www.wimjongman.nl

(homepagina)


Versla Iran met zijn eigen spel

Als Iran profiteert van Israëls vijanden, moet Israël reageren door te profiteren van de vijanden van Iran.

Jason Shvili op 29 mei 2023

( )

Irans Opperste Leider Ali Khamenei, 6 februari 2016. Krediet: Wikimedia Commons.

Israël en Iran liggen op ruime afstand van elkaar, maar toch staat de Islamitische Republiek vlak voor de deur van Israël en dat al enige tijd. Haar proxies, Hezbollah in Libanon en Hamas in Gaza, zitten respectievelijk aan Israëls noord- en zuidgrens. Al meer dan tien jaar probeert Iran ook voet aan de Israëlische grens met Syrië te krijgen. Om een lang verhaal kort te maken, Iran heeft Israël bijna omsingeld, hoewel de twee landen meer dan duizend mijl van elkaar verwijderd zijn.

Iran is erin geslaagd voet aan de Israëlische grenzen te krijgen door gebruik te maken van het feit dat de Joodse staat nog steeds vijanden heeft aan sommige van haar grenzen - Syrië, Libanon en de door Hamas geregeerde Gazastrook. Iran daarentegen is niet omringd door vijanden. Maar het heeft wel vijanden in de regio. In feite zijn veel van de vijanden van Iran binnen de eigen grenzen in de vorm van verschillende etnische minderheden.

De Islamitische republiek is verre van een homogeen land. Hoewel Perzen de dominante etnische groep zijn, zijn er tal van andere etniciteiten in Iran, waaronder Azeri's, Arabieren, Baluchi's en Koerden. Dit zijn groepen mensen die meer dan gelukkig zouden zijn om vrij te zijn van de Iraanse staat, die hen gedurende tientallen jaren ernstig heeft vervolgd, zelfs al vóór de Islamitische revolutie van 1979.

Terwijl Iran profiteert van Israëls vijanden, zou Israël moeten reageren door te profiteren van de vijanden van Iran door allianties aan te gaan met de onderdrukte etnische groepen van de Islamitische republiek. Israël zou er goed aan doen de strijd van deze groepen voor zelfbeschikking te steunen door elke mogelijke vorm van steun te verlenen, tot en met militaire hulp. Door dit te doen kan Israël voet aan de grond krijgen, niet alleen aan de grenzen van Iran, maar in Iran zelf.

Israël zou moeten beginnen met het versterken van de relaties met de Koerden. Ik zeg versterken omdat Israël al lange tijd hartelijke maar clandestiene betrekkingen met de Koerden onderhoudt. De Koerden zijn bijzonder belangrijk omdat zij de grenzen van Syrië, Turkije, Irak en Iran overschrijden. Het versterken van de betrekkingen met de Koerden heeft dus het potentieel om Israël in staat te stellen ogen te hebben in alle deze vier landen.

De Koerden zijn ook de grootste etnische groep in het Midden-Oosten zonder eigen land. Uitgerekend zij verdienen een zelfbeschikking en Israël kan daarbij helpen. In ruil daarvoor zouden de Koerden Israël moeten toestaan inlichtingen- en militaire middelen op hun grondgebied te plaatsen om Iran aan te pakken.

Er zijn aanwijzingen dat dit al gebeurd is. Eerder dit jaar dook het nieuws op dat Israël vermoedelijk een geheime basis heeft in Erbil, de hoofdstad van de Koerdische Autonome Regio in Irak. Of het waar is, staat ter discussie. Maar als het waar is, is Israël al op de goede weg.

De volgende stap zou idealiter zijn dat Israël zijn hand uitstrekt naar andere onderdrukte minderheidsgroepen in Iran en hen alle mogelijke steun geeft - moreel, financieel, militair, enz. - om hen te helpen hun onafhankelijkheid te verwerven van de Islamitische republiek in ruil voor toestemming aan de Joodse staat om inlichtingen en militaire middelen op hun grondgebied te baseren. Immers, als Iran het proxy spel kan spelen, dan kan Israël dat ook.

Oorspronkelijk gepubliceerd door Israel Hayom.

Bron: Beat Iran at its own game - JNS.org