www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

'Het is me nu duidelijk dat ik veel voorzichtiger moet zijn,' vertelt Robert F. Kennedy Jr. aan JNS

Docratische presidentskandidaat presenteerde zichzelf als een sterke voorstander van Israël en Joden in een exclusief, bijna 40 minuten durend interview.

"Ik ben deze race ingegaan met de boodschap dat ik iets anders ga doen, namelijk een massaal experiment in het vertellen van de waarheid," vertelde Robert F. Kennedy Jr., een Democratische presidentskandidaat in 2024 en neef van voormalig president John F. Kennedy, maandag aan JNS.

"Mijn houding is geweest, als iets waar is, moeten we erover kunnen praten, en dan moeten we in staat zijn om met elkaar te praten en het gevoel te verwerken," voegde Kennedy eraan toe in een diepgaand gesprek dat bijna 40 minuten duurde.

De advocaat, die een lange geschiedenis van milieuactivisme heeft, evenals kritiek op vaccins, is onder vuur komen te liggen voor recente opmerkingen over COVID-19. Velen hebben gezegd dat Kennedy's opmerkingen over een studie, die suggereerde dat Asjkenazische Joden minder door het virus werden getroffen dan anderen, antisemitisch zijn. Vele anderen, waaronder prominente Joodse leiders, hebben hem verdedigd.

"Het is me nu duidelijk dat ik veel voorzichtiger moet zijn," vertelde Kennedy aan JNS.

"Ik moet hier een les uit leren, en de les die ik leer is dat ik moet begrijpen dat de woorden die ik gebruik impact hebben, en dat ze verkeerd gebruikt en geïnterpreteerd kunnen worden," zei hij. "Ik heb er spijt van dat ik over dat onderzoek heb gesproken, en ik zal er goed op letten dat ik zoiets in de toekomst niet meer doe."

Pro-Israël familie-DNA

Zijn vader, Robert "Bobby" Kennedy, een voormalige Amerikaanse procureur-generaal en senator, en zijn oom, de voormalige president, waren sterke voorstanders van Israël. Bobby was in 1946 en 1947 in Israël en zowel hij als zijn broer steunden "de heilige alliantie tussen Israël en de Verenigde Staten," zei de huidige presidentskandidaat, die bekend staat als RFK Jr.

Kennedy voegde eraan toe dat zijn oom, wijlen Edward "Ted" Kennedy, een oude Amerikaanse senator uit Massachusetts, "de architect was van de exodus van het onderdrukte Sovjet Jodendom naar veilige toevluchtsoorden" in de jaren 1980 en begin 1990.

"Er is niemand in de presidentiële race die een sterkere voorvechter voor Israël zal zijn dan ik," vertelde Kennedy aan JNS.

"Deze genegenheid, de affiniteitsrelatie met Israël, maakt deel uit van het DNA van onze familie," vertelde hij JNS. "Het is een grote teleurstelling en verontrustende ontwikkeling voor mij dat de Democratische Partij is afgedreven van haar tradities."

De manier waarop Kennedy het ziet, is dat de tijd dat hij een student was en er "vrijwel universeel sterke steun voor Israël was," al lang voorbij is. De 69-jarige vertelde JNS dat de generatie van zijn kinderen noch het belang van Israël als de enige democratie in het Midden-Oosten begrijpt, noch de betekenis van haar militaire alliantie met de Verenigde Staten.

Wat eens "een oase voor rechtvaardigheid en rechten in het Midden-Oosten" was, wordt in plaats daarvan gezien als een "imperiale natie" die de "inheemse bevolking van Palestijnen onderdrukt," zei Kennedy. "Er is heel weinig begrip van de evolutie van de Joodse staat, van wat er gebeurde in Palestina vóór het Ottomaanse Rijk, het Britse Mandaat na het rijk. De hele geschiedenis gaat duizenden jaren terug."

Kennedy vertelde JNS dat hij zich bewust is van geen enkel ander land dat de militaire discipline van Israël heeft, of wat hij noemt, de "unieke morele benadering" van oorlogvoering.

Israël probeert de Palestijnen moreel rechtvaardig te behandelen en heeft gestreefd naar een tweestatenoplossing ondanks de "abjecte weigering van het Palestijnse leiderschap om te onderhandelen en de genocidale aspiraties van de Palestijnse Autoriteit," zei hij. En Israël valt alleen militaire doelen aan, "met slachtoffers onder IDF-troepen in een doelbewuste, doelgerichte poging om burgers te beschermen."

"Ik denk dat geen enkel ander land ter wereld dit zo goed en met zo'n toewijding doet als Israël," zei hij.

Geen enkele andere Democraat verdedigt die staat van dienst, vertelde Kennedy aan JNS. "Ik ga niet alleen die staat van dienst verdedigen, maar ik ga het morele argument voor Israël verdedigen en mijn campagne gebruiken als een bullebak om dat te doen," zei hij.

Zesdaagse Oorlog

Gevraagd naar zijn persoonlijke band met Israël, vertelde Kennedy aan JNS dat hij zich herinnert dat hij naast zijn vader zat bij een zwembad in 1967, toen zijn vader een telefoontje kreeg van het Witte Huis met de mededeling dat Israël in oorlog was.

Kennedy kende de geografie, met Syrië, Jordanië en Egypte die Israël omsingelden.

"Ik zei tegen mijn vader: 'Gaan ze Israël overweldigen?' Hij zei tegen me: 'Nee. De Israëli's zijn taai,'" herinnert Kennedy zich. "Voor mijn vader was dat de hoogste lof die hij iemand kon geven. Ik kende mijn vaders bewondering, zijn toewijding aan Israël."

Kennedy vertelde JNS dat hij de "Klaagmuur" (Westelijke Muur of Kotel) en "alle heilige plaatsen in Israël" heeft bezocht.

"Ik heb gebaad in de Jordaan," zei hij.

Een van de meest trotse connecties van de Waterkeeper Alliance, een non-profit die hij oprichtte, was met EcoPeace, dat de Jordaan beschermt. Het is ook "de enige organisatie in Israël die Palestijnen, Jordaniërs en Israëli's in haar leiderschap had," zei hij. "Het heeft een manier gevonden om mensen te verenigen door het behoud van water en waterbronnen."

Katholiek geloof

"Mijn vader las ons elke avond de Bijbel voor," vertelde Kennedy aan JNS. "Mijn favoriete delen waren altijd het Oude Testament, omdat die natuurlijk altijd veel spannender waren dan het Nieuwe Testament."

Kennedy, die katholiek is, ziet het christendom als een uitbreiding van de Joodse geschriften. "Jezus is trouwens nooit gestopt een Jood te zijn," zei hij. "Zijn discipelen stelden zijn ideologische en religieuze filosofie open voor niet-joden. We werden opgevoed met het idee dat we een soort kleine broeders waren van het uitverkoren volk."

Is katholiek zijn een deel van de reden waarom Israël zo belangrijk voor hem is? "Ik zou zeggen dat dat overdreven is," vertelde hij JNS. "Israël is belangrijk voor alle historische redenen. Israël zou belangrijk moeten zijn voor elke Amerikaan en elk lid van de mensheid. Het is het historische thuisland van het Joodse volk, van waaruit ze werden verdreven en waarnaar ze ook terugkeerden."

Het is een "heersende maar onjuiste" opvatting dat "Israël zich vestigde op een plaats waar ze niet thuishoorden," zei Kennedy. "Dat idee is gewoon een verdraaiing, een perversie van de geschiedenis."

Toen Kennedy de rol van Jordanië in de geschiedenis van de regio besprak, vroeg JNS naar de zogenaamde "status quo", die deels inhoudt dat Joden niet mogen bidden op de Tempelberg.

"Ik denk niet dat dat juist is. Ik denk dat het een enorme paradox is," vertelde Kennedy aan JNS. "Israël is de enige plek in het Midden-Oosten met daadwerkelijke vrijheid van godsdienst en vrijheid van eredienst. En de enige uitzondering daarop is een wet tegen Joden die bidden. Het is een paradox en verkeerd."

Chatham House-regels

Kennedy vertelde JNS dat zijn opmerkingen over een wetenschappelijk artikel over COVID-19 nooit geciteerd hadden mogen worden.

"Ik legde een verklaring af in een vergadering die aan ons werd gepresenteerd als Chatham House regels, als een besloten vergadering," zei hij. "Ik deed een nauwkeurige uitspraak over een NIH-gefinancierde studie. Ik heb er nu spijt van dat ik daar ooit over heb gesproken, omdat het duidelijk is dat zelfs accurate feiten zullen worden verdraaid en verkeerd geïnterpreteerd op manieren die mensen kwetsen."

"Het laatste wat ik wil doen is mensen kwetsen, vooral Joodse mensen, die al meer geleden hebben dan enig ander ras," voegde hij eraan toe.

Kennedy vertelde JNS dat hij in de toekomst voorzichtiger moet zijn met wat hij zegt en dat zelfcensuur een dilemma vormt.

"Mensen hebben de waarheid meer dan ooit nodig. Politici bewerken hun commentaar altijd voor het effect, en op een bepaald niveau is dat manipulatief," erkende hij. "Maar ik begrijp ook dat er een balans moet zijn en ik heb spijt van wat ik tijdens die vergadering heb gezegd, omdat het zoveel kwaad heeft gedaan en zoveel mensen heeft gekwetst. Niet vanwege wat ik zei of wat ik bedoelde, maar door de manier waarop het werd verdraaid."

Als presidentskandidaat vindt Kennedy dat hij voorzichtiger moet zijn.

"Ik heb een hele dikke huid en veel van dit soort dingen stuiteren van me af," voegde hij eraan toe. "Het enige wat ik echt nodig heb is een schoon geweten. Dat is mijn troost."

Antisemitisme

Kennedy zei nadrukkelijk dat hij geen antisemiet is.

"De twee ergste beschuldigingen die iemand over je kan uiten zijn dat je een antisemiet of een pedofiel bent," vertelde hij aan JNS. "Ik denk niet dat er iets ergers is."

Het meeste wat hij denkt te kunnen doen is proberen zijn persoonlijke integriteit te behouden, vertelde Kennedy aan JNS.

"Uiteindelijk ligt het succes van deze onderneming in Gods handen, en het enige waar ik controle over heb is het kleine stukje onroerend goed in mijn eigen schoenen," zei hij. "Mijn grootste doel is om dit proces te beëindigen met mijn integriteit intact. Mijn tweede doel is om gekozen te worden tot president van de Verenigde Staten."

Nazi-vergelijkingen

"In de praktijk vergelijk ik niets met de Holocaust. Ik ben ervan beschuldigd dat te doen, maar ik heb het nooit gedaan," vertelde Kennedy aan JNS. "Je kunt naar mijn woorden kijken. In de twee gevallen waarin ik ervan werd beschuldigd dat te doen, heb ik het eigenlijk niet gedaan."

In januari 2022 verontschuldigde Kennedy zich voor een opmerking dat mensen er toen slechter aan toe waren dan Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft andere uitspraken gedaan die volgens critici ongepaste vergelijkingen met de Holocaust trokken.

"Ik denk dat je argumenten verliest als je mensen met Hitler vergelijkt," vertelde hij aan JNS. "Maar ik denk dat het echt belangrijk is dat we over deze aspecten van de geschiedenis kunnen praten."

Kennedy maakt zich zorgen over "de alomtegenwoordige reikwijdte van technologie," met name kunstmatige intelligentie (AI), gezichtsherkenningsprogramma's, GPS en afluisterapparatuur, die hij ziet als "kant-en-klaar totalitarisme."

"Het is heel belangrijk dat de bevolking genoeg is opgeleid om alle mijlpalen van tirannie te herkennen," zei hij. "Het is belangrijk om te kunnen zeggen: 'Wat hij doet is dezelfde techniek die door het Derde Rijk werd gebruikt.' Of die gebruikt werd door [Joseph] Goebbels of [Hermann] Göring, en ik denk dat het echt belangrijk is om de geschiedenis te begrijpen, om een grondige kennis van de geschiedenis te hebben en om die vergelijkingen te kunnen maken, zodat we dat soort toekomst kunnen vermijden."

Kennedy vertelde JNS dat het ongepast is wanneer mensen voormalig president Donald Trump of de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vergelijken met Hitler, of "ontstellende" vergelijkingen maken tussen Joden en nazi's.

"Ik denk dat het publiek het vermogen heeft om te zeggen: 'OK. Die persoon heeft geen voeling met de realiteit die deze vergelijkingen maakt,'" zei hij. "Ik denk dat het belangrijk voor ons is om over onze geschiedenis te kunnen praten en die historische referenties te hebben als we ervoor willen zorgen dat het nooit meer gebeurt."

Roger Waters en Louis Farrakhan

Kennedy had Pink Floyd frontman Roger Waters nog niet ontmoet toen hij publiekelijk zijn steun voor de muzikant uitsprak. Hij vertelde JNS dat hij geen idee had dat Waters anti-Israël uitspraken had gedaan. Het enige wat hij wist was dat mensen hem foto's stuurden die ze hadden genomen tijdens Waters' concerten, waar de zanger Kennedy's foto op het podium liet zien.

Wat hij wel wist was dat Waters een actief criticus was van de COVID-protocollen, net als hijzelf.

"Ik postte een bedankje voor zijn moed, maar ik had het over COVID. Zodra iemand me attent maakte op zijn meningen over Israël, heb ik het verwijderd," zei hij. (Kennedy zei dat zijn goede vriend Adam Aron, chief executive officer van AMC Theatres, hem vertelde dat hij ook geen idee had van Waters' standpunten. "En hij is Joods," zei Kennedy.)

In 2014 schreef Kennedy een boek over kwik in vaccins. Hij schreef dat griepprikken met meerdere doses, die vooral werden uitgedeeld aan minderheden, grote hoeveelheden kwik bevatten, terwijl de griepprikken met één dosis, die beschikbaar werden gesteld aan rijkere mensen, veiliger waren.

Iemand van de Nation of Islam, die het boek had gelezen, vroeg hem een lezing te geven voor leiders van de beweging. "Ik zei: 'Ja, dat zal ik doen.' Ze hebben 400.000 volgelingen. Ik wilde de kinderen beschermen, dus ging ik naar Chicago en gaf die lezing," vertelde Kennedy aan JNS.

"Ik heb nooit iets onderschreven wat Louis Farrakhan heeft gezegd. Ik ben een tegenstander van hem," zei hij.

Kennedy werkte jarenlang samen met een Nation of Islam dominee genaamd Tony Muhammad, die hij een goede vriend noemde en die bekend stond om zijn bemiddeling in vrede tussen de Crips en de Bloods. Kennedy maakte met hem een documentaire over "medische apartheid", vertelde hij JNS.

Toen attendeerde een Israëlische vrouw, die een voormalig lid was van de Israel Defense Forces die Kennedy inhuurde om een programma over "radiofrequentietradities van mobiele telefoons en zendmasten" te leiden, hem op Farrakhans standpunten over Israël en Joden.

Kennedy zei tegen Mohammed: "Luister, Tony. Ik hou van je, maar ik kan je vriend niet zijn tenzij je deze standpunten publiekelijk ontkent," vertelde hij aan JNS. "Hij zei: 'Ik begrijp het. Ik kan dat niet doen.' Dat was het einde van onze vriendschap. Ik heb hem sindsdien nooit meer gezien. Dat was niet iets wat ik publiekelijk deed. Het was erg pijnlijk voor me. Maar tegelijkertijd voel ik me er sterk bij en het was iets waarvan ik voelde dat ik het moest doen."

Cultuur annuleren

Kennedy vertelde JNS dat hij zou willen dat het publiek meer in staat zou zijn om verschillende meningen van mensen te ontleden, vooral van degenen met wie ze het niet eens zijn.

"Mijn instinct is om mensen niet te elimineren. Ik denk dat we moeten praten met mensen met wie we het niet eens zijn," zei hij. "Ik heb [de Cubaanse politieke leider] Fidel Castro meerdere keren ontmoet. Ik ben naar de gevangenis geweest om Sirhan Sirhan te bezoeken, die betrokken was bij de moord op mijn vader. Om hem te ontmoeten en met hem te praten." Hij is zelfs op FoxNews geweest, vertelde Kennedy aan JNS.

Kennedy denkt dat zijn oom Ted zijn naam op meer wetgeving had staan dan welke senator dan ook in de geschiedenis van de V.S. omdat hij over het gangpad heen reikte.

"De reden dat hij dat had is omdat hij vriendschappen ontwikkelde met Republikeinen. Hij nam Orrin Hatch en John Kasich mee naar huis, mensen die ik als Darth Vader beschouwde. Hij vond een gemeenschappelijke basis," zei Kennedy.

Hij vindt dat mensen het voorbeeld van zijn oom moeten volgen. "Anders vervallen we in een vreselijk tribalisme dat ons allemaal uit elkaar zal scheuren," zei hij.

Kritiek op Israël

"Ik vind niet dat iemand antisemitisch genoemd moet worden omdat hij kritiek heeft op Israël. Dat is niet antisemitisch," vertelde Kennedy aan JNS. "Wat antisemitisch is, is als je Israël aan een standaard houdt waar je andere naties niet aan houdt."

"Israël is de meest democratische natie in het Midden-Oosten. Het is de enige natie met vrijheid van godsdienst. Het is de enige natie waar het veilig is om homo te zijn, waar het veilig is om een vrouw te zijn," voegde hij eraan toe.

"Als je Israël eruit wilt pikken, moet je dat doen op een manier die niet met twee maten meet," zei hij. "En als je met twee maten meet, dan moet je uitleggen waarom dat niet antisemitisch is."