www.wimjongman.nl

(homepagina)


Meer dan 1.000 bomen gerooid bij Shilo in 3e recente ontruiming Westelijke Jordaanoever

Netanyahu gaf opdracht het rooien van de laatste paar resterende bomen op het terrein te stoppen, nadat Smotrich hem een brief had geschreven waarin hij de bevriezing eiste.

Door TZVI JOFFRE Gepubliceerd: 15 FEBRUARI 2023 09:05

Bijgewerkt: FEBRUARI 15, 2023 21:51 Email Twitter Facebook fb-messenger

Een gebied rond Shilo op de Israëlische Westelijke Jordaanoever is afgezet tegen een bevriezing van het rooien van olijfbomen, op 15 februari 2023. (foto credit: TZVI JOFFRE)

Een gebied rond Shilo op de Israëlische Westelijke Jordaanoever is afgezet tegen een verbod op het rooien van olijfbomen, op 15 februari 2023.

Meer dan duizend bomen werden woensdag door de Civiele Dienst gerooid in de Nahalat Chen olijfgaard bij Shilo, waarbij een rechtse MK meldde dat een politieagent haar ter plaatse seksueel betaste.

De evacuatie is het derde bevel dat in de afgelopen maand is uitgevoerd onder premier Benjamin Netanyahu. Op zondag ontruimde de grenspolitie de buitenpost Gofna in de regio Binyamin op de Westelijke Jordaanoever. De buitenpost werd op zaterdagavond opgericht nadat zes gezinnen en tientallen jongeren er structuren hadden opgezet.

Vorige maand ontruimden de troepen de buitenpost Or Haim in Samaria, wat leidde tot woede van leden van de Religieuze Zionistische Partij, die kort daarop een kabinetsvergadering boycotten.

Otzma Yehudit MK Limor Son Har-Melech en RZP MK Zvi Sukkot kwamen ter plaatse in een poging de sloop te voorkomen, kort nadat de eerste ronde van de ontruiming was begonnen.

Son Har-Melech noemde de ontworteling "een beschamende, antizionistische en antimorele vernietiging die wordt uitgevoerd na een uitspraak van het Hooggerechtshof op basis van een 'bevel tot storend gebruik' - een draconisch bevel dat alleen tegen Joden wordt toegepast."

Soldaten van de Israëlische grenspolitie ontwortelen een door Israël gerunde olijfgaard op betwist land op de Westelijke Jordaanoever, 15 februari 2023. (credit: OFFICE OF MK LIMOR SON HAR-MELECH)

Video's toonden de MK omringd door agenten van de grenspolitie, en toen de persoon die filmde klaagde dat zij haar parlementaire immuniteit schonden, reageerden zij dat de MK "in gevaar" was.

In een interview met KAN verklaarde Son Har-Melech dat toen zij probeerde uit de kring van grenspolitieagenten te komen, een van hen haar seksueel betaste, en dat de commandant ter plaatse haar daarna beschuldigde van het slaan van een van de agenten.

"Ik schaam me om te beschrijven wat er in deze kring is gebeurd. In onze termen heet het aanranding. De agenten moeten worden gestraft voor wat ze hebben gedaan," zei Son Har-Melech.

Grenspolitiecommandant Amir Cohen antwoordde dat "wij als vertegenwoordigers van de wet erop toezien dat de status en immuniteit van MK's overeenkomstig de wet worden beschermd. De grenspolitie is een gezagsgetrouwe en wetshandhavende macht. Wij zullen niet toestaan dat iemand van de grenspolitie tot een boksbal maakt en een schadelijk discours voert dat de operationele en professionele reactie die de agenten van de politie al 70 jaar nodig hebben, zou kunnen schaden."

Het burgerbestuur en de grenspolitie kwamen met sloopauto's naar het terrein, terwijl honderden kolonisten en middelbare scholieren zich aan bomen bonden om de sloop te verhinderen.

Op video's van de plek was te zien hoe agenten van de grenspolitie slaags raakten met demonstranten, hen sloegen en wegsleepten. Minstens vijf van hen werden gearresteerd.

Kolonisten betreuren overheidsoptreden

Otzma Yehudit MK Limor Son Har-Melech en RZP MK Zvi Sukkot arriveerden op het terrein in een poging de sloop te voorkomen, kort nadat de eerste ronde van de ontruiming begon.

Son Har-Melech viel het besluit om de olijfgaard te rooien aan met de woorden: "Dit is een schandelijke, antizionistische en antimorele vernietiging die wordt uitgevoerd na een uitspraak van het Hooggerechtshof op basis van een 'bevel tot storend gebruik' - een draconisch bevel dat alleen tegen Joden wordt toegepast."

"Dit is een beschamende, antizionistische en antimorele vernietiging die wordt uitgevoerd na een uitspraak van het Hooggerechtshof op basis van een 'verstorend gebruiksbevel' - een draconisch bevel dat alleen tegen Joden wordt toegepast."

Limor Son Har-Melech

Son Har-Melech noemde de ontworteling "een beschamende, antizionistische en antimorele vernieling die wordt uitgevoerd na een uitspraak van het Hooggerechtshof op basis van een 'verstorend gebruiksbevel' - een draconisch bevel dat alleen tegen Joden wordt toegepast."

Video's toonden de MK omringd door agenten van de grenspolitie, en toen de persoon die filmde klaagde dat zij haar parlementaire immuniteit schonden, reageerden zij dat de MK "in gevaar was".

עקירת המטעים בבנימין: שוטרי מג"ב חסמו בגופם את ח"כ לימור סון הר מלך | כל הפרטים >>> https://t.co/qMAXB4AwOv@carmeldangor pic.twitter.com/UvVLU0UNZZ

- כאן חדשות (@kann_news) 15 februari 2023

Beelden van de scène toonden politieagenten die demonstranten wegsleepten en een demonstrant die op de grond werd geduwd en geslagen door agenten.

The Jerusalem Post bezocht de plek na de eerste sloopronde en kort voordat agenten van de grenspolitie terugkeerden naar het terrein om de vernietiging te voltooien.

Een van de demonstranten, Solomon, zei: "Ik zei tegen mezelf, ik zal me er niet mee bemoeien of zo, zolang ik niets problematisch zie. Ik wil geen problemen veroorzaken. Ik zag een paar kinderen die ruzie kregen met een paar agenten van de grenspolitie. Ik zag een kind van ongeveer vijf jaar oud. De grenspolitie agenten begonnen hem bedreigend te benaderen. Ik zei tegen mezelf, ik kan niet aan de kant blijven staan en dit zien gebeuren."

Hij voegde eraan toe dat hij, zodra hij in de buurt kwam, te horen kreeg dat hij weg moest gaan. Toen hij zich omdraaide om weg te gaan, greep een politieagent zijn hand en zei "stoor je de agenten?" voordat hij hem bij de keel greep en naar de kant sleepte.

"Ik zei hen 'Ik stoor niet. Ik vecht niet met jullie. Ik probeer niet te voorkomen dat jullie me meenemen, maar kunnen jullie de greep op mijn keel ontspannen?' Hij verstikte me harder en bracht me naar de agent boven hen. Ik vertelde hem dat ze me zonder reden meenamen, ze sloegen me. De officier zei hen "stop hem niet in de bus, gooi hem als een dier. Uiteindelijk lieten ze me gaan nadat andere mensen tussenbeide kwamen.

"Mijn conclusie uit dit alles is dat ik, een 18-jarige jongen, ik kan niets doen, gewoon ergens staan, een politieagent kan besluiten dat ik hem verstoor. Hij doet iets wat niet in orde is en ik probeer hem te filmen, hij kan gewoon komen en mijn botten breken en me meenemen en een strafdossier over me aanleggen dat me mijn hele leven zal bijblijven. Mijn conclusie hiervan is dat ik niet in een democratie leef, ik leef op een plek waar elke persoon die een uniform draagt ons kan komen vernietigen. Mijn rechten zijn geen rechten, iedereen kan me komen vermoorden. Het doet me pijn dat het volk van Israël dit laat gebeuren en ik hoop dat er iets aan gedaan wordt."

Solomon uitte ook zijn frustratie over de politici in de regering en zei: "Ik wist vanaf het begin dat het zo zou gaan. Ik heb niet op hen gestemd, ik ben niet een van degenen die hen hebben gevolgd. Ik heb gestemd op een man waarvan ik geloofde dat hij alles voor mij zou doen, want dat heeft hij tot nu toe gedaan. Ik stem niet op mensen die komen spreken en na afbraak zeggen 'we zullen dit en dat doen' maar niets doen. Ik stem op mensen die handelen."

Een van de zonen van Chen Ben Eliyahu, die de olijfgaard heeft geplant, zei dat hij "hier is opgegroeid, ik heb de bomen hier geplant, ik heb het land bewerkt. Dit is ons huis, onze plaats."

De jongeman voegde eraan toe dat hij hoopte de komende dagen op de plek te kunnen wonen, aangezien het door de premier uitgevaardigde bevel (dat op dat moment nog van kracht was) de autoriteiten ervan zou weerhouden te proberen hem te verwijderen.

"Het volk van Israël heeft al duizenden jaren een sterke band met het land. We zullen nieuwe bomen planten. Elk einde is een nieuw begin," voegde hij eraan toe.

"Het meest krankzinnige idee is om een boom te ontwortelen, want die geeft ons zuurstof, waar we niet zonder kunnen. Dat hebben ze verpest. Het maakt niet uit of de boom van een Jood of een Arabier is, waar hij woont of hoe hij eruitziet."

Hij voegde eraan toe dat zijn moeder Religieuze Zionistische Partij MK Orit Struck en de ministers Itamar Ben-Gvir en Bezalel Smotrich belde, maar "zij kwamen natuurlijk niet."

De bosjeszaak begon in 2007, toen Ben Eliyahu en het bedrijf Eretz Zeit Shemen Muvchar begonnen te werken op drie percelen in het gebied. Een jaar later beweerden Palestijnen die grond bezitten in het gebied dat zij inbreuk maakten op hun eigendom.

De civiele administratie vroeg Ben Eliyahu en het bedrijf om documenten die de eigendomsrechten aantoonden.

Ben Eliyahu en het bedrijf Eretz Zeit Shemen Muvchar voerden beiden aan dat zij het land hadden gekocht van Boaz Malat, een landbouwer die het land meer dan tien jaar bewerkte en de rechten op het land verwierf overeenkomstig sectie 78 van de Ottomaanse landwet. Daarin staat: "Iedereen die staatsgrond... gedurende tien jaar zonder betwisting heeft bezeten en bebouwd, verkrijgt een recht door verjaring en of hij nu een geldig eigendomsbewijs heeft of niet, het land kan niet als braakliggend worden beschouwd en hem zal kosteloos een nieuw eigendomsbewijs worden verleend".

Het toenmalige hoofd van de civiele administratie verwierp de eis en stelde dat de onderneming niet met documentatie had aangetoond dat Malat het land gedurende de opgegeven periode daadwerkelijk had bewerkt of dat Malat op zodanige wijze aan de onderneming of Ben Eliyahu was gebonden dat het gerechtvaardigd was de tijd dat het land door hen alle drie werd bewerkt, te combineren. De administratie voegde eraan toe dat uit luchtfoto's van het land "ondubbelzinnig" bleek dat het pas in 2007 werd bewerkt.

Na de beweringen van beide partijen te hebben bestudeerd, gaf de administratie een ontruimingsbevel voor de drie betrokken percelen.

De zaak werd voorgelegd aan een beroepscommissie die de claims van de kolonisten met betrekking tot de door het bedrijf bewerkte delen van het land afwees, maar de civiele administratie aanraadde de claims met betrekking tot het door Ben Eliyahu bewerkte land te aanvaarden, omdat hij lang genoeg voor het evacuatiebevel - een bevel tot verstoring van het grondgebruik - was begonnen met het bewerken van het land. De Civiele Administratie besloot in 2015 de aanbeveling van de commissie te verwerpen en trok het evacuatiebevel tegen Ben Eliyahu niet in.

In 2021 besliste het Hooggerechtshof dat het zich hier niet kon mengen in beslissingen van de Civiele Administratie en dat het evacuatiebevel tegen oktober 2021 moest worden uitgevoerd. Het hof benadrukte ook dat het geen uitspraak doet over eigendom, maar alleen over de bevoegdheid van de genomen juridische beslissing.

De Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT) verklaarde op woensdag dat de veiligheidstroepen begonnen met de ontruiming van het perceel omdat het illegaal en zonder toestemming was binnengevallen door kolonisten.

COGAT voegde eraan toe dat Ben Eliyahu het Hooggerechtshof en de regionale autoriteiten had beloofd dat hij het perceel vóór 1 februari zelfstandig zou ontruimen, maar dat niet heeft gedaan.

In het licht van de verslagen en de beelden van de ontruiming gaf de commandant van de grenspolitie opdracht tot een onderzoek naar de situatie door de plaatsvervangend commandant van de grenspolitie in Judea en Samaria.

Nadat de evacuatie was begonnen, stuurde Smotrich een brief aan Netanyahu waarin hij eiste dat deze onmiddellijk zou worden bevroren en erop aandrong dat hij, aangezien hij als minister in het ministerie van Defensie verantwoordelijk is voor COGAT en de civiele administratie, opdracht had gegeven het tegen Ben Eliyahu uitgevaardigde evacuatiebevel te annuleren.

"Tot mijn verbazing schond de minister van Defensie [Yoav Gallant] op grove wijze het regeerakkoord en draaide mijn beslissing terug," schreef Smotrich. "En in plaats van een veiligheidsbeleid voor de nederzettingen uit te voeren, koos Gallant ervoor om het linkse beleid van voormalig minister Benny Gantz voort te zetten en het bosje te rooien, ook al is in de juridische procedures bewezen dat de beweringen tegen het bosje vals zijn."

Smotrich waarschuwde dat "schending van de afspraken het voor de regering en de coalitie heel moeilijk zal maken om zich naar behoren te gedragen."

"Een rechtse regering die op volle toeren draait, vernietigt niet zomaar duizenden bomen die op de juiste manier zijn geplant", zei de familie Ben Eliyahu woensdag. "Deze daad is immoreel en illegaal, en het meest pijnlijke is dat onze Arabische vijanden dit zien, en een grotere stimulans krijgen om de terreur tegen Joden voort te zetten."

Ben-Gvir eiste dinsdag dat Gallant de vernietiging van het bosje zou uitstellen, maar Gallant deed dat niet. Woensdag eiste hij hetzelfde van Netanyahu.

Hij stelde dat Gallant hiervoor de grenspolitie gebruikt, ondanks coalitieakkoorden waarin staat dat de grenspolitie zou worden overgedragen aan het ministerie van Nationale Veiligheid dat hij leidt. Ben-Gvir verwees bovendien naar de acties van agenten van de Grenspolitie tegen Son Har-Melech, en verklaarde dat "juist dit gedrag bewijst hoe belangrijk het is dat de Grenspolitie van Judea en Samaria overgaat naar het Nationale Veiligheidsministerie."

Ben-Gvir bracht een video uit met Son Har-Melech, waarin hij verklaarde dat zijn partij zich bij de regering aansloot op basis van de belofte dat het "een volledig rechtse regering" zou zijn. Een regering als deze had niet mogen nalaten Khan al-Ahmar te ontruimen uit diplomatieke overwegingen en had zich niet moeten inhouden om gebouwen in Oost-Jeruzalem aan te raken."

Hij zei dat de aanval op haar "schokkend" was.