www.wimjongman.nl

(homepagina)


Vanuit Shomron

Shalom

Het lichaam van Noa Marciano is door de IDF gevonden in een gebouwtje bij het Shifa ziekenhuis in Gazastad. Ze is teruggebracht naar Israel en geidentificeerd. Gisteren vernamen we al tot ons enorme verdriet dat ze doodgemarteld is.....

We zijn enorm dankbaar dat haar lichaam tenminste terecht is en dat de familie aan haar graf kan rouwen.

Ze wordt om twaalf uur vanmiddag lokale tijd begraven. Wilt u, als u dit tenminste op tijd leest, meebidden met de ouders en familie en vrienden? Het is zoiets heftigs, ze was nog zo jong en heeft een afschuwelijke tijd achter de rug. We weten dat ze nu veilig bij God is en niet meer denkt aan hoe ze aan haar einde hier op aarde kwam, gezien de heerlijkheid van waar ze zich nu bevindt. Dat is een enorme troost en ik kan alleen maar bidden dat haar ouders en familie dit door alles heen ook mogen ervaren.

Niet alleen Noa is vermoord teruggevonden bij het Shifaziekenhuis, maar ook Jehudith Weiss, een vierenzestigjarige vrouw uit Be'eri, die juist in de week voor haar ontvoering een behandeling tegen borstkanker had ondergaan. Haar man en vader waren tijdens de slachting op 7 oktober al vermoord.

Zojuist zag ik de toespraak van Noa's moeder op haar begrafenis, zulk intens verdriet. Ze vroeg onder meer vergeving aan Noa omdat het niet gelukt was om haar levend uit Gaza te krijgen...

De moeder, Adi, heeft in een eerdere verklaring al laten weten dat ze onze regering de schuld geeft van dit enorme drama. Ze is van plan om zich bij de rest van de families van gegijzelden te voegen, die voortdurend betogingen voeren in Tel Aviv. Vandaag is overigens deze groep al lopende onderweg naar Jeruzalem. Zoals we al eerder schreven, eisen ze van de regering dat ze de gegijzelden NU terugbrengen. Maar ja, de regering doet haar uiterste best hiervoor, natuurlijk doen ze dat! Daarom komt er ook geen langdurig staakt het vuren want dat geeft hamas meteen de kans om de gijzelaars te verplaatsen en nieuwe wapens binnen te halen.

Dagelijks rijden nog steeds tientallen vrachtwagens met humanitaire hulp naar binnen vanuit de grensovergang met Egypte. Of Israel die trucks op wapens mag controleren weten we niet, maar er komt voldoende voedsel, medicijn en water naar binnen. Benzine komt ook dagelijks binnen, alhoewel het hamas niet genoeg is, zonder kunnen ze hun raketten niet afschieten op Israel. De meeste media schrijven daar niet over. Israel heeft voor de ziekenhuizen couveuses binnengebracht en medicijnen om aan te vullen wat de hamasleden hebben gestolen voor hun oorlogsinspanningen.

Raketten blijven vallen op ons land, men vond overigens zware raketten in een opslag van de Islamitische Jihad in het noorden van de Gazastrook, alsmede allerlei andere wapens.

In Jenin zijn op het moment zware gevechten gaande waarbij inmiddels eenentwintig terroristen zijn gearresteerd, vijf zijn er gedood. Enkele van de gezochte terroristen probeerden in een ambulance ongezien naar het ziekenhuis van Jenin te ontsnappen, maar werden onderschept.

Er komt nog geen deal voor vrijlating van gijzelaars; hamasleider Sinwar verandert voortdurend van mening en vertraagt de onderhandelingen, zijn voorstellen zijn vals en manipulitief. Een voorstel was dat vijftig Israelische gijzelaars, vrouwen en kinderen, uit Gaza zouden worden geruild tegen honderdvijftig Arabische vrouwelijke en tienergevangen uit Israelische gevangenissen. Ook eiste men daarbij vier tot vijf dagen wapenstilstand, plus humanitaire hulp (wat ze al krijgen!). Maar sta er eens bij stil: welke vijftig gijzelaars moet men dan loslaten? En waarom 50 onschuldige burgers tegen 150 arabieren die niet voor niets in de gevangenis zitten? Dat is wel heel erg scheef! Plus de wapenstilstand waarbij de vijand zich weer helemaal herbewapent, wij hebben er echt geen illusies over dat er geen wapens klaarliggen in Egypte, zo goed als al hun raketten zijn daarvandaan gekomen...

Er zijn verscheidene giften binnengekomen voor materialen voor de burgerwacht in onze dorpen hier, zo enorm bedankt!! Ik was geschrokken want we dachten dat een nachtkijker tweeduizend euro zou kosten maar dat is in werkelijkheid achtduizend euro, lieve help! Het is heel geavanceerd spul. Maar er kwamen meerdere giften binnen en we geloven dat het hele bedrag er komt. Er is nog veel meer nodig dus alles wordt goed gebruikt. Heel hartelijk bedankt aan alle gevers! Mocht iemand nog verder willen helpen met bijvoorbeeld stalen platen voor kogelvrije vesten en helmen dan is het rekeningnummer NL 90 RABO 0372 901 743 tnv D. Keijzer e/o R. Kroese, dan wordt er direct ingekocht en uitgedeeld. Vrijwilligers die bij ons even verblijven hebben gisteren ook stalen platen gekocht en direct afgeleverd bij de wachters, die enorm dankbaar zijn; terroristen schieten nogal eens met Kalashnikovs en daar kan geen normaal kogelvrij vest tegenop, vandaar de platen.

Ruth doet het prima op de opleiding, zo goed dat ze extra taken krijgt. Sam is op weer missie en doet het ook prima. We zijn trots op hen. Wij zijn zelf erg druk met alle nieuwsgeving en allerlei zaken die op ons af komen. Yair heeft vanmorgen met de twee vrijwilligers weer in Kfar Baptistim gewerkt.

We wensen u een rustige en veilige shabat,