www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Netanyahu: 'We zullen doorgaan' met aanvallen op Irans nucleaire sites, ondanks bezwaren int'l atoomagentschap

5 maart 2023

Netanyahu: 'We zullen doorgaan' met aanvallen op Irans nucleaire sites, ondanks bezwaren van int'l atoomagentschapScreenshot van explosie in een Iraanse faciliteit in Isfahan, 28 januari 2023. (Sociale media)

Tweet Email Print 30 Reacties

"Mogen wij ons verdedigen?" vroeg de premier retorisch.

Door medewerkers van World Israel News

Premier Benjamin Netanyahu heeft de directeur-generaal Rafael Grossi van het Internationaal Atoomenergie Agentschap bekritiseerd omdat hij zaterdag heeft gezegd dat het voor Israël illegaal zou zijn om de kerncentrale van Iran aan te vallen.

Tijdens besprekingen in Iran had Grossi het aanvankelijk over de kerncentrale van Zaporizhzhia in Oekraïne, die door Rusland werd aangevallen terwijl het militaire hulp kreeg van de Islamitische Republiek.

Vervolgens verduidelijkte hij, in antwoord op vragen, dat een dergelijke aanval overal illegaal zou zijn, inclusief een aanval van Israël op Iraanse faciliteiten.

"We hopen zeker dat we de kerncentrale die nu wordt bedreigd, namelijk Zaporizja, kunnen beschermen. Maar dit is geldig en van toepassing op elke nucleaire faciliteit in de wereld," zei Grossi.

Premier Benjamin Netanyahu reageerde uitdagend en zei: "Het is duidelijk dat we [Iraanse nucleaire sites aanvallen] en dat zullen we ook doen.

"Directeur-generaal Rafael Grossi van het Internationaal Atoomenergie Agentschap zei zojuist in Teheran dat een Israëlische aanval op de Iraanse nucleaire faciliteiten tegen de wet is. Rafael Grossi is een waardige heer die iets onwaardigs heeft gezegd. Tegen welke wet?" zei de premier in een verklaring aan de pers.

WATCH: ISRAËL KAN LEGITIEM DOELWIT WORDEN VOOR RUSSISCHE STRIJDKRACHTEN, WAARSCHUWT PUTIN

"Mag Iran, dat openlijk oproept tot onze vernietiging, de vernietigende wapens verdedigen die ons zouden afslachten? Is het ons toegestaan onszelf te verdedigen?

"Het is duidelijk dat we dat zijn," zei hij, verwijzend naar succesvolle aanvallen in de afgelopen jaren. "En het is duidelijk dat we dat zullen doen. En we zullen dat doen in discussies of acties rond de klok, die ik hier natuurlijk niet zal detailleren.

"Ik zeg dit omdat niets ons zal afschrikken om ons land te verdedigen en te voorkomen dat onze vijanden de staat van de Joden elimineren," zei Netanyahu.

"We staan aan de vooravond van Purim: 2.500 jaar geleden stond in Perzië een vijand op die de Joden wilde vernietigen. Dat is ze toen niet gelukt, en dat zal ze vandaag ook niet lukken," besloot hij.

Inspecteurs van de nucleaire waakhond van de VN vonden uraniumdeeltjes die tot 83,7% verrijkt waren in de ondergrondse nucleaire site van Fordo in Iran, volgens een rapport dat vorige week werd gezien.