www.wimjongman.nl

(homepagina)


Vanuit Shomron oorlogsupdate dag 32

Dag 32 van de oorlog, dinsdag 7 november 2023,

De laatste dagen zijn er meer dan anders raketten vanuit Zuid Libanon op Israel afgeschoten. We kunnen spreken van minstens 2 actieve fronten die Israel momenteel bedreigen. De meeste inwoners in een straal van 5 km van de noordergrens zijn naar opvangplaatsen in het zuiden getrokken maar ons landje is, zo u weet, klein en smal (2/3 van Nederland). Waar moet je eigenlijk schuilen wanneer ook in het ' verre' Jemen de Houthi's, ook gesteund door Iran, dreigden nog veel meer lange afstandraketten op o.a Israels zuiden af te schieten?

Voorlopig is het nog ' beseder', in orde/goed, bij ons in Na' aleh, ondanks alle vijandige dorpjes om ons heen.
We reizen al helemaal niet meer in de avonden vanwege eventuele aanslagen of plotselinge wegonderbrekingen.

De VS heeft Israel enkele duizenden M16 geweren toegezegd maar erbij bevolen dat deze niet uitgedeeld mogen worden aan reservisten die in Samaria of Judea wonen. Vallen wij buiten de boot? Zijn wij minder Joods of Israelisch voor de Amerikanen? Weten zij wat voor dreigementen er worden geuit dat ook Judea en Samaria nog vele 7 oktobers zullen meemaken?

We zijn overigens heel opgelucht dat de haatzaaiende Ahed Tamimi is opgepakt. Deze vreselijke Palestijnse icoon, moordzuchtig als zij is, woont ongeveer 10 km verderop in Nabi Saleh.

Zij dreigde vorige week met dood en verderf en dat ze ons bloed zou drinken en... echt, niet te geloven wat ze uitkraamde, onze schedels wilde opeten. Wat hiltler het Joodse volk had aangedaan was nog een grap, schreef ze. Hopelijk blijft ze lang vastzitten of, nog liever, wordt ze uitgezet... Zij is fatach- en hamas aanhangster en moeten we dan nog verder in zee met Fatach van Abbas die nog steeds wezenlijk Israel niet erkent en geweld niet afzweert, geld geeft aan hen die Joden vermoordt?

Wanneer Gaza schoongeveegd zal zijn van hamas mag er m.i. geen fatachregering komen. Laat er een volk wonen wat vrede wil met Israel zodat er rust en ontwikkeling komt zoals het ook was voordat Israel begin deze eeuw vertrok uit Gaza. Maar de Gazanen kozen zelf voor hamas in 2007. En, heeft u al een Gazaanse moeder gehoord die de ontvoering of de moord op Israelische babies en kinderen veroordeelde? Protesteren er ergens Gazanen tegen het gevangenhouden van Israeliers en andere nationaliteiten, van jong tot zeer oud?

Israel heeft weer duizenden flyers boven Gazastad verspreid met de oproep om naar het zuiden van de Strook te gaan omdat daar eten en onderdak is. Er komen in het zuiden tientallen vrachtwagens met onder meer voedsel, water en medicijnen binnen. Hamas heeft de Gazanen echter liever bij zich als schild. Laf dat ze zijn. Waar is Yichyah Sinwar, de baas van het geboefte? Ergens veilig terwijl hij zijn onderofficieren laat vechten. Moet toegeven dat hij vast bang is omdat Israel al vele hamasofficieren heeft uitgeschakeld.

Israel blijft hamasinfrastructuur vernietigen en wil geen staakt het vuren en geen pauze voordat de gegijzelden vrij zijn. Terecht, naar onze mening. Wel denkt Netanyahu na over steeds korte stops van ongeveer een uur waarbij vervoer met humanitaire hulp zich veilig kan verplaatsen en Gazanen uit het noorden veiliger naar het zuiden kunnen. Maar we denken dat hamas van iedere pauze misbruik zal maken en zich dan probeert te herbewapenen of de gegijzelden gaat verplaatsen en terroristen laten ontsnappen naar het zuiden, of verzin het maar.

De wereld tiert ondertussen maar door over hoe vreselijk inhumaan Israel is die buitenproportioneel zou geweld gebruiken. Een maatstaf is hier niet op zijn plaats. De terreurorganisatie hamas moet weg uit heel Gaza, ondanks dat ook de landen om Israel heen tegenwerken. Jordanie en Egypte hebben met oorlog gedreigd waneer Israel nog verder oproept om de Gazanen te evacueren(!).

Meneer A. Guterres van de VN beweerde dat Gaza een groot graf voor kinderen is geworden. Hij gelooft klakkeloos de 'journalistiek' van een terreurorganisatie met hun 'rekenmethodes.' Vorige week zei hij min of meer dat hij wel begreep dat hamas Israel had aangevallen, vanwege het 'vacuum' wat zou zijn ontstaan.

Hoe dan ook de raketaanvallen vanuit Gaza gaan onverminderd door. De IDF in Gaza toonde ons een soort jeugdhonk met kindertekeningen op de muren. Aan één van de zijwanden zag je dan de raketten en de raketwerpers. Aan de buitenkant van het gebouw zag je gaten in de grond waaruit de raketten afgeschoten werden, onzichtbaar voor de buitenwereld. Ook in een moskee trof IDF wapentuig en raketinstallaties aan.

Nu nog het Shifa ziekenhuis! In de jaren '80 waren het Israelische architekten die meewerkten aan de uitbreiding van het ziekenhuis. Volgens insiders heeft hamas onder het ziekenhuis zijn hoofdkantoor gevestigd. Er verschenen deze week via whatsapp berichten dat de strijd aldaar inmiddels was begonnen en dat Israel er inmiddels binnengedrongen was. Schadelijk dat mensen zulke valse berichten samenstellen en de wereld insturen.

-De oproep aan Israeliers en Joden om zich aan de buitenwereld niet opvallend als Jood of Israelier te presenteren doet de wenkbrauwen optrekken. Hoe kan een orthodoxe Jood zich verbergen?
>We krijgen van kenissen en vrienden wel berichten vanuit het buitenland dan men keppels afzet en Davidsterren of Chai's (חי teken is symbool voor leven) verbergt. De regering heeft zoals gezegd verder afgeraden om naar het buitenland te reizen, met het oog op het snel toenemende antisemitisme aldaar.

- Archeologen van Israels Antiquiteitenafdeling helpen mee met het identificeren van restanten van de overblijfselen van nog vele vermisten Israeliers. Naast archeologen worden ook roofvogfels met gps ingezet om te zien waar ze landen en waar eventueel nog lichamen liggen van vermisten in de noordelijke Negev. Er zijn speciale teams die de lucht afspeuren om te zien waar grote groepen volgels rondcirkelen. Meerdere overblijfselen van Israeliers en terroristen zijn zo gevonden. Maar moet je nagaan: archeologen zijn nodig omdat de lijken zó zijn toegetakeld dat een gewone lijkschouwer de resten niet weet te traceren.

- De Bedoeien Osama Abu Assa werd ook vermoord door terroristen op het Nova festival bij Re'im, waar hij bewaker was. Zijn familie looft een miljoen dollar uit voor informatie wie de moordenaars zijn. Voordat hij stierf werd hij mishandeld. De familie zint op wraak: ook de familieleden van de moordenaars zullen het moeten ontgelden.

-Acteur Jon Voight is een Christelijke man die het Woord van God vertrouwt, van het volk Gods en van het land Israel houdt. Onbegrijpelijk dat zijn dochter, actrice Angelina Jolie, zo anti-Israel en hamasminded is. Shame on you angelina... er is weinig engelachtigs meer aan jou! Jon heeft zijn dochter publiekelijk veroordeeld over haar uitspraken.

-Gisterochtend hebben we als vrijwilligers groenten gesneden in Kvar HaBaptistiem, vlakbij Petach Tiqwah. De groenten zijn bedoeld voor o.a. gezinnen die moesten vertrekken uit de omgeving van de Gazastrook en bv Asdod, maar ook voor ouderen die de deur niet uitdurven vanwege de vele raketten die in die omgeving vallen. Het was wel een heel klein beetje janken met al die uien maar we hebben ook papikra's en aubergines gesneden. We waren met een groep van rond de achttien vrijwilligers. Volgende week plannen we weer een ochtend.

Wilt u ook mee blijven bidden voor Judea en Samaria, dat de arabieren hier het niet in hun hoofd halen om mee te gaan doen met de wreedheden. En mee blijven bidden voor de soldaten, voor wonderen, voor uitredding uit benarde situaties. En voor de gegijzelden, dat ze allemaal vrijkomen, jong en oud. En bovenal voor verootmoediging, dat helpt! Netanyahu citeert steeds vaker uit de Bijbel, dat is het antwoord op onze wereldwijde gebeden!

Heel hartelijk dank, Gods zegen aan u allemaal,

Via E-mail