www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Anarchisten die Jom Kippoer-gebeden verstoorden dreven seculiere Israëli's terug naar hun Joodsheid

Door David Israël - 12 Tishri 5784 - 27 september 2023 0

Anarchisten crashten Jom Kippoer-diensten op de Dizengoff Cirkel, 25 september 2023.

In de video hieronder. De man links schreeuwt bitter tegen de progressieve gebedsbreker rechts: "Eén minuut, kom, leg het me uit, één seconde, het is belangrijk voor me, want dat is het punt dat ik wilde maken. Ik ben elke shabbat bij Kaplan (verwijzend naar de wekelijkse protesten op het kruispunt van Ayalon Highway in Tel Aviv - DI). Elke Shabbat. Ik ben een seculiere hi-tech professional die hier woont, in Tel Aviv. Dus, wat bedoel je als je 'jij' zegt? Als je 'jij' zegt, wie is dan 'jij'? Is het de kleur van mijn huid? De kippa? Wie is 'jij'? Wie is 'U'? Kom, leg me uit, jij, de verlichte linkse, wie is 'jij'? Want ik ben in Kaplan, ik ben in Kaplan elke Shabbat, net als iedereen, vechtend voor mijn democratie. En op een dag van het jaar, als ik besluit een kippa aan te trekken, word ik plotseling 'Jij'? Wie is 'jij' waar je zo'n stigma op legt?"

Toen een paar honderd "progressieven" besloten om de Jom Kippoer-ervaring voor duizenden van hun seculiere buren in Tel Aviv en andere Israëlische steden te verpesten, verwachtten ze niet dat ze de vastberadenheid van hun slachtoffers om hun Joodse identiteit op te eisen, zoveel als ze wilden, zouden versterken. Het ontmaskerde ook de anarchisten van Ehud Barak en Shikma Bressler als de crypto-fascistische Falange die ze zijn, wiens verkondigde doel om de democratische en Joodse staat Israël te redden in feite het tegenovergestelde is: de democratie vernietigen en het Jodendom uitroeien.

Guy Baruch, een seculiere Israëliër van het eerste uur, tweette op dinsdag: "Het is verbazingwekkend wat één Jom Kippoer kan doen voor een Kibboetsnik Jood - ik draag vanaf vandaag een kippa. Antiochus faalde, de Romeinen faalden, de moslims faalden, ook jij zult falen. Kom niet aan mijn Jodendom, er is een grens."

En een andere Israëliër, Yaniv Turgeman, tweette op dinsdag: "Ik ben Joods, Israëlisch en seculier uit Givatayim. Dankzij de verdrijving van de Joden van het gebed op Jom Kippoer op het Dizengoff Plein, besloot ik zelf tefillin te kopen en tefillin te dragen. Na die schokkende gebeurtenis is het belangrijk voor mij dat mijn twee kinderen Rotem en Leni, die in een seculiere stad wonen, zullen zien hoe hun vader elke ochtend tefillin met een talliet opdoet en leert wat Jodendom is."

Al snel bereikte de afwijzing van extremistische progressieven tot diep in de oppositiepartijen, en terwijl MK's Benny Gantz en Yair Lapid alles aan Netanyahu wijten omdat dit is wat ze doen, tweette Gideon Sa'ar, Gantz' partner in de Nationale Unie Partij, op dinsdag:

"'De Joden weten hoe ze moeten haten', zei wijlen premier Ariel Sharon meer dan eens tegen mij - en hij kreeg tijdens zijn leven een flinke dosis haat van alle delen van het Israëlische volk, elk deel op zijn beurt. Deze zin galmt sinds gisteravond in mijn oren na de lelijke gebeurtenissen in Tel Aviv op Jom Kippoer. Ze werden gevolgd door lelijke reacties van Netanyahu, Ben Gvir, Lapid (ja, jij ook Lapid!). Elk van hen probeerde nog een tandenstoker (of wat brandstof) aan het vuur toe te voegen, in plaats van te proberen het te blussen.

"Welke "leiders" voeden een broederoorlog aan het einde van Jom Kippoer? Over sommige dingen valt niet te twisten: de uitspraken van onze rechtbanken moeten worden gerespecteerd. Er is ruimte voor iedereen in onze publieke ruimte. En ja, dit omvat ook het Joodse erfgoed dat we allemaal delen. Degenen die religieuze Joden beledigen en vernederen, beschermen niet het karakter van de stad Tel Aviv als een liberale en vrije stad. Integendeel. Zij verwijderen geen scheidingswanden, maar trekken de muren tussen de delen van ons volk op.

Tegen mijn vrienden die schouder aan schouder strijden voor de verdediging van de democratie in Israël zeg ik: Laat je niet verleiden door pogingen om het protest te veranderen in een campagne tegen de religie, de Joodse traditie of ons recht op het land. Dat zal allemaal mislukken. Er komt geen burgeroorlog!"

MK Chili Tropper, ook van National Unity, postte op dinsdag: "Er is geen rechtvaardiging in de wereld voor het beledigende gedrag tegenover de aanbidders in Dizengoff Circle. Alle grote ideologieën en waarden in wiens naam de demonstranten handelden, gaan verloren als gevolg van het gedrag van de demonstranten die gebedenboeken op de grond gooien, de vrouwelijke demonstrant die aan de randen van de talliet van een aanbidder trekt, en de groep die godslasterend en hatelijk vloekt en aanbidders lastigvalt tijdens het Kol Nidrei-gebed. Zelfs degenen die zich met elke vezel van hun wezen verzetten tegen de seksesegregatie of de Rosh Yehudi-activiteit zouden dit verachtelijke gedrag moeten mijden."

Het is een trend, mensen, en ik moet zeggen dat er maar één trefzekere manier is om deze trend in de kiem te smoren: boeventronie beantwoorden met nog meer boeventronie. Zoals ik eerder vandaag opmerkte (A Belligerent Ben Gvir Declares Public Prayer in Protesters' Faces at Dizengoff Circle), is Itamar Ben Gvir vastbesloten om deze donderdag een kleine oorlog te beginnen over het recht om te bidden op de Dizengoff Circle, ondanks wat al zijn bondgenoten in het nationale religieuze kamp hem vertellen.

Alleen Ben Gvir kan een prille beweging van seculiere Israëli's die nieuwsgierig zijn naar hun traditie veranderen in een treinwrak van monumentale proporties.

Maak alstublieft uw veiligheidsgordels vast.

The Jewish Press