www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Het evangelie verkondigen via een megafoon in de Joodse wijk van Jeruzalem op shabbat is geen liefde of wijsheid

Joel C. Rosenberg | Gepubliceerd: 1 oktober 2023

Sarah Willis verkondigt het evangelie via een luidspreker in de Joodse wijk van de Oude Stad van Jeruzalem (Foto: Screenshot)

JERUSALEM, ISRAEL - Ik heb Sarah Willis, een Britse vrouw die zichzelf als christen omschrijft, nog nooit ontmoet.

Ik had ook nog nooit van haar gehoord totdat haar recente video's viral gingen.

Misschien bedoelen zij en haar zendingscollega's het goed.

Maar misschien willen ze zich ook wel "vervolgd" voelen - en er ook zo uitzien - zodat ze 13 miljoen views of meer kunnen krijgen op verschillende social media accounts.

Omdat ik ze niet ken, kan ik hun motieven niet beoordelen.

Maar nu ik hun video's heb bekeken, kan ik hun methoden wel aan de orde stellen.

De evangelieboodschap verkondigen met een megafoon in de Joodse wijk van Jeruzalem is niet handelen in liefde of wijsheid.

Evenmin is het filmen van jezelf terwijl je Joodse mensen woedend maakt op hun enige rustige rustdag.

Noch is het plaatsen van zulke video's op sociale media in de wetenschap dat je Joodse mensen in Israël en de rest van de wereld nog woedender maakt.

Noch is het plaatsen van zulke video's die niet-Joden woedend maken tegen Israël en het Joodse volk.

Dit is niet liefdevol en wijs.

Het is onaardig en egoïstisch.

"We proberen niemand oneerbiedig te behandelen. Integendeel. We houden van hen [Israëlische Joden]," vertelde Miss Willis aan een verslaggever van ALL ISRAEL NEWS.

Ze zegt ook dat ze al enkele jaren naar Israël komt uit een verlangen om haar geloof met het Joodse volk te delen.

Echt waar?

Waarom is ze dan zo onbeleefd en respectloos?

Elke persoon op aarde - Joods of niet-Joods - heeft zowel de behoefte als het recht om op zijn minst de boodschap van Jezus' liefde, wonderen, wijsheid, dood, opstanding en belofte van eeuwige verlossing te horen voor iedereen die oprecht berouw toont over zijn zonden en zijn gratis geschenk van vergeving en verzoening ontvangt.

Hoe kunnen mensen de Messias aanroepen van wie ze niet gehoord hebben?

Hoe kunnen ze horen als niemand hen het goede nieuws van Jesjoea's levensverhaal en doel vertelt?

Maar er is een nederige, liefdevolle en sympathieke manier om mensen van elke religieuze achtergrond - of geen religieuze achtergrond - de eeuwige bijbelse waarheden te vertellen.

En wat Miss Willis en haar collega's doen komt daar niet voor in aanmerking.

Is het illegaal in Israël om het evangelie te delen met mensen van 18 jaar en ouder?

Nee, dat is het niet.

In tegenstelling tot wat sommige media melden, beschermt de Israëlische wet ieders vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting.

Dat is een van de sterke punten van de Israëlische democratie.

Maar alleen omdat iets legaal is, maakt dat het nog niet nuttig, effectief of aardig.

Dit is precies wat de apostel Paulus leert in het Nieuwe Testament.

"Ik heb het recht om alles te doen,' zeg je, maar niet alles is nuttig. 'Ik heb het recht om alles te doen'-maar niet alles is constructief." (I Korintiërs 10:23, NIV)

Miss Willis en haar collega's mogen dan wel protesteren dat ze "zich niet schamen voor het evangelie, want het is de kracht tot redding voor iedereen die gelooft, eerst voor de Jood en ook voor de heiden". (Romeinen 1:16)

Toch moedig ik hen aan om na te denken over hoe de apostel Paulus ons leerde om het goede nieuws aan anderen te verkondigen.

"Voor de Joden ben ik geworden als een Jood, om de Joden te winnen. Voor hen die onder de wet zijn, ben ik geworden als iemand die onder de wet is (hoewel ik zelf niet onder de wet ben), om hen die onder de wet zijn te winnen." (I Korintiërs 9:20)

Een megafoon gebruiken om te schreeuwen tegen orthodoxe en ultraorthodoxe Joden op de sabbat is niet echt in overeenstemming met worden als de Joden "om de Joden te winnen", of worden als iemand die onder de wet staat, "om degenen die onder de wet staan te winnen", toch?

Als ze echt oprechte volgelingen van Jezus de Messias zijn en echt een verschil willen maken - en niet miljoenen views op sociale media willen aantrekken - dan moedig ik mevrouw Willis en haar collega's ook aan om een andere passage uit het Nieuwe Testament, geschreven door de apostel Paulus, de grootste Joodse communicator van het evangelie in de menselijke geschiedenis, te overdenken en echt te omarmen.

"Als ik in de talen van mensen of engelen spreek, maar geen liefde heb, ben ik slechts een galmende gong of een kletterende cimbaal. Als ik de gave van profetie heb en alle mysteries en alle kennis kan doorgronden, en als ik een geloof heb dat bergen kan verzetten, maar geen liefde heb, ben ik niets. Als ik alles wat ik bezit aan de armen geef en mijn lichaam aan ontberingen overgeef om me te beroemen, maar geen liefde heb, win ik niets. Liefde is geduldig, liefde is vriendelijk. Ze is niet jaloers, ze schept niet op, ze is niet trots. Zij onteert anderen niet, zij is niet egoïstisch...." (I Korintiërs 13:1-5)

Joel C. Rosenberg is hoofdredacteur van ALL ISRAEL NEWS en ALL ARAB NEWS en president en CEO van Near East Media. Hij is een bestsellerauteur van de New York Times, Midden-Oostenanalist en evangelisch leider en woont met zijn vrouw en zonen in Jeruzalem.