De nieuwe regering-Netanyahu kon niet vroeg genoeg gekozen zijn om de illegale landroof door de Arabieren in Judea en Samaria tegen te gaan. De nieuwe coalitie heeft hier gelukkig een prioriteit van gemaakt. Dat werd tijd.

De regering verdient lof voor de recente sloop van illegale Arabische voorposten in Wadi Rahhal en Irtas in het Gush Etzion-gebied. Dit is slechts het topje van de ijsberg. Er wordt al jaren illegaal gebouwd in Jeruzalem en gebied C van Judea en Samaria. Gebied C werd in de Oslo-akkoorden van 1993 aangewezen als uitsluitend het land van Israël. De Arabieren hebben genoeg grond om legaal te bouwen in gebied A en B. Zij besloten zelf dat zij illegaal wilden bouwen in gebied C. Helaas heeft de vorige regering, die de RA'AM/Arabische partij in haar coalitie had, de illegale bouw door de vingers gezien. In 2009 maakte de premier van de PA, Salam Fayyad, een plan om een de facto PA-staat te creëren, niet door onderhandelingen, maar door illegale bouw in gebied C om een aaneengesloten terroristische entiteit te creëren.

Volgens "Regavim" steeg de illegale Arabische bouw in 2022 met 80%. 5.535 illegale bouwwerken werden gebouwd in 2022 vergeleken met 3.076 bouwwerken in 2021. In totaal hebben de Arabieren 81.317 illegale structuren gebouwd die 38.000 hectare beslaan. Dit is tweemaal de landmassa die nu door Israëlische Joden wordt bewoond. Dit is een tikkende tijdbom die op het punt staat te ontploffen. Met behulp van nauwgezet veldwerk, luchtfoto's en GS-kaarten zijn deze illegale bouwwerken geen geïmproviseerde hutten. Het zijn vorstelijke woningen, resorts, pretparken en hoogbouw. Sommige zijn hele dorpen. Als ze niet worden gesloopt, zullen veel van de Joodse steden in Judea en Samaria in de wurggreep komen.

In Jeruzalem is de situatie net zo erg. Natuurgebieden zijn ingenomen en er zijn illegale gebouwen neergezet. In Jeruzalem zijn in vier jaar tijd meer dan 6000 illegale woningen gebouwd door de Arabieren. Slechts 200 zijn er gesloopt. Honderden miljoenen dollars zijn vanuit de PA en Arabische landen binnengestroomd om illegaal te bouwen in Jeruzalem en gebied C. Tenzij Israël op tijd wakker wordt, zal een groot deel van Israël onder hun ogen worden weggerukt. Dit is een schande die moet worden rechtgezet.