www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Terrorismebestrijdingsexpert: "Drie wonderen voltrokken zich op 7 oktober

IDF reservist Yair Ansbacher merkt drie wonderen op die, als ze niet hadden plaatsgevonden, de aanval veel moeilijker hadden kunnen aflopen.

Israëlisch Nationaal Nieuws

31 okt 2023 om 11:42 AM (GMT+2)

Yair Ansbacher, een reservist van de IDF en een onderzoeker aan het Misgav Instituut, vertelt aan Israel National News - Arutz Sheva dat de oorlog die Israël is begonnen niet gericht is tegen Hamas in Gaza, maar tegen Iran en al zijn vertakkingen in de regio.

"We vechten niet alleen tegen Hamas in Gaza, maar een regionale oorlog tegen Iran en zijn proxies, die al 40 jaar systematisch aan onze grenzen worden opgebouwd. Dit omvat Libanon, Syrië, Jemen en Gaza, die ons omringen met milities van het type dat we zagen op die zwarte Shabbat en met raketarsenalen," zegt Ansbacher.

Hij twijfelt er niet aan dat de oorsprong van de moorddadige terroristische aanval door Hamas in Iran ligt en volgens hem was het plan veel breder. "Het Iraanse plan is op een duivelse en creatieve manier gestructureerd. Als een schaakzet wilden ze zowel de Galilea als Gaza tegelijkertijd aanvallen met de twee strijdkrachten die voor dit doel waren opgebouwd - de Radwan strijdmacht uit het noorden die bestaat uit enkele duizenden strijders die veel meer getraind en vaardiger zijn en over een meer geavanceerdere uitrusting beschikken dan Gaza - de Nukhba strijdmacht die we in het zuiden zagen."

"In het zuiden moesten deze troepen het lokale militaire verzet bij verrassing neutraliseren, passeren, een verdedigingslinie creëren en de burgerbevolking in de meest cynische zin als schild gebruiken om tegenaanvallen te bemoeilijken. Ze moesten gijzelaars als onderhandelingschips meenemen. Het doel was om de tegenaanval van de IDF te bemoeilijken. In zo'n situatie creëer je een linie en daarbinnen kun je logistieke routes naar Gaza openen. Van daaruit zullen versterkingen arriveren en troepen en voorraden aanvullen, en tussendoor gebruik je al het kwaad dat uit Gaza kan komen om te beginnen met de geleidelijke zuivering van wat je dwars zit," voegt hij eraan toe.

Volgens hem waren de militaire doelen het eerste doelwit. Wat Iran zorgen baart zijn de luchtmacht en de inlichtingendienst - en die waren gemakkelijk toegankelijk voor degenen die binnenkwamen. Bovendien is er in het zuiden van het Israël een bevolking die in wezen anti-Israël is, en als het plan slaagt, kan het worden gepromoot en ingezet om steun van hen te krijgen."

Ansbacher somt, ondanks de zware prijs, drie wonderen op die, als ze niet hadden plaatsgevonden, de aanval veel moeilijker hadden kunnen beëindigen. "Het eerste wonder is dat ze het Iraanse plan niet goed genoeg hebben uitgevoerd. Ze kwamen naar binnen zonder het noordelijke front dat ons zou hebben verdeeld. Toen we zaterdag naar het zuiden renden, keek ik naar de klok en dacht: als ze niet vanuit het noorden aanvallen, winnen we. Zodra we ons organiseren - hebben ze geen mogelijkheid om hun volledige plan te activeren. Het is een wonder dat ze niet vanuit het noorden kwamen."

"Het tweede wonder was dat ze niet goed optraden. De Palestijnen die kwamen, waren niet goed gedisciplineerd. Ze wisten hoe ze het oorspronkelijke plan moesten uitvoeren, maar zodra onze troepen verschenen, werd alles voor hen verstoord en hadden ze geen vermogen om te improviseren. Ze hielden zich bezig met schokkende en afschuwelijke plunderingen en moordpartijen - maar ze voerden de militaire taken niet uit. Ze waren in extase, waarschijnlijk gedrogeerd met een middel dat veel moed geeft, maar de blik op de wereld vernauwt. Het is een gebrek aan professionalisme dat de situatie heeft gered en ons meer tijd heeft gegeven," voegt hij eraan toe.

"Het derde wonder," zegt Ansbacher, "is dat de staat ons in 75 jaar allemaal in een natie van strijders heeft veranderd. Ze troffen geen schapen aan die op de slachtbank lagen te wachten, maar een verzameling leeuwen en leeuwinnen, mensen die hen op alle mogelijke manieren bevochten. Ik ontmoette Nir Yitzhak, een oudere man wiens hand wit werd van alle uren dat hij de deur van het medisch centrum vasthield en met hen worstelde en dat duurde lang. Lokale hulpdiensten die we liggend op het gras aantroffen, schakelden honderden terroristen uit. Politieagenten met pistolen schoten en slaagden erin om busjes vol terroristen tegen te houden. Toen kwamen de IDF-troepen en met veel gevechten creëerden ze de algehele oplossing voor het probleem."

"Gaza is ons kleinste probleem en we zullen het oplossen. Ik denk dat het leger het geweldig doet en op zijn best is," benadrukt hij. "Al vele jaren dat ik actief ben op dit gebied, ben ik bang voor een verrassingsaanval. Zodra er een zeer moeilijke gebeurtenis plaatsvond, maar militair gezien het plan niet volledig werd uitgevoerd, weet ik dat we zullen winnen."

"Thuis snappen de mensen het niet. Ze zien moeilijke beelden en de media promoten ze helaas en dienen als een geweldig propagandamiddel voor Iran en versterken de gevoelens waardoor terrorisme werkt. Je moet begrijpen dat vanuit militair-strategisch oogpunt onze situatie de sterkste is die we ooit hebben gehad. Ik denk dat als we de oorlog deze keer beëindigen, we niet eens een bewaker in het winkelcentrum nodig zullen hebben. Het leger is sterk en werkt, de officieren denken goed na, en dit is een boodschap aan onze vijanden: 'Jullie naziplan was ooit goed tegen een oud leger, kinderen en vrouwen. We zijn nu wakker en komen jullie halen," besluit Ansbacher.

Bron: Counter-terrorism expert: 'Three miracles occured on October 7th'