www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

JONATHAN S. TOBIN

Veroordeel de Joodse relschoppers, maar rationaliseer geen Arabische moordenaars

Joden die in Huwara in opstand kwamen na een terreuraanslag zijn terecht veroordeeld. Maar waarom tolereren de wereld en de regering Biden nog steeds Palestijns terrorisme?

(28 februari 2023 / JNS) In termen van de hoeveelheid aandacht die het heeft gekregen in de media, was de belangrijkste gebeurtenis in het Midden-Oosten in de afgelopen week een door Joden uitgevoerde rel die plaatsvond in de stad Huwara na een terroristische aanslag gepleegd door Palestijnse Arabieren die het leven kostte aan twee jonge Joodse mannen.

Dat dit zo is, is in zekere zin begrijpelijk. Terreuraanslagen op Joden zijn aan de orde van de dag. Alleen al in de afgelopen vijf weken werden 13 Joden gedood door Palestijnse terroristen. Maar terwijl de opvatting dat de Joodse "kolonisten" die in Judea en Samaria wonen bezig zijn met een constante geweldscampagne tegen hun Arabische buren een consistent thema blijft van critici van Israël, zijn voorbeelden van Joden die proberen een soort wraak te nemen voor terrorisme eigenlijk zeldzaam. Zeker gebeurtenissen op de schaal van het oproer in Huwara zijn vrijwel onbekend.

Dat Joden zich zo gedragen is niet normaal. Dat geldt zelfs voor "kolonisten", die door hun linkse Israëlische politieke tegenstanders en buitenlandse tegenstanders van de Joodse staat vaak ten onrechte worden afgeschilderd als wildvreemde religieuze fanatici die overkoken van haat tegen Arabieren. Incidenten van "kolonistengeweld" vormen slechts een fractie van het aantal aanvallen van allerlei aard op Joden in Judea en Samaria. Toch zijn dergelijke acties het werk van een fractie van de enkele honderdduizenden Joden die aan de overkant van de "Groene Lijn" wonen.

Huwara, bij de stad Nablus, ligt dwars op Route 60, een belangrijke noord-zuidroute die de regio doorkruist. Het is een plek waar Joodse reizigers regelmatig het slachtoffer worden van stenengooien en andere gewelddadige aanvallen. En het was de plaats van een terroristische schietpartij op 26 februari, waarbij twee Joodse broers - Hillel en Yagel Yaniv, 21 en 19 jaar oud - werden vermoord door Palestijnse terroristen. Na de aanslag reageerden de Joden die in de gebieden woonden woedend. Ze trokken door de stad, staken voertuigen en gebouwen in brand en raakten slaags met de plaatselijke Arabieren. Hoewel de Palestijnen beweerden dat één persoon door de relschoppers werd gedood, was die dood volgens de Israel Defense Forces het gevolg van Palestijnse aanvallen op het leger.

Frustratie en woede over de terroristische moorden, na zoveel andere recente aanvallen op Joden door Palestijnen, zijn begrijpelijk. Toch is willekeurig geweld tegen iedereen die in die stad woont dat niet. Noch zal het waarschijnlijk toekomstige aanvallen op Joden afschrikken door een Arabische bevolking die suddert in haat tegen Joden en Israël, die blijft worden gevoed door opruiing gepubliceerd in de media van de Palestijnse Autoriteit, evenals door wat wordt onderwezen in hun scholen.

Abonneer u op het JNS Daily Syndicate per e-mail en mis nooit onze topverhalen.

Als zodanig was het zowel illegaal als diep verkeerd, en verdiende het de harde veroordeling die het kreeg van een brede dwarsdoorsnede van de Israëlische samenleving, met inbegrip van topleiders zoals premier Benjamin Netanyahu en president Isaac Herzog.

Het oproer leidde het nieuws over Israël en overschaduwde de moord op de broers Yaniv of de daaropvolgende moord een dag later op een in Amerika geboren Israëli, de 27-jarige Elan Ganeles, die werd neergeschoten op een snelweg tussen Jericho en de Dode Zee. Op dezelfde manier werd de verklaring ter ondersteuning van het oproer door een lid van Netanyahu's coalitie, Otzma Yehudit Knessetlid Zivka Fogel, die voorzitter is van het Knesset Nationaal Veiligheidscomité, behandeld als belangrijker dan de veroordelingen.

Volgens Fogel "kwam er gisteren een terrorist uit Huwara. Een gesloten, verbrand Huwara - dat is wat ik wil zien. Dat is de enige manier om afschrikking te bereiken. Na een moord als die van gisteren hebben we brandende dorpen nodig als de IDF niet optreedt."

Een dergelijke ruwe uiting van woede van een slachtoffer van terreur zou begrijpelijk kunnen zijn na een golf van moorden op Joden die grotendeels werden gesteund door de Palestijnse bevolking, waarvan sommigen regelmatig de straat opgaan om de moorden op Joden te vieren. Toch was het onverantwoordelijk voor een lid van de Knesset om wraak te steunen als antwoord op terrorisme, laat staan dit soort overduidelijk illegale acties.

Israëlisch links is al volop bezig de regering van Netanyahu te delegitimeren en omver te werpen vanwege het streven van de coalitie om het rechtssysteem te hervormen. Samen met de regering Biden en liberale Amerikaans-Joodse groepen wil links duidelijk de verantwoordelijkheid voor de rellen in Huwara bij de premier en zijn bondgenoten leggen.

Net als de relschoppers verdient Fogel een afstraffing omdat hij op een manier heeft gesproken die de Israëli's, die het terroristisch geweld zat zijn, aanspreekt en de vijanden van zijn land munitie geeft. Dit incident toont echter ook niet zozeer aan wat er mis is met de regering Netanyahu, als wel met de Palestijnse politieke cultuur die anti-joods terrorisme in stand houdt en vrede onmogelijk maakt.

Fogel en zijn partij zijn invloedrijke stemmen in de regering. De religieuze zionistische alliantie die Netanyahu de winstmarge bezorgde, heeft bij de laatste verkiezingen zetels gewonnen. Hun eisen voor harder optreden tegen terrorisme vonden weerklank bij kiezers die het falen van de vorige regering om daadkrachtig op te treden beu waren, hetzij door de verlamming die haar linkse leden eisten, hetzij door de angst van haar leiders voor Amerikaans ongenoegen.

Maar hun opkomst - net als Netanyahu's veelvuldige verkiezingsoverwinningen in de afgelopen drie decennia - is meer een functie van Palestijnse acties dan dat zij representatief is voor enige intrinsieke sympathie voor Israëlisch rechts. Als de ooit dominante partijen van zionistisch links nu schimmen van zichzelf zijn, dan is dat omdat ze in diskrediet werden gebracht door het verkeerde geloof dat Israëlische territoriale inleveringen en andere concessies vrede met de Palestijnen zouden kopen.

Integendeel, het tijdperk na de Oslo-akkoorden heeft duidelijk gemaakt dat de Palestijnen er vandaag niet meer belang bij hebben hun eeuwenoude oorlog tegen het zionisme te beëindigen dan in het verleden, toen zij herhaalde Israëlische pogingen verwierpen om een compromis te smeden op basis van de nu in diskrediet geraakte "land voor vrede"-formule waarbij een onafhankelijke Palestijnse staat zou zijn opgericht.

Maar hoezeer links ook vastbesloten is een morele gelijkwaardigheid tot stand te brengen tussen de Palestijnen en de regering-Netanyahu en haar aanhangers in de gebieden, dit is een vals verhaal.

Zelfs in de slechtste tijden blijft de steun voor geweld tegen Arabieren beperkt tot een klein segment van de Israëlische opinie. Het wordt niet alleen veroordeeld door een groot deel van het publiek en de Knesset; degenen die zich eraan schuldig maken worden vervolgd. Het geloof in de "zuiverheid van de wapens" en een beleid van terughoudendheid dat erop gericht is burgerslachtoffers te vermijden, zelfs bij de bestrijding van terrorisme, zit diep in het politieke DNA van Israël en zijn cultuur ingebakken.

Aan de andere kant wordt terrorisme tegen Joden en Israëli's niet alleen breed gesteund door Palestijnse Arabieren, maar ook omarmd door hun politieke partijen. Dit geldt ook voor de zogenaamd gematigde Fatah-partij die de Palestijnse Autoriteit leidt, alsook voor Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad in de Gazastrook, wier publieke steun eerder geworteld is in hun staat van dienst op het gebied van geweld dan in het opbouwen van een staat of het verbeteren van het leven van hun kiezers. Financiële steun voor hen die Joden doden en verwonden is officieel beleid van de Palestijnse Autoriteit; terroristische moordenaars en hun families profiteren van hun misdaden.

Net zo erg is de steun die de P.A. behoudt in de internationale gemeenschap en de bereidheid van de regering Biden om de hulp aan de P.A. te hervatten - ongeacht haar wettelijke verplichtingen om deze af te sluiten vanwege de Taylor Force Act van 2017 die hulp aan de Palestijnen koppelt aan hun beëindiging van dit "pay to slay" beleid - een bewijs van de onverschilligheid van de wereld voor anti-Joodse terreur. De Verenigde Staten hebben nooit geëist dat de Palestijnse facties herstelbetalingen betalen aan de families van de Israëli's of zelfs Amerikanen zoals Ganeles, die zij vermoorden.

Dat rechtvaardigt geen wetteloze acties van Joden. Maar het draagt er wel toe bij dat dit conflict zal voortduren totdat er een ommekeer komt in het Palestijnse denken en de Palestijnse politiek. Tot dat gebeurt, moeten Joden buitenwettelijk geweld en/of wraakacties veroordelen die niets anders doen dan de zaak van hun vijanden helpen. Maar zolang het terrorisme door de Palestijnen wordt toegejuicht, moet je Israëlisch rechts niet de schuld geven van het voortduren van het conflict, noch het Israëlische volk dat zich gefrustreerd voelt door de vrijbrief die de moordenaars krijgen van degenen die de slachtoffers van terreur de les durven lezen over moraal.

Jonathan S. Tobin is hoofdredacteur van JNS (Jewish News Syndicate). Volg hem op Twitter op: @jonathans_tobin.