www.wimjongman.nl

(homepagina)


Verraad

()

Geplaatst op 22 november 2023 door Victor Rosenthal

De regering van Israël heeft ingestemd met een domme, beschamende deal met Hamas. Als de regering doorgaat op deze weg - en het lijkt vrijwel zeker dat ze dat zal doen - zal dit het keerpunt van de oorlog in Gaza markeren. Achteraf zal het gezien worden als het punt waarop duidelijk werd dat Hamas de controle over de Gazastrook zal behouden.

De details van de deal, zoals ik ze vanochtend heb begrepen, zijn dat Hamas zo'n 50 van de 240 gijzelaars die ze vasthouden, vrouwen en kinderen, zal teruggeven. Het Rode Kruis krijgt toestemming om de resterende gijzelaars te bezoeken. In ruil krijgt Hamas een staakt-het-vuren van vier dagen, waarin Israël ermee instemt om elke dag zes uur lang niet over het noordelijke deel van Gaza te vliegen (ik neem aan dat zowel drones als bemande vliegtuigen hieronder vallen). Er zullen helemaal geen vluchten zijn boven het zuidelijke deel. Israël is overeengekomen om het staakt-het-vuren met een extra dag te verlengen voor elke tien gijzelaars die worden vrijgelaten. Daarnaast zal Israël zo'n 150 tot 300 Palestijnse vrouwen en tieners vrijlaten die in Israël gevangen zitten voor minder ernstige misdrijven dan moord. Israël zal toestaan dat er brandstof en meer humanitaire goederen Gaza binnenkomen.

Niet zo slecht, toch? Fout - het is een ramp.

De IDF heeft Hamas in Gaza opgerold. Nog een week of twee vechten zou beslissend zijn. Het zou de militaire capaciteit en de civiele controle van Hamas liquideren. Er zou alleen nog maar gedweild moeten worden. Wat er daarna zou gebeuren is een moeilijke vraag, maar het zal niet relevant zijn als Hamas de controle blijft houden of een aanzienlijke militaire capaciteit behoudt.

Een staakt-het-vuren zal Hamas in staat stellen om zijn soldaten opnieuw te bevoorraden, om beschadigde communicatiesystemen opnieuw op te bouwen, om de commandostructuur te herstellen waar sleutelcommandanten (die specifiek het doelwit waren van de IDF) gedood werden. Het zal hen in staat stellen om hun zwakke punten te versterken en de plaatsen waarvan ze verwachten dat de IDF ze zal aanvallen. Het zal hen in staat stellen om beschadigde systemen voor het lanceren van raketten te repareren. Het vliegverbod zal hen in staat stellen om overgebleven gijzelaars naar veiliger locaties te brengen en personeel op sleutelposities te bevrijden uit gebieden waar ze in gevaar verkeren zonder gevolgd te worden. Minstens een deel van de brandstof, voedsel en medicijnen die de Strook zullen binnenkomen, zullen voor Hamas' doeleinden worden gekaapt. Brandstof in het bijzonder is nodig om generatoren te laten draaien die stroom leveren voor de ventilatie van de tunnels waar Hamas-agenten wonen en van waaruit ze vechten.

Kortom, een staakt-het-vuren van een paar dagen vertaalt zich direct in een veel langere verlenging van de oorlog. Vanaf het begin van de grondinvasie op 27 oktober tot 20 november zijn 66 IDF-soldaten gedood tijdens gevechten in Gaza (dit komt natuurlijk bovenop de 1200 burgers en soldaten die op 7 oktober werden gedood, en het onbekende aantal gijzelaars dat niet meer in leven is). Voor elke dag dat de oorlog wordt verlengd, gaan er IDF-soldatenlevens verloren. En de zwaarste gevechten liggen nog in het verschiet.

We moeten aannemen dat de internationale druk om de oorlog te stoppen voordat Israël haar doelen bereikt, niet zal verdwijnen; integendeel, deze zal waarschijnlijk toenemen als gevolg van het staakt-het-vuren. De obscene beschuldigingen van "genocide" zullen alleen maar luider worden. Er wordt gevreesd dat het staakt-het-vuren zich zal uitbreiden en uiteindelijk voor onbepaalde tijd zal gelden. De druk op de regering Biden om Israël te dwingen de gevechten te staken zal alleen maar toenemen.

De bepaling om gijzelaars in groepen vrij te laten, zal de regering voor ondraaglijke keuzes stellen: hoe kan ze de families met kinderen of ouders in gevangenschap vertellen dat hun familieleden niet zullen worden vrijgelaten, terwijl anderen dat wel hebben gedaan? Zolang Hamas ook maar één gevangene heeft, zal haar invloed blijven bestaan. De goed georganiseerde families van de gijzelaars hebben hun - volkomen begrijpelijke, maar ook tragisch verkeerde - stelling onderstreept dat het primaire doel van de oorlog zou moeten zijn om de gijzelaars terug te krijgen in plaats van Hamas te verslaan, door zaterdagavond de hoofdweg bij Tel Aviv te blokkeren.

Dit aspect van de deal is inderdaad het gevaarlijkste deel ervan. De eerste groep gijzelaars zal verhandeld worden voor vrouwen en tienerterroristen zonder bloed aan hun handen; maar er zullen zeker uitgebreidere eisen gesteld worden voor de volgende groep. Hoe meer gijzelaars er worden bevrijd, hoe moeilijker het voor de regering zal worden om weerstand te bieden aan de druk om toe te geven aan de steeds zwaardere eisen van hun gijzelnemers. En Hamas heeft al aangekondigd dat haar doel is om de vrijlating te verkrijgen van alle Palestijnen die vastzitten in Israëlische gevangenissen, inclusief (vooral) de ergste massamoordenaars.

Ariel Kahane, die vandaag in Israel Hayom schrijft, vergeleek de keuzes waar de regering voor staat met de keuzes waar de Judenraten in de getto's onder controle van de nazi's voor stonden, die gevraagd werden om lijsten te geven van Joden die gedeporteerd moesten worden naar vernietigingskampen, of om het hele getto geliquideerd te zien worden.

Als Hamas niet resoluut wordt verslagen, zal dat Hezbollah aanmoedigen om de druk in het noorden op te voeren en mogelijk zelf een gijzelingsactie op touw te zetten. Het zal Hamas en andere terroristische groeperingen in Judea en Samaria de wind in de zeilen geven. Het zal een boodschap sturen naar Iran en ook naar Israëls gehoopte bondgenoten in de Arabische wereld dat Israël zwak is, niet in staat om op te staan tegen afpersing en niet in staat om een strijdmacht te verslaan die meer weg heeft van een terroristische militie dan van een echt leger. Het zal een enorme klap zijn voor onze eer en dus voor onze afschrikking.

Samengevat: deze deal belooft een verlenging van de oorlog, die Israël het leven zal kosten van de beste van haar jonge mannen. Het zal resulteren in de vrijlating van talloze terroristen, waaronder waarschijnlijk uiteindelijk de ergste massamoordenaars, die niet eens in leven zouden mogen zijn, in plaats van vrij om opnieuw te moorden. Het zal de "internationale gemeenschap" in staat stellen om de IDF af te remmen, zowel in de manier waarop het vecht als in de tijd die het wordt toegestaan om dat te doen. Het zal, naar mijn inschatting, Hamas in staat stellen om de controle te houden over tenminste een deel van de Gazastrook, en misschien een aantal gijzelaars te behouden voor verdere druk. Het zal de vijanden van Israël aanmoedigen en haar pogingen om bondgenoten te maken in het Midden-Oosten schaden.

Psychologisch versterkt het de valse gelijkwaardigheid tussen ontvoerde gijzelaars en veroordeelde terroristen. Het legitimeert terrorisme en gijzeling - denk aan de absurditeit dat Israël ermee heeft ingestemd om haar ogen in de lucht te verblinden, omdat ze anders de gijzelaars zouden kunnen vinden en redden!

De deal is een ramp, een overgave aan de monsters van Hamas die onze mensen hebben vermoord, gemarteld en verkracht en die hebben gezegd dat ze het opnieuw zullen doen als ze de kans krijgen. Het heeft een open einde op een manier die alleen maar kan leiden tot nog ergere daden van appeasement.

Onze jonge soldaten overweldigden hun commandanten in hun verlangen om te vechten; sommige reserve-eenheden hadden niet genoeg wapens voor iedereen die zich vrijwillig aanmeldde. Ze vechten woest en heldhaftig. Sinds gisteren zullen zesenzestig van hen niet naar huis gaan, naar hun families, en vele anderen zijn zo ernstig gewond dat ze nooit een normaal leven zullen kunnen leiden. Ze waren aan het winnen en de beslissing van de regering is niets minder dan verraad.

Bron: Betrayal | Abu Yehuda