www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Israëlische regering zet deel hervorming justitie door

De premier beschuldigde oppositieleiders ervan de gesprekken over een compromis niet serieus te nemen.

(18 juni 2023 / JNS)

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei zondag dat delen van het gerechtelijke hervormingsinitiatief van zijn coalitie deze week vooruitgang zullen boeken.

"We zullen deze week bijeenkomen en beginnen met praktische stappen in de juridische hervorming," zei Netanyahu tegen de leden van het kabinet die bijeen waren in het kantoor van de premier in Jeruzalem voor hun reguliere wekelijkse vergadering.

De premier beschuldigde oppositieleiders Yair Lapid (Yesh Atid) en Benny Gantz (Nationale Eenheid) ervan de gesprekken over een compromis niet serieus te nemen.

Netanyahu zette het hervormingsprogramma eind maart op pauze om tijd te hebben om tot een akkoord te komen. Die aankondiging werd gevolgd door een reeks bijeenkomsten onder leiding van president Isaac Herzog met verschillende Knesset-fracties met als doel een compromis te smeden.

"Wat bewezen is, is dat Gantz en Lapid een spelletje speelden. Het was een verkeerde voorstelling van zogenaamde onderhandelingen. We hebben drie maanden de tijd gegeven; hun vertegenwoordigers gingen niet akkoord met het meest minimale akkoord. Ze probeerden elk amendement om zeep te helpen. We zullen de stappen op een weloverwogen manier zetten volgens het mandaat dat we [van de kiezers] hebben gekregen," zei Netanyahu.

Lapid antwoordde dat "als Netanyahu eenzijdig verder gaat met zijn coupplan, zoals hij verklaarde, hij erachter zal komen dat hij premier is van minder dan de helft van het volk van Israël, met minder dan de helft van de economie, minder dan de helft van de veiligheid [instelling] en minder dan de helft van de Knesset."

De leiders van de anti-regerings protestbeweging reageerden ook op Netanyahu's opmerkingen en zeiden dat de "bedreigingen van de premier aan het gerechtelijk systeem zullen worden beantwoord met een gepaste zionistische reactie-demonstraties en verstoringen die zullen resulteren in de mislukking van elke poging om het rechtssysteem en de Israëlische democratie te schaden."