www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Gebruik makend van pro-Israël standpunt, is Likud klaar om toenadering te zoeken tot extreem-rechtse partijen in Europa

Leden van de partij van de Zweedse Democraten worden verwelkomd door leden van Likud en stellen vervolgens een bindend document op met principes die afstand doen van hun verleden, in de hoop de weg vrij te maken voor officiële betrekkingen en erkenning.

Door Shirit Avitan Cohen Gepubliceerd op 06-12-2023 15:44 Laatst bewerkt: 06-14-2023 12:04

Likud grijpt pro-Israël standpunt aan om dichter bij extreem-rechtse partijen in Europa te komen

In weerwil van het beleid van het Departement van Buitenlandse Betrekkingen van de Knesset, dat leden van de Knesset aanraadde om geen delegatieleden van de extreem-rechtse Zweden Democraten te ontmoeten, die vorige maand in Israël landden, vonden ze een welwillend oor in de Likud partij. De Zweedse partij doet grote inspanningen om zich te distantiëren van haar antisemitische fascistische verleden en ondanks een officiële boycot door Israël, werd de ongebruikelijke ontmoeting geïnitieerd door Likud MK Amit Halevi.

In een poging om naast de beloften ook concrete acties te presenteren, stelden de Zweedse Democraten na de ontmoeting met Halevi een bindend document op met principes die afstand doen van hun verleden, in de hoop de weg vrij te maken voor officiële betrekkingen en erkenning.

In de loop van de week zal Halevi het document naar verwachting presenteren aan minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen en premier Benjamin Netanyahu, om een historische stap te zetten die zal leiden tot het einde van de Israëlische boycot door de partij. In het document dat aan de twee zal worden voorgelegd, en dat Israel Hayom bereikte, krijgt Israël belangrijke steun die het in het verleden van geen enkel Europees land heeft gekregen, inclusief erkenning van het belang van de oorlog tegen Iran, verzet tegen de steun van de Palestijnse Autoriteit voor terrorisme, enz. In feite is dit een transformatie van 180 graden in vergelijking met het standpunt van de linkse partijen in Europa, die door de jaren heen de neiging hadden om de Palestijnse belangen te verkiezen boven de veiligheid van Israël.

Het document stelt onder andere dat "de partij een fundamentele en diepgaande verandering heeft ondergaan in de afgelopen decennia. De weinige oprichters en oorspronkelijke deelnemers die er antisemitische standpunten op na hielden, zijn jaren geleden uit de gelederen van de partij verwijderd."

Bovendien "steunt de partij het Joodse leven en bestrijdt elke uiting van antisemitisme in Zweden, Europa en elders. De partij steunt de strijd tegen terrorisme en uitingen van anti-Israëlisch gedrag door Iran, de Palestijnse Autoriteit, Hezbollah en anderen."

Jeruzalem erkennen als de hoofdstad van Israël

In het document staat ook dat de partij eist dat Zweden Jeruzalem erkent als de hoofdstad van Israël en zijn ambassadeurs overplaatst naar Jeruzalem, en dat het oproept om Hezbollah in zijn geheel toe te voegen aan de lijst van terroristische organisaties van de Europese Unie. Het strategische belang van het document ligt in het feit dat het de voortzetting is van het momentum om de langdurige vijandige houding van Zweden tegenover Israël en de pro-Palestijnse houding van zijn leiders te veranderen.

"Ik ben hier om het welzijn van de staat Israël te beïnvloeden en te bevorderen," zei Halevi toen ik hem vroeg waarom hij zijn Zweedse tegenhangers had ontmoet. Volgens Halevi "zijn de Zweedse Democraten een grote politieke beweging in een belangrijk Europees land, dus stemde ik toe. Tijdens ons gesprek aarzelde ik niet om de geruchten die over hen de ronde deden ter sprake te brengen. Ze namen de zaak serieus en maakten duidelijk dat slechte mensen die de partij decennia geleden hadden opgericht er al lang geleden uit waren verwijderd en dat ze zich krachtig verzetten tegen elke uiting van antisemitisme."

Halevi merkte op dat hij van plan is om deze week te proberen Netanyahu en Cohen te rekruteren voor zijn inspanningen en dat een officiële discussie over de kwestie gepland staat voor de komende dagen. Over de principes die zijn geformuleerd in het document dat door de Zweden is gepresenteerd, zegt hij: "Ik vroeg hen om een document met principes uit te geven dat het standpunt van de partij vandaag publiekelijk toelicht. Ze stemden hiermee in en stuurden me een gedetailleerd document, dat het afzweren van elke vorm van racisme en antisemitisme, loyaliteit aan nationale en liberale waarden en een toewijding om achter Israël te staan, zoals ze al lange tijd doen, onderstreept. Ik beschouw dit document als een belangrijk model in de relatie tussen Israël en de nationale bewegingen, die zichzelf in Europa en de rest van de wereld nieuw leven inblazen en ernaar streven om door te gaan op het juiste morele pad."

Een koel onthaal in Israël

Ook deze schrijver ontmoette de leden van de delegatie van de rechtse partij met een gevoel van grote argwaan. Twee uur lang deden ze hun uiterste best om te bewijzen welke transformatie de partij had ondergaan. Het document dat ze me voorlegden beschrijft bijvoorbeeld hoe de partij de Zweedse regering dwong om 40% te bezuinigen op het budget voor Palestijnse organisaties.

"Geef ons de schuld voor wat we vandaag zeggen en doen, en niet voor het verleden," vroeg Richard Jomshof, voorzitter van de Zweedse parlementscommissie Justitie: "Toen ik op school zat, leerde ik dat zowel links als rechts Israël haat. Toen ik opgroeide, leerde ik dat David 3000 jaar geleden Israël stichtte; dit maakt het voor mij duidelijk dat dit het thuisland van het Joodse volk is. Ik zag wat jullie hier in 75 jaar hebben opgebouwd en ik begon van Israël te houden. Na de Holocaust werd het duidelijk dat de Joden een staat nodig hadden." Jomshof werd ook vergezeld door Charlie Weimers, hoofd van de delegatie. "We haten de nazi's," zegt hij en beschrijft hoe ze nazi-activisten die met hen verbonden zijn hebben verwijderd. "We voelen ons cultureel dicht bij de natiestaat Israël en zijn onder de indruk dat Israël zichzelf heeft opgebouwd vanuit het niets - vergeleken met Gaza, dat zichzelf had kunnen opbouwen, maar ze kozen voor 'shit'." Het is makkelijk om te kiezen aan welke kant je staat in deze situatie."