www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

Netanyahu steunt het betrekken van Shin Bet in strijd tegen Arabische misdaad

Meer dan honderd Arabische burgers zijn sinds 1 januari omgekomen bij crimineel geweld

PESACH BENSON

Premier Benjamin Netanyahu arriveert voor de kabinetsvergadering van vorige week in Jeruzalem, 4 juni 2023. Foto door Amit Shabi/POOL.

(11 juni 2023 / JNS)

Premier Benjamin Netanyahu heeft ingestemd met een voorstel dat het Israëlische Veiligheidsagentschap (Shin Be) een actievere rol speelt in de bestrijding van de misdaadgolf in de Arabische sector van Israël.

Netanyahu sprak tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering in Jeruzalem.

Sinds het begin van het jaar zijn er 102 Arabieren gedood bij crimineel geweld. De piek in geweld wordt toegeschreven aan georganiseerde misdaadgroepen die turfgevechten uitvechten en rivalen proberen uit te schakelen. Op donderdag werden vijf mensen neergeschoten bij een carwash in Yafa an-Naseriyye, een stad in de buurt van Nazareth.

Arabische Israëli's hebben de regering opgeroepen om strengere maatregelen te nemen tegen de criminele bendes, maar ze zijn er fel op tegen dat de Shin Bet wordt belast met misdaadbestrijding.

"Een aanzienlijk deel van deze misdaad is het resultaat van criminele organisaties die het leven van de Arabische burgers van Israël verbitteren en terreur en angst gebruiken om hun wil op te leggen aan hun gemeenschappen, waarbij ze beschermingsrakketten controleren die een algemene slag worden en niet alleen in de Arabische sector," zei Netanyahu.

"We zijn vastbesloten om dit criminele fenomeen te bestrijden, in de eerste plaats de kop van de slang in de criminele organisaties. Daartoe zal ik vandaag een speciale vergadering beleggen van de ministeries van de regering en juridische adviseurs, om de Shin Bet te integreren in een gerichte inspanning tegen de misdaadfamilies," zei de premier.

Netanyahu zei dat de regering geld heeft uitgetrokken om duizenden politieagenten aan te werven en een Nationale Garde op te richten, "maar het kost tijd om deze krachten op te richten, te absorberen en te trainen - en we hebben geen tijd. Daarom sta ik erop om de Shin Bet onmiddellijk bij de campagne te betrekken."

De Shin Bet is voornamelijk verantwoordelijk voor terrorismebestrijding, contraspionage en het beschermen van VIP's.

De Shin Bet en procureur-generaal Gali Baharav-Miara hebben bezwaar gemaakt tegen voorstellen om het agentschap een actievere rol te laten spelen in de strijd tegen de Arabische misdaad.

De leiders van het agentschap zijn bezorgd dat het inzetten van het agentschap om de binnenlandse misdaad te bestrijden zal leiden tot de ontmaskering van de methodes van het agentschap, terwijl Baharav-Miara en de vorige procureur-generaal Avichai Mandelblit hebben aangevoerd dat de Shin Bet slechts een "beperkte rol" zou moeten spelen in de misdaadbestrijding.

"Ik hoor kritiek van degenen die zeggen dat 'het niets zal veranderen', en van degenen die zeggen dat 'dit een te radicale stap is'. Ik geloof dat dit precies de noodzakelijke stap is en dat de problemen die gepaard gaan met de uitvoering van deze stap moeten worden overwonnen," zei Netanyahu.

"Dit is de enige manier waarop we de trend snel kunnen keren en een antwoord kunnen geven aan de Arabische burgers van Israël die de terugkeer van recht en orde in hun leven wensen," zei hij.

Op donderdag zei eerstejaars Likud MK Eliyahu Revivo dat hij zichzelf beschouwt als "vrij van coalitieverplichtingen" totdat de regering vooruitgang boekt met zijn wetsvoorstel om de Shin Bet in staat te stellen actiever te worden.