www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Herzog belegt spoedvergadering met Netanyahu voor compromis over hervorming justitie

23 juli 2023

Herzog belegt spoedvergadering met Netanyahu voor compromis over hervorming justitieIsraƫlische premier Benjamin Netanyahu, rechts, legt een verklaring af met toenmalig president Isaac Herzog na een speciale zitting van de Knesset op 2 juni 2021. (Ronen Zvulun/Poolfoto via AP)

E-mail afdrukken 15 reacties

Het bezoek kwam nadat de Likoedpartij een compromis van de arbeidersfederatie Histadrut had afgewezen.

Door medewerkers van World Israel News

President Isaac Herzog belegde zondagavond een "spoedvergadering" met premier Benjamin Netanyahu in het Sheba-Tel Hashomer Medical Center, zei zijn kantoor in een verklaring.

Netanyahu onderging eerder op de dag een operatie om een pacemaker te krijgen nadat hij vorige week in zijn huis in elkaar was gezakt.

Het bezoek kwam nadat de Likud partij een compromis had verworpen van de voorzitter van de Histadrut arbeidersfederatie, Arnon Bar-David, en de voorzitter van de zakelijke sector, Dubi Amitai, om de "redelijkheid" wet te veranderen.

"Dit is een noodgeval - we moeten tot een akkoord komen," zei Herzog volgens de verklaring, die ook zei dat hij van plan is om later op de avond oppositieleider Yair Lapid te ontmoeten.

Eerder op de avond zei Herzog dat hij op het laatste moment een poging deed om de onderhandelingen tussen de coalitie en de oppositie vlot te trekken.

Bar-David zei dat hij wacht met een beslissing om de economie stil te leggen, zodat er een compromis kan worden bereikt. Tegelijkertijd belegde het "Business Forum", dat bestaat uit meer dan 150 economische leiders, zondagochtend een spoedvergadering en kondigde aan dat ze bereid waren om de economie stop te zetten als dat nodig zou zijn. Later zeiden ze dat ze de beslissing van de Histadrut zouden afwachten alvorens verdere stappen te ondernemen.

MINISTER VAN JUSTITIE VAN PLAN NETANYAHU TE 'DWINGEN' OM VOLLEDIGE JUSTITIƋLE HERVORMINGSPLAN TE STEUNEN

De Likudpartij weigerde het voorstel van Amitai en Bar-David goed te keuren, en verklaarde dat het een "eenzijdige aanvaarding van het standpunt van de oppositie" was. Ook protestleiders uitten hun bezwaren tegen het voorstel met het argument dat "dit compromis niet noodzakelijk het ontslag van poortwachters zal voorkomen". Ook de leider van de Arbeidspartij, Merav Michaeli, wees het voorstel van de hand en zei: "Er worden geen compromissen gesloten over de democratie".

Oppositieleider Yair Lapid zei dat hij het voorstel in overweging zou hebben genomen en dat het "een basis voor een gemeenschappelijke dialoog" biedt.