www.wimjongman.nl

(homepagina)


Vanuit Shomron oorlogsupdate dag 38

Shalom beste lezers,

We brengen even wat nieuwsitems samen. Een eenheid die in Gaza opereert kwam een Gazaans gezin tegen dat in een huis schuilde. Met gevaar voor eigen leven hebben de soldaten een corridor gemaakt tegen de schietende hamasterroristen om dit gezin veilig te evacueren. Gelukkig lukte dit.

Op het strand van Gaza waren soldaten te zien die in gesprek waren met geëvacueerde Gazaanse gezinnen, er was een arts onder de soldaten die medische hulp gaf en er werd water uitgedeeld aan de gezinnen, het was zo’n vreedzaam plaatje, de Gazanen waren niet bang voor de soldaten en er was een bepaalde rust merkbaar, men sprak over en weer met elkaar. Veel Gazanen hebben echt geleden onder het hamasregime en zijn stiekem blij dat Israel ingrijpt.

Er wordt nog hevig gevochten en nog steeds bij het Shifa ziekenhuis waar een van de hoofdkwartieren van hamas onder ligt. Er is nauw contact tussen de IDF en het ziekenhuispersoneel. De IDF heeft eergisternacht 300 liter diesel aan het ziekenhuis gegeven, maar hamas heeft dat weten af te pakken van het ziekenhuis, zij hebben het nodig om hun raketten af te schieten. De NOS kwam met nieuws hierover: ‘Israel deelt beeld van militairen die brandstof naar ziekenhuis zouden brengen.’ Het Nederlands in deze kop klopt al niet, want hoe kun je nu beelden laten zien van iets wat je zou brengen? Het suggereert dat de brandstof dus niet gebracht is. Wij kunnen de NOS uit de droom helpen: de brandstof is wél gebracht, daar zijn inderdaad beelden van. Dan gaat de NOS verder met het verhaal: ‘de ziekenhuisdirecteur ontkent dat er brandstof is geleverd.’ Wat jammer nu voor de NOS want er is niet alleen beeldmateriaal van maar ook geluidsmateriaal waarin een hamaslid het ziekenhuis zegt dat ze de brandstof niet in het ziekenhuis mogen gebruiken, het was dus wel gebracht. Dit is weer zo’n typisch voorbeeld van de NOS die klakkeloos de versie van hamas aanneemt zonder te verifiëren.

Er is een beduimelde Arabische versie van hitlers ‘Mein Kampf’ gevonden in een kinderkamer in een van de huizen van Gazastad. Het boek stond vol met aantekeningen en er zaten volgeschreven post-its in op bepaalde plekken. Dit boek, waarmee WO2 is begonnen, is leesmateriaal voor Gazaanse kindertjes…

Twee Israelische soldaten zijn vannacht omgekomen in Gaza.

Twee Arabische veertienjarige jongens uit Um al Fam probeerden een aanslag te plegen in Tel Aviv, ze hadden messen bij zich. Gelukkig is de poging verijdeld.

Vanaf zondag zijn er eenentwintig Israeli’s, onder wie zeven soldaten, gewond geraakt door antitankraketten uit Libanon. Eén van hen bezweek later aan zijn verwondingen. Het blijft rommelen aan onze noordergrens en de Israelische minister Gallant heeft opnieuw stevige taal tegen Libanon gebruikt omdat zij hezbollah huisvesten zonder iets tegen hun terreur te ondernemen. Israel heeft de burgers van Zuid Libanon aangezegd om te evacueren. De raketten van hezbollah vielen vandaag tot bijna aan Haifa toe, waar de marine gestationeerd is en waar raffinaderijen zijn.

Matan Meir, één van de acteurs die meespeelde in alle vier delen van de televisieserie Fauda, was opgeroepen als reservist, helaas is hij omgekomen in Gaza.

Het Rode Kruis roept op tot bescherming van de burgers van Gaza, maar waar zijn ze met betrekking tot de Israelische gijzelaars aldaar? Het blijft oorverdovend stil…

Tot zover voor vandaag, Gods zegen aan alle lezers, laten we blijven bidden voor de hele situatie,