www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Israëlisch ministerie van Binnenlandse Zaken keert zich tegen evangelische organisaties en weigert visa af te geven aan pro-Israëlische groepen zoals de Christelijke Ambassade

Ik vraag Netanyahu om zo snel mogelijk in te grijpen.

Joel C. Rosenberg | Gepubliceerd: 18 augustus 2023

JERUSALEM, ISRAEL - Geen Israëlische leider heeft meer gedaan om een sterke en strategische alliantie op te bouwen met de 600 miljoen evangelische christenen in de wereld dan premier Benjamin "Bibi" Netanyahu.

"Israël heeft geen betere vrienden - ik meen dat - geen betere vrienden in de wereld dan de christelijke gemeenschappen over de hele wereld," vertelde Netanyahu bijna 200 bezoekende evangelische journalisten tijdens de inaugurele "Christian Media Summit," die in 2017 in Jeruzalem werd georganiseerd en gesponsord door het kantoor van de premier. "En Israël is het enige land in een uitgestrekte regio waar christenen niet alleen overleven, maar ook gedijen."

"Jullie zijn ambassadeurs van de waarheid - jullie zijn niet alleen de grootste ambassadeurs die Israël over de hele wereld heeft - jullie zijn kampioenen van de waarheid," zei Netanyahu het jaar daarop, tijdens de tweede Christian Media Summit in 2018.

"En als er één ding is dat ik jullie kan vragen om te doen is, om de waarheid te vertellen. Vertel de waarheid over onze geschiedenis. Vertel de waarheid over ons heden. Vertel de waarheid over wie vrede wil en wie geen vrede wil."

Destijds prees ik Netanyahu's beslissing om deze topontmoetingen te organiseren en om er de hoofdspreker te zijn.

"Ik denk dat deze topontmoetingen laten zien dat Israël zich heel erg belegerd voelt - niet door kogels, bommen, raketten en terroristen, hoewel dat een reële dreiging blijft, maar door de propagandaoorlog die tegen hen wordt gevoerd in de VN, in de media, overal - en ze reiken uit naar een achterban, een groep bondgenoten, de christenen," legde ik uit in een interview met de Christian Broadcasting Network die verslag deed van de top.

"Het is bemoedigend om te zien dat de regering van Israël zich realiseert dat christelijke journalisten op zijn minst bereid zijn om hun perspectief te overwegen en in feite een eerlijk beeld geven van wat er gaande is," voegde ik eraan toe.

Israël is deze topconferenties sindsdien elk jaar blijven houden, ook tijdens de COVID pandemie, en Netanyahu is deze en soortgelijke forums blijven gebruiken om de christelijke zionisten te bedanken en te prijzen voor hun standvastige steun voor de Joodse staat.

Toen hij afgelopen najaar zijn memoires publiceerde - BIBI: MIJN VERHAAL - deed Netanyahu een reeks interviews met christelijke journalisten en mediakanalen waarmee hij al jaren vriendschap onderhoudt.

ER ONTWIKKELT ZICH EEN ERNSTIGE CRISIS

Maar er ontwikkelt zich een nieuwe en ernstige crisis die Netanyahu's onmiddellijke aandacht vereist.

Het Israëlische Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft zich plotseling gekeerd tegen pro-Israëlische evangelische organisaties die actief zijn in het land en dreigt hun belangrijke werk lam te leggen.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken - momenteel geleid door minister Moshe Arbel, een ultraorthodoxe rabbijn en lid van de Knesset die deel uitmaakt van de religieuze politieke partij Shas - is gestopt met het verstrekken van visa voor medewerkers van de International Christian Embassy Jerusalem (ICEJ) en soortgelijke christelijke zionistische groepen.

Het is niet duidelijk of Arbel deze beslissing zelf neemt.

Het is heel goed mogelijk dat het op lagere niveaus gebeurt en dat de minister zich niet bewust is van het probleem of de mogelijke gevolgen van het schaamteloos discrimineren van de christelijke zionistische vrienden en bondgenoten van Israël.

EEN "ONGEKENDE" SITUATIE

Dr. Juergen Buehler is de voorzitter van de Christian Embassy, die een reeks zeer effectieve pro-Israël initiatieven heeft, waaronder het helpen van meer dan 180.000 Joden om naar Israël te emigreren door de jaren heen, en het organiseren van de wekenlange Loofhuttenfeestconferentie elk jaar in september, die meestal 4.000 tot 5.000 christenen naar Israël trekt vanuit de hele wereld.

In een interview met ALL ISRAEL NEWS zei Buehler dat hij en zijn team geen idee hebben waarom het ministerie van Binnenlandse Zaken deze plotselinge beleidswijziging ten opzichte van ICEJ en andere evangelische groepen heeft doorgevoerd.

Maar hij maakte duidelijk dat de stap zijn werk ernstig dreigt te belemmeren.

"De situatie waar we op dit moment mee te maken hebben met het Ministerie van Binnenlandse Zaken is ongekend," vertelde Buehler ons.

"Het heeft ons niet in staat gesteld om effectief te opereren in onze missie om de staat Israël te steunen," vervolgde hij.

"Vooral onze televisie- en media-afdeling wordt getroffen door het nieuwe visumbeleid, dat nog moeilijker te begrijpen is. Dit is de belangrijkste tak van de christelijke ambassade voor 'hasbara' [een Hebreeuwse uitdrukking die public relations betekent], het vertellen van goed nieuws over Israël en het bestrijden van antisemitisme."

"Dus, we zijn onwetend en teleurgesteld in deze nieuwe verandering van beleid in het ministerie van Binnenlandse Zaken en natuurlijk hopen we dat dit zo snel mogelijk wordt teruggedraaid naar de vorige manier van werken," voegde Buehler eraan toe.

"WE WORDEN LANGZAAM WEGGEDRUKT UIT ONS BESTAAN"

"We worden langzaam uit ons bestaan gedrukt door het ministerie van Binnenlandse Zaken," vertelde David Parsons, vicevoorzitter en senior woordvoerder van de ICEJ aan de Israëlische krant Haaretz, die gisteren met dit verhaal kwam.

"We kunnen ons vitale werk om wereldwijde christelijke steun voor Israël op te bouwen niet voortzetten onder deze strenge nieuwe regels," voegde Parsons eraan toe.

De Internationale Christelijke Ambassade Jeruzalem werd in 1980 opgericht als een naar behoren geregistreerde Israëlische amutah (organisatie zonder winstoogmerk) met de instemming van de toenmalige premier Menachem Begin.

Ze ontvangen al tientallen jaren zonder problemen regelmatig geestelijke visa voor hun personeel.

Sterker nog, ICEJ en verschillende andere christelijke groepen die hier actief zijn - zoals Christian Friends of Israel en Bridges For Peace - hebben een schriftelijke overeenkomst met het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken om jaarlijks een quotum aan visa te ontvangen.

DIT IS "ILLEGALE DISCRIMINATIE" EN KAN LEIDEN TOT EEN RECHTSZAAK

Hooggeplaatste ICEJ-managers - en hun advocaat, Calev Myers - geven aan dat ze bereid zijn om naar de rechtbank te stappen om deze discriminatie aan te vechten, hoewel ze hopen dat dat niet nodig is.

"Ze hebben geen wettelijke grond om op te staan," vertelde Myers.

Myers vertelde me, "Het is gewoon illegale discriminatie."

De beleidswijziging van het Ministerie van Binnenlandse Zaken "gaat in tegen hun erkenning van ICEJ als een religieuze organisatie gedurende de laatste veertig jaar," merkte hij op. "Het gaat in tegen het feit dat ICEJ een schriftelijke overeenkomst heeft met het ministerie van Binnenlandse Zaken uit 2019 waarin een bepaald quotum aan geestelijkenvisa wordt gegeven, en het feit dat zij [ICEJ] aan alle wettelijke vereisten hebben voldaan.

"Het is dus gewoon illegale religieuze discriminatie - en alle andere grote christelijke organisaties zitten in dezelfde situatie," zei Myers.

Myers voegde eraan toe dat er een "afdeling christelijke gemeenschappen" is binnen het Ministerie van Binnenlandse Zaken die al deze visa al heeft goedgekeurd.

BID ALSTUBLIEFT DAT NETANYAHU ZAL INGRIJPEN EN DAT GERECHTELIJKE STAPPEN NIET NODIG ZULLEN ZIJN

"Ik heb er alle vertrouwen in dat we zullen winnen als we naar de rechter stappen," vertelde de Israëlische advocaat Calev Myers me. "Maar ik hoop dat het niet zover komt."

"Ik hoop dat dit een geval is van griffiers op een lager niveau die slechte beslissingen nemen. Ik hoop ook dat iemand in het hogere echelon van het Ministerie van Binnenlandse Zaken de complete diplomatieke ramp zal erkennen die dit voor Israël zal veroorzaken door de relaties met hun sterkste supporters over de hele wereld te schaden en dat ze deze beslissing zullen veranderen en terug zullen gaan naar het toekennen van deze visa die deze organisaties nodig hebben voor hun personeel op lange termijn."

Ik hoop het ook, en ik vraag Evangelicals over de hele wereld om te bidden voor een snelle correctie van de situatie.

Bidt alstublieft ook dat premier Netanyahu minister van Binnenlandse Zaken Arbel de opdracht geeft om het probleem onmiddellijk op te lossen.

In maart greep Netanyahu resoluut in om wetgeving in de Knesset tegen te houden die de religieuze vrijheid van christenen zou hebben vertrapt.

ALL ISRAEL NEWS prees de premier voor zijn doortastende en snelle optreden ter verdediging van de christenen.

"Ik ben de premier zeer dankbaar voor zijn sterke, duidelijke en ondubbelzinnige verklaring ter verdediging van de Israëlische christelijke gemeenschap," schreef ik destijds.

"Netanyahu is al lange tijd een bewezen vriend van de wereldwijde christelijke gemeenschap en deze verklaring is het zoveelste bewijs. Evangelicals over de hele wereld zullen erg dankbaar zijn voor deze stap. Het is wat we verwachtten, en Netanyahu heeft geleverd."

Joel C. Rosenberg is hoofdredacteur van ALL ISRAEL NEWS en ALL ARAB NEWS en president en CEO van Near East Media. Hij is een bestsellerauteur van de New York Times, Midden-Oostenanalist en evangelisch leider en woont met zijn vrouw en zonen in Jeruzalem.