www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Redding van een soldaat in Gaza: Nieuwe details onthuld

Channel 12 meldde dat de IDF soldaat werd vastgehouden in een door Hamas gecontroleerd appartement in de buurt van het Shifa ziekenhuis in het Shaati vluchtelingenkamp met een ondergronds tunnelnetwerk.

Door Batya Jerenberg

Er zijn enkele nieuwe details naar boven gekomen over de buitengewone redding van IDF soldaat Ori Megidish uit de Gazastrook iets meer dan een week geleden.

Channel 12 verslaggever Amit Segal zei maandag dat de IDF soldaat werd vastgehouden in een appartement in het Shaati vluchtelingenkamp, in de buurt van het Shifa ziekenhuis, waarvan de IDF heeft bewezen dat het wordt gebruikt als een toevluchtsoord voor het topcommando van de Hamas terroristische organisatie, met een uitgebreid tunnelnetwerk onder het medisch centrum.

Zodra de IDF haar locatie ontdekte en de grondinval begon op 27 oktober, waardoor de reddingsoperatie dekking kreeg, infiltreerde een elite-eenheid van Shabak commando's vermomd als Arabieren het appartement in kwestie.

De Shabak agenten verrasten de ontvoerders binnen en doodden er twee terwijl ze Megidish veilig naar buiten brachten.

Maariv meldde dat tientallen Shabak personeelsleden betrokken waren bij het verkrijgen van de nodige nauwkeurige inlichtingen en het uitvoeren van de redding. Degenen die haar vonden huilden tranen van vreugde, voegde het mediakanaal eraan toe, zich beroepend op Shabak bronnen.

Veiligheidsbronnen schatten in dat de operatie Hamas onder druk zal zetten en zal helpen om anderen te bevrijden, aldus het rapport. Er zijn echter ook inlichtingen dat Hamas momenteel de ontvoerden van plaats naar plaats verplaatst om ze uit het zicht van IDF-troepen te houden.

Over het algemeen wordt gedacht dat de 240 gijzelaars die op 7 oktober de kustenclave werden binnengedrongen, waaronder baby's en ouderen, tijdens de slachting van Hamas op 1400 mensen in de Gaza envelop, in verschillende tunnels zouden worden vastgehouden. Hun ontvoerders zouden het ook als een mogelijke veiligheidsmaatregel voor zichzelf beschouwen, omdat Israël misschien afziet van raketaanvallen als de IDF denkt dat het de ontvoerden zou kunnen doden.

Hamas heeft beweerd dat ongeveer 50 van de ontvoerden werden vastgehouden door andere Palestijnse strijdkrachten of door burgers uit Gaza. De identiteit van de ontvoerders van Megidish is niet bekendgemaakt.

Het enige wat IDF-woordvoerder Lt. Kol. Jonathan Conricus na haar redding zei, was dat de jonge IDF-spotter "inlichtingen heeft verschaft die we in de toekomst kunnen gebruiken voor toekomstige operaties."

Terwijl het publiek de gedurfde operatie met overweldigende vreugde begroette, eisen sommige families van de gegijzelden dat de snelste manier om hun geliefden vrij te krijgen is om in te gaan op de eis van Hamas om alle 6.000 veiligheidsgevangenen in Israëlische gevangenissen vrij te laten in een ruildeal.

Anderen zijn het daar niet mee eens, omdat ze geloven dat dit alleen maar toekomstige gruweldaden zou aanmoedigen, zoals bewezen door de Gilad Shalit deal in 2011, waarbij 1027 terroristen werden vrijgelaten voor één soldaat, waaronder één die nu de leider van Hamas is, Yihye Sinwar.

De Tekuma 2023 beweging, opgericht om het overheidsinitiatief voor justitiële hervorming te steunen om de Israëlische democratie te versterken, is met een campagne gekomen om het laatste standpunt te ondersteunen.

"Wij geloven dat de ontvoerden alleen zullen worden vrijgelaten als Hamas op zijn knieën zit," zei Tekuma-hoofd Bere'leh Crombie. "We zijn sterk gekant tegen het vrijlaten van terroristen en het herhalen van de fouten in de Shalit-deal waarbij honderden terroristen werden vrijgelaten met bloed aan hun handen die later terroristische agenten en moordenaars van Joden werden."

Naast het omhelzen van het overweldigende gebruik van geweld om de terroristen te verpletteren, is de beweging ook voorstander van een volledige stopzetting van alle humanitaire hulp, elektriciteit en watervoorziening om zoveel mogelijk druk op Hamas uit te oefenen.

Bijna twee weken geleden gaf Jeruzalem gehoor aan het dringende verzoek van de Amerikaanse president Joe Biden en heropende de tweede van drie pijpleidingen die het grootste deel van de 10% van het water in Gaza, dat het altijd had geleverd, moeten leveren.

De regering had de eerste pijpleiding al een week na het begin van de oorlog ontgrendeld onder druk van het Witte Huis, hoewel de minister van Energie, Yisrael Katz, had gezworen dat "er geen elektrische schakelaar zal worden omgezet, geen waterpomp zal worden geopend en geen brandstoftruck zal binnenkomen totdat de Israëlische ontvoerden naar huis zijn teruggekeerd".

Terwijl het onder enorme internationale druk staat om meer hulp toe te laten in de zuidelijke Gazastrook via de grensovergang Rafah met Egypte, weigert Israël nog steeds de toegang van alle brandstof, omdat het bewezen heeft dat Hamas 500.000 liter hamstert om de beluchtingssystemen voor zijn tunnels te laten werken in plaats van het te leveren aan burgers zodat ze elektriciteit hebben in hun huizen, scholen en ziekenhuizen.

Premier Benjamin Netanyahu heeft ook herhaaldelijk verklaard dat er geen staakt-het-vuren met Hamas zal komen, zoals velen in de wereld eisen, tenzij Hamas alle gijzelaars bevrijdt.

Bron: Soldier’s Gaza Rescue: New Details Uncovered | United with Israel