www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Geheimen van inscriptie uit Eerste Tempel-tijdperk eindelijk onthuld

26 september 2023

Geheimen van de inscriptie uit het tijdperk van de Eerste Tempel eindelijk onthuldAfbeelding van de inscriptie van Hizkia (Prof. Moshe Caine/ met dank aan het Israël Museum, Jeruzalem)

Veertig jaar na de ontdekking van de stenen inscriptie onthullen geavanceerde beeldtechnieken beschrijvingen van de daden van koning Hizkia, aldus een Israëlische bijbelgeleerde.

Door Batya Jerenberg, World Israel News

Met behulp van geavanceerde beeldvormingstechnieken heeft een bijbelgeleerde een in steen gegraveerde inscriptie uit het tijdperk van de Eerste Tempel ontcijferd, die in 1982 werd ontdekt maar waarvan de inhoud nooit volledig was ontcijferd, meldde Ynet dinsdag.

Prof. Gershon Galil, hoofd van het Institute for Biblical and Ancient History Research, zei dat de vier regels op het 27 cm x 23 cm grote tablet, dat een fragment is van een veel grotere steen, verwijzen naar drie van de vier acties waar koning Hizkia het meest beroemd om is, net als op andere inscripties die hem verheerlijken en die tot nu toe zijn gevonden.

Dit waren de bouw van een tunnel om water uit een poel buiten de muren van Jeruzalem naar de stad te brengen in het zicht van een verwachte belegering, om de vitale bron te beschermen; het vergaren van enorme rijkdom; en een succesvolle oorlog tegen de Filistijnen.

Veel woorden in de vier overgebleven regels die tot nu toe niet te zien waren, werden onthuld, waaronder de lengte van de watertunnel (tweehonderdduizend el), het feit dat "zilver en goud werd vergaard" en dat "mannen van daar" werden "verdreven", waarbij het laatste woord werd ontcijferd zonder het doel ervan. Volgens Galil verwezen de ontbrekende woorden naar de verplaatsing van mensen na een oorlog met de Filistijnen, omdat hetzelfde werkwoord in de Schrift wordt gebruikt in een vergelijkbare context van het verplaatsen van mensen uit hun land.

"Zoals bekend," legde hij uit, "wordt in de inscripties van Sennacherib verteld over de verbanning van Padi, de Filistijnse koning van Ekron, door Hizkia naar Jeruzalem."

De ontdekking werd gedaan dankzij twee digitale technieken, fotogrammetrie en Reflectance Transformation Imaging (RTI).

"Fotogrammetrie is een proces van 3D-fotografie dat een gedetailleerde en nauwgezette studie van de inhoud vanuit elke mogelijke hoek mogelijk maakt," legt Prof. Moshe Caine uit, hoofd van het Jerusalem Institute for the Research and Digital Documentation of Cultural Heritage aan het Hadassah Academic College, die het project samen met Galil uitvoerde.

RTI fotografeert een object meerdere keren digitaal, elke keer met licht dat vanuit een andere richting wordt geprojecteerd, waardoor tot nu toe verborgen kenmerken van het oppervlak van het object zichtbaar worden. Vorig jaar gebruikten twee onderzoekers RTI om te ontdekken dat beschadigde letters in de beroemde Mesha Stele een verwijzing bevatten naar het "Huis van David" in een Moabitische strijd met Omri, "koning van Israël", om het bestaan van het oude Joodse koninkrijk opnieuw te bewijzen vanuit een niet-bijbelse bron.

Volgens Galil was het vierde waar Hizkia het meest bekend om stond de oorzaak van de moeilijkheid om dit fragment te begrijpen, evenals andere die in de loop der jaren zijn gevonden.

Het Bijbelse verslag van zijn heerschappij benadrukt zijn rechtschapenheid en vastberadenheid om het volk terug te brengen naar het aanbidden van God in plaats van afgoden. De tegenstanders van Hizkia's religieuze toewijding vernietigden na zijn dood opzettelijk inscripties die zijn naam en zijn projecten vermeldden, zei hij.

"Alle inscripties van Hizkia werden opzettelijk verbrijzeld en onleesbaar gemaakt in een agressieve poging om ze te verbergen," merkte Galil op.

In het geval van deze steen, zei hij, "heeft iemand opzettelijk de inscriptie, die oorspronkelijk waarschijnlijk ongeveer 120 cm breed en 50-60 cm hoog was, beschadigd en vervolgens verbrijzeld. Als het zich in de Ophel bevond, werd het ter plaatse verbrijzeld. En hoger op de Tempelberg gooiden ze ook delen van de inscriptie van de muur af, naar het zuiden en naar beneden, waar het meer dan 2700 jaar lag te wachten op ontdekking en ontcijfering."

De feestdag Sukkot, die aanstaande vrijdagavond begint, is de 41e verjaardag van de ontdekking van het stenen tablet.