Waarom deze Tu B'Shvat speciaal is

Vragen en antwoorden met Shlomo Walfish

Gepubliceerd: 23 jan 2023 om 5:29 PM (GMT+2)

Bijgewerkt: 26 jan 2023 om 7:22 PM

Vraag: Waarom is deze Tu B'Shvat speciaal?

Antwoord: Dit is de eerste Tu B'Shvat sinds Shmitta is afgelopen. Boeren die Shmitta in acht nemen konden vorig jaar geen bomen planten of zelfs hun producten verkopen. Hoe zou u het vinden om een sabbatjaar te nemen zonder loonstrookje?

Vraag: Wow, dus hoe hebben ze het overleefd en wat gebeurde er met hun producten?

Antwoord: Hashem belooft hen te zegenen die shmitta houden. Veel boeren tekenden met Otzar Beit Din, om de Shmitta producten, die nu in de winkels verkrijgbaar zijn, zoals avocado's en citrusvruchten te beheren voor de kosten van verpakking en transport, bepaald door het Otzar Beit Din, maar GEEN extra winst van hen.

Vraag: Wat gaat er dit jaar gebeuren?

Antwoord: Omdat de boeren vorig jaar niet konden planten, moeten ze nu meer bomen planten.

Vraag: Verdienen de boeren geen geld aan de opbrengst van de andere jaren, kunnen ze een banklening krijgen?

Antwoord: Banken geven boeren geen leningen voor fruitbomen. Ze willen een ondernemingsplan zien dat binnen een jaar rendement laat zien. De boeren die Zo Artzeinu helpen houden zich aan alle landbouw mitzvot. De eerste 3 jaar is orlah en kunnen ze niet verkopen. Het 4e jaar, neta revai lossen ze het af, daarna nemen ze trumot en maasrot. In het 7e jaar Sjmitta kunnen zij hun productie, die is, niet verkopen.

Ze investeren veel tijd, moeite en geld. Water, kunstmest, hekken, irrigatiesystemen, wieden, zijn allemaal duur in Israël en een voortdurende uitgave. Als ze de hulp van Zo Artzeinu niet krijgen, kunnen ze de bomen gewoon niet planten.

Een vraag: Wow! loont het voor hen om deze bomen te planten en waarom doen ze het?

Antwoord: Ze kunnen een beetje winst maken, net break-even, of zelfs verlies lijden. De reden waarom zij het doen is dat zij de Tora en het land van Eretz Yisroel liefhebben en het willen helpen beschermen. Waar zij planten, kunnen vijandige Arabieren dat land niet stelen en worden die locaties veilig. Naast de eerder genoemde mitsvot vervullen zij nog veel meer mitsvot zoals:

"Wanneer jullie naar het land komen Plant FRUIT Bomen"

"Je zult het land ontruimen en je erin vestigen"

"Jullie zullen het bezitten en erin wonen"

Vraag: Mooi, nou als ik hen help fruitbomen te planten heb ik dan ook een aandeel in de mitsvot?

Antwoord: Absoluut! hoewel de ideale manier om deze mitsvot uit te voeren in Erez Yisroel is, kan niet iedereen dat.

HaRav Yosef Efrati, de 10-jarige sjamasj van HaRav Shalom Elyashiv, expert op het gebied van de en Rosj Yeshiva van, zei: "Mensen die boeren in Israël helpen met het planten van fruitbomen, worden partner van de boer en delen in alle mitzvot."

HaRav Yaakov Ariel, vooraanstaand Posek over deze mitzvot, voormalig opperrabbijn van Ramat Gan en hoofd van het Torah VeHa'aretz Instituut, schreef:

"...het is gepast voor elke Jood in de wereld om samen te werken met een boer in Eretz Yisroel om de Mitzvot te vervullen, en door dit partnerschap HOUDT HIJ DE MITZVOT ALS WEL, want het Land is van ons allemaal... Daarom zegen ik de inspanningen van de Campagne van Zo Artzeinu."

Vraag: Zijn er nog andere voordelen voor degenen die de boeren helpen?

Antwoord: Hashem zegent degenen die helpen bij het naleven van de landbouw mitsvot

"Ik zal mijn zegen voor je verordenen"

Rav Chaim Kanievsky zei: "We zullen verlost worden in de verdienste van Shmitta"

Plus, ELKE bestelling ontvangt een authentiek gepersonaliseerd boomcertificaat waaruit uw partnerschap blijkt. Bestellingen van meerdere bomen krijgen gratis cadeaus. U kunt uw bomen opdragen ter ere of nagedachtenis van vrienden of geliefden. Houd het certificaat voor uzelf of laat Zo Artzeinu het naar anderen sturen.

Vraag: Ok hoe werk ik samen met een boer?

Antwoord: Ga gewoon naar www.!|sraelTrees.org en vul een eenvoudig formulier in.

Omdat de boeren dit jaar dubbe moetenl planten, een speciale donor past elke boom www.IsraelTrees.orglanted dus elke bestelling wordt verdubbeld! Plant 3 bomen dan planten zij er 6, plant 10 bomen dan planten zij er 20... enzovoort. Gewoon voer promo code DoubleMyTrees in

Zo Artzeinu''s Israel Trees programma, nu in zijn 25ste jaar, stelt IEDEREEN in staat om samen te werken met boeren in Eretz Yisrael. Tientallen boeren hebben na Shmitta om hulp gevraagd. Zij doen al het werk, maar hebben mensen nodig om met hen samen te werken. Maak een verschil! Partner met een boer en deel in de mitswa en zegen.