www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Poolvortex vormt zich boven Noordpool: Wat het betekent voor winter 2023/24

maandag 11 september 2023

Nu het winterseizoen van 2023/2024 nadert, trekt een nieuw gevormde polaire vortex de aandacht in de Stratosfeer boven de Noordpool. De snelle intensivering ervan zou kunnen leiden tot aanzienlijke weersinvloeden in delen van Noord-Amerika en Europa.

Met de huidige atmosferische dynamiek, waaronder de oostfase van de Quasi-Biënnale Oscillatie (QBO) en de El Niño-fase, is er een verhoogde kans op koudere winters in de VS, Canada en Europa. Bovendien wordt er bovengemiddelde sneeuwval verwacht in het oosten van de VS en Europa.

De term "Polar Vortex" heeft verschillende definities. Maar in de context van ons winterweer ligt het belang ervan in de sterkte, omdat het de weersomstandigheden bepaalt die we aan de oppervlakte ervaren.

In de herfst beginnen de poolgebieden af te koelen door de afnemende hoek van de zon, die minimale zonne-energie ontvangt. Regio's verder naar het zuiden daarentegen blijven volop zonlicht ontvangen. Dit grote temperatuurverschil tussen de polen en de subtropische gebieden resulteert in de vorming van een lagedrukcirculatie die bekend staat als de Polar Vortex. Deze circulatie strekt zich uit van het aardoppervlak tot in de hogere delen van de atmosfeer.

Een sterke polaire vortex impliceert een robuuste polaire circulatie, die doorgaans de koudere lucht in de poolgebieden vasthoudt, wat leidt tot mildere omstandigheden in plaatsen zoals de VS en Europa. Omgekeerd betekent een zwakke polaire draaikolk dat de koudere arctische lucht niet wordt ingesloten en naar gebieden zoals de VS en Europa kan stromen, wat leidt tot koelere omstandigheden.

Huidige ontwikkelingen in de stratosfeer

De Noordpool is al begonnen met zijn afkoelingsproces, dat traditioneel in augustus begint en in de daaropvolgende maanden toeneemt. De Polar Vortex zal naar verwachting in november en december op zijn hoogtepunt zijn. De huidige voorspellingen voor september wijzen op een zich snel ontwikkelende en uitbreidende polaire vortex, die met toenemende kracht een meer uitgesproken invloed zal hebben op ons oppervlakteweer.

Analyse van de ECMWF seizoensverwachting laat zien dat de Quasi-Biënnale Oscillatie (QBO) zich momenteel in de oostelijke (negatieve) fase bevindt. Dit wijst op de mogelijkheid van een zwakkere straalstroom, plotselinge opwarming van de stratosfeer en koudere winters in de VS, Canada en Europa.

Mogelijke effecten en implicaties

Tijdens een oostelijke QBO zijn de Polar Vortex en de stratosferische wintercirculatie zwakker, wat leidt tot een grotere kans op plotselinge opwarming van de stratosfeer (Sudden Stratospheric Warming, SSW). Zulke gebeurtenissen kunnen de polaire vortex verstoren, wat gevolgen heeft voor het weer op het hele noordelijke halfrond. Dit zijn onder andere verstoringen in de straalstroom en het vrijkomen van koudere Arctische lucht in Europa en de VS.

Bovendien is er met het begin van de El Niño fase van ENSO, een warme oceaananomalie in de tropische Stille Oceaan, een verhoogde kans op een instorting van de Polar Vortex in de vroege wintermaanden. Deze mogelijke instorting, die vaak wordt waargenomen in december en januari, zou kunnen leiden tot grote weersveranderingen in januari 2024.

Volgens het Climate Prediction Center van NOAA zal El Niño naar verwachting aanhouden gedurende de winter op het noordelijk halfrond, met een kans van meer dan 95% tot december 2023 - februari 2024.

Meteorologen van Severe Weather Europe waarschuwen dat het nog te vroeg is om SSW-gebeurtenissen definitief te voorspellen, maar dat de opkomende trends en signalen wijzen op een patroon dat nauwlettend in de gaten moet worden gehouden.

Concluderend kunnen we stellen dat de versterking van de Polar Vortex en de mogelijke gevolgen daarvan, in combinatie met de huidige fase van de QBO en de El Niño, maken dat de winter van 2023/2024 een intrigerend seizoen wordt. Er is een verhoogde kans op koudere winters in de VS, Canada en Europa. Bovendien wordt er bovengemiddelde sneeuwval verwacht in het oosten van de VS en Europa.

Zoals altijd blijven paraatheid en voortdurende controle essentieel.

Referenties:

1 Een Polar Vortex begint zich te vormen in de Stratosfeer boven de Noordpool en zal het weer beïnvloeden naarmate we dichter bij de winter van 2023/2024 komen - Severe Weather Europe - 11 september 2023.