www.wimjongman.nl

(homepagina)


(Automatische vertaling, onbewerkt)

We zijn niet de Belgen in Congo - Dit is ons land,' zegt Netanyahu tegen buitenlandse media<

Israëlische premier hekelt bewering dat nederzettingen in strijd zijn met internationaal recht. 'Er is nooit een internationaal besluit geweest dat zegt dat Joden niet in Judea mogen wonen - daar komen we vandaan'.

Door Ben Rappaport, Verenigd met Israël

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat Israël "alles zal doen wat we moeten doen om onszelf te verdedigen" tegen Iran.

In een vrijdag gepubliceerd interview met Sky News legde Netanyahu uit dat hij niet denkt dat diplomatie alleen Iran ervan zal weerhouden zijn nucleaire capaciteit te ontwikkelen.

"Ik denk dat diplomatie alleen kan werken als het gepaard gaat met een geloofwaardige militaire dreiging of de bereidheid om de militaire optie toe te passen als afschrikking faalt," zei hij.

"Iran is openlijk toegewijd aan het vernietigen, het herhalen van de Holocaust en het vernietigen van de zes of zeven miljoen Joden van Israël en we gaan niet werkeloos toekijken en hen dit laten doen.

"(Als) deze Ayatollahs denken dat ze ons kunnen bedreigen met een nucleaire holocaust, dan hebben ze het mis. We zullen alles doen wat nodig is om onszelf te verdedigen," voegde hij eraan toe.

Over de mogelijkheid van genormaliseerde relaties tussen Israël en Saoedi-Arabië zei Netanyahu: "Onze hand is uitgestoken naar alle Arabische staten en zeker naar Saoedi-Arabië, wat van vitaal belang is.

"We hebben grote kansen om de vrede in onze regio te bevorderen, vrede tussen onze twee landen, het welzijn van onze volkeren. Ik denk dat het de geschiedenis zou veranderen."

"Ik bedoel dat we al een historisch keerpunt hebben gemaakt met de vier vredesverdragen van De Abraham-akkoorden die Israël onder mijn leiding sloot met VAE (Verenigde Arabische Emiraten), met Bahrein, met Marokko, met Soedan.

"Uiteraard zou Saoedi-Arabië een enorme sprong voorwaarts betekenen, omdat het het meest invloedrijke Arabische land is, niet alleen in de Arabische wereld, ik denk ook in de moslimwereld, dus het zou de mogelijkheid in de mode brengen om het Arabisch-Israëlische conflict te beëindigen, en ik denk dat het ons ook zou helpen om het Palestijns-Israëlische conflict op te lossen," voegde Netanyahu eraan toe.

De premier ging ook in tegen de beweringen van de interviewer dat de Israëlische nederzettingen een "obstakel voor vrede" zijn en "in strijd met het internationaal recht".

"Er is nooit een internationaal besluit geweest dat zegt dat Joden niet in Judea mogen wonen - daar komen we vandaan."

De premier voegde eraan toe dat het toegestaan is om te bouwen op land dat is gedefinieerd als "betwist gebied - wat [Judea en Samaria] is. Jullie noemen het bezet, wij noemen het betwist."

"Het is een deel van ons voorouderlijk thuisland, we zijn er pas drieduizend jaar aan verbonden. Koning David vestigde onze hoofdstad hier in Jeruzalem slechts drieduizend jaar geleden.

"We zijn niet de Belgen in Congo of de Nederlanders in Indonesië. In godsnaam, dit is het land Israël - het is ons land."

"Dus ik ben het daar volledig mee oneens," zei Netanyahu.

De echte reden waarom opeenvolgende Israëlische regeringen nooit in staat zijn geweest om vrede te sluiten met de Palestijnen, benadrukte Netanyahu, is omdat "de Palestijnen zijn gecommandeerd door een leiderschap dat geen vrede met Israël wil, ze willen vrede zonder Israël. Ze willen geen staat naast Israël, ze willen een staat in plaats van Israël."