen de investeringen van start-ups alleen al 15 miljard dollar. Ondanks deze groei is de meeste directe impact te zien in het buitenland. Dit blijkt het duidelijkst uit het feit dat sommige van de grootste techbedrijven van het land niet eens in eigen land verkopen - ze hebben nul dollar omzet in Israël.

Het logo van de SVB (Silicon Valley Bank) is te zien door gebroken glas in deze afbeelding van 10 maart 2023. (credit: REUTERS/DADO RUVIC/ILLUSTRATION)

Het logo van SVB (Silicon Valley Bank) is te zien door gebroken glas op deze afbeelding van 10 maart 2023. (credit: REUTERS/DADO RUVIC/ILLUSTRATION)

Het resultaat hiervan zijn inkomsten in dollars of euro's, wat op zich prima is; het probleem is dat het kapitaal in het buitenland bij Amerikaanse of Europese banken wordt gehouden. De SVB noemt zichzelf de bank voor startende ondernemingen en naar schatting 500 Israëlische bedrijven bankieren bij de SVB, met miljarden aan participaties. De failliete bank heeft een kantoor in Tel Aviv met tientallen werknemers in het land.

Hoe heeft Israël het ergste van de SVB-ramp kunnen voorkomen?

Gelukkig konden veel bedrijven, omdat Israël zeven uur voorloopt op de VS, hun geld opnemen voordat de bankrun het bijna onmogelijk maakte. Ironisch genoeg vindt deze hele beproeving plaats op de dag dat bepaalde prominente bedrijven besloten hebben hun geld uit het land te halen in verband met de voorgestelde justitiële hervormingen. Aangezien de SVB een leider is in start-up banking en sterk aanwezig is in het ecosysteem, is het zeer waarschijnlijk dat een deel van dit geld - als het op tijd vertrokken is - verstopt zit in deze puinhoop.

De les hieruit moet zijn dat Israëlische ondernemers, ondanks binnenlandse onrust of geopolitieke dreigingen, veiliger zijn met hun geld in eigen land dan in handen van buitenlandse instellingen waar ze geen controle over hebben, laat staan dat ze de enorme wildernis van het buitenlandse bankwezen kunnen doorgronden.

Israël heeft het geluk een van de sterkste banksectoren ter wereld te hebben, met strikte kredietverleningspraktijken en sterke consumenten- en bedrijfsbescherming. Dit gaat gepaard met een soms zegenend/soms nadelig effect van een zeer gecentraliseerd systeem dat snel en efficiënt optreden door de Bank van Israël en de andere betrokken entiteiten mogelijk maakt. De schokgolven moeten nog worden gevoeld, vooral wanneer de banken maandag weer opengaan, temidden van de vrees voor massale bankruns bij kleine banken in de VS. Hopelijk kan dit een les zijn voor lokale ondernemers - dat in plaats van naar buiten te kijken om hun geld te bewaren, het veiliger is om het in hun achtertuin te bewaren.

De schrijver, een medewerker van Jerusalem Post, is ondernemer en Hebreeuws denker, bekend als Osher in het Hebreeuws. Een recente oleh, hij helpt ook toezicht te houden op het start-up ecosysteem in Jeruzalem met Made in JLM. Twitter: @troyfritzhand