www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Het Amerikaanse leger zegt dat Iraanse zeemachten herhaaldelijk een laser richtten op een Amerikaanse militaire helikopter boven het internationale luchtruim.

Elad Benari 29 sep 2023 om 6:18 AM (GMT+3)

Iraanse zeemachten hebben herhaaldelijk een laser gericht op een Amerikaanse militaire helikopter tijdens een routinevlucht in het internationale luchtruim boven de Golf, aldus het Amerikaanse leger donderdag, volgens persbureau AFP.

De helikopter - een AH-1Z Viper - maakt deel uit van een eenheid van het amfibische aanvalsschip USS Bataan, dat naar de regio werd gestuurd als onderdeel van de Amerikaanse inspanningen om de inbeslagname van commerciƫle tankschepen door Teheran tegen te gaan.

Iraanse "schepen schenen meerdere keren met een laser op het vliegtuig tijdens de vlucht" op woensdag, zei woordvoerder Commander Rick Chernitzer in een verklaring op donderdag.

"Dit zijn niet de acties van een professionele maritieme macht. Dit onveilige, onprofessionele en onverantwoordelijke gedrag van de marine van de Iraanse Revolutionaire Garde brengt levens van de VS en partnerlanden in gevaar en moet onmiddellijk stoppen", voegde Chernitzer eraan toe.

De Perzische Golf is een gebied van spanningen tussen de VS en Iran. De VS kondigde onlangs aan meer straaljagers in te zetten rond de strategische Straat van Hormuz om schepen te beschermen tegen Iraanse aanvallen.

Later zei het Pentagon dat de Verenigde Staten extra F-35 en F-16 gevechtsvliegtuigen en een oorlogsschip naar het Midden-Oosten zullen sturen.

Het besluit van de VS om hun aanwezigheid in de regio te versterken komt nadat Iran vorige week probeerde twee olietankers in beslag te nemen bij de zeestraat en het vuur op een van hen opende.

Ambtenaren hebben gezegd dat Iran in de afgelopen twee jaar de navigatierechten van 15 onder internationale vlag varende commerciƫle schepen heeft lastiggevallen, aangevallen of verstoord.

Eind april nam Iran de Advantage Sweet, een schip onder de vlag van de Marshalleilanden, in beslag toen het in de Golf van Oman voer. Zes dagen later nam Iran een tweede schip in beslag, de Niovi, een tanker onder Panamese vlag die een droogdok in Dubai verliet.

Bron: US military: Iranian navy aimed a laser at US helicopter over the Gulf