www.wimjongman.nl

(homepagina)


Details van het schokkende plan van Saoedi-Arabië om het Heilige Land te verdelen

10 september 2023 door Michael

()

Over een van de belangrijkste internationale overeenkomsten in de moderne geschiedenis wordt achter de schermen in het geheim onderhandeld en als het eenmaal publiekelijk bekend wordt gemaakt, kan het de geografie van het Midden-Oosten fundamenteel veranderen. Vorige week schreef ik hier al over, maar sindsdien ben ik meer te weten gekomen. Als onderdeel van een blockbuster-deal om de betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Israël te normaliseren, willen de Saoedi's een soort diplomatieke doorbraak voor de Palestijnen bereiken. Dat zal geen onafhankelijke Palestijnse staat zijn, want Benjamin Netanyahu zou zo'n uitkomst nooit accepteren. Maar de Saoedi's hebben een ander plan geopperd dat acceptabel zou kunnen zijn voor Netanyahu's regering, en het zou resulteren in een historische verdeling van het Heilige Land.

Zoals ik laatst al besprak, zijn de Verenigde Staten de bemiddelaar voor deze onderhandelingen en er wordt gezegd dat de regering Biden een akkoord wil "voor het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar".

Joe Biden is erg bezorgd over zijn nalatenschap en hij weet dat er geen garantie is dat hij in 2024 zal winnen.

De Saoedi's zijn ook erg gemotiveerd om een deal te sluiten, omdat ze zich realiseren dat een deal misschien niet meer mogelijk is als er een Republikein in het Witte Huis komt.

Dus de klok tikt door en hoewel de "belangrijkste elementen van een potentiële normalisatieovereenkomst" zijn uitgewerkt, wordt ons verteld dat er nog veel werk te doen is...

De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, zei donderdag dat de VS, Israël en Saoedi-Arabië een algemeen idee hebben van de belangrijkste elementen van een mogelijke normalisatieovereenkomst tussen Jeruzalem en Riyad, maar dat er nog veel werk te doen is voordat een overeenkomst kan worden ondertekend.

"Veel van de elementen van een weg naar normalisatie liggen nu op tafel. We hebben geen kader, we hebben de voorwaarden nog niet klaar om ondertekend te worden. Er is nog werk aan de winkel," vertelde Sullivan aan verslaggevers aan boord van Air Force One, toen de Amerikaanse president Joe Biden op weg was naar India om dit weekend de top van de Groep van 20 in New Delhi bij te wonen.

Dat klinkt dus alsof de onderhandelingen in dit stadium al redelijk gevorderd zijn.

Volgens Axios heeft de regering Biden de Israëli's overduidelijk gemaakt dat er helemaal geen akkoord komt tenzij ze bereid zijn om "belangrijke concessies te doen aan de Palestijnen"...

De regering Biden vertelde de Israëlische regering vorige week dat het aanzienlijke concessies zou moeten doen aan de Palestijnen als onderdeel van elke mogelijke megadeal met Saoedi-Arabië die normalisatie tussen het koninkrijk en Israël omvat, vertelden vier Amerikaanse functionarissen en een bron met informatie over de kwestie aan Axios.

Dus hoe zouden "belangrijke concessies" eruit zien?

We weten dat er geen onafhankelijke Palestijnse staat zal komen zolang Netanyahu aan de macht is.

Maar zou Netanyahu het samenvoegen van de Palestijnen in Jordanië steunen?

Vermoedelijk is dit een plan dat de voorkeur geniet van de Saoedi's.

Op 8 juni 2022 werden in een artikel van de hand van Ali Shihabi, een vertrouweling van Mohammed Bin Salman, de details van dit plan uiteengezet.

Volgens Shihabi zou deze nieuwe entiteit "het huidige Jordanië, Gaza en de Westelijke Jordaanoever omvatten"...

Dit voorgestelde uitgebreide koninkrijk zou het huidige Jordanië, Gaza en de Westelijke Jordaanoever omvatten (gebieden bevolkt door Palestijnen die aaneengesloten en fysiek verbonden zijn met Jordanië, d.w.z. niet opgedeeld in eilanden). Israëlische argumenten over de noodzaak om de Jordaanvallei te behouden worden betwistbaar omdat de vallei nu zal worden bestuurd door een Jordaanse regering met een betrouwbare staat van dienst in het handhaven van vrede met Israël. Het handige argument dat Israël geen "vredespartner" heeft zal nu ook verdwijnen.

Shihabi lijkt te denken dat Israël hiermee zou instemmen als de Palestijnen alle aanspraken op de stad Jeruzalem zouden opgeven...

Jeruzalem is, ondanks het feit dat noch Arabieren noch moslims de hoop hebben om Israël ervan te verdrijven, gezien zijn symboliek, een belangrijke onderhandelingstroef in Palestijnse handen. De formele afstand van alle aanspraken op Jeruzalem (met een passende regeling voor de heilige plaatsen) kan een belangrijke concessie zijn om de bovenstaande voorwaarden veilig te stellen. De Palestijnen zijn immers de enige partij die dit kan doen en daarmee Israël volledig kan legitimeren in de ogen van de regio en de wereld.

En Shihabi voorziet ook een democratische stemming waarbij het akkoord zowel door de Jordaniërs als door de Palestijnen zou worden geratificeerd...

Zo'n "deal" zou geratificeerd moeten worden door een collectieve beslissing van de Jordaniërs en de Palestijnen, hier gedefinieerd als de inwoners van de bezette gebieden en de staatlozen in de diaspora. Iedereen die er niets mee te maken heeft, heeft hier niets te beslissen, en dit betekent andere Arabieren of moslims, of zelfs Palestijnen die comfortabel gevestigd zijn in andere landen met een volledig burgerschap.

Hoewel "weigeraars" waarschijnlijk hun toevlucht zullen nemen tot geweld, zal de strijd om deze groepen te verpletteren onmetelijk worden versterkt door de steun van de Palestijnse massa's, die voor deze oplossing hebben gestemd. Als de Palestijnen tegen deze oplossing zouden stemmen, dan zouden ze er in het beste geval collectief mee hebben ingestemd om de zware last van de bezetting en de staatloosheid, met alle gevolgen van dien, voor onbepaalde tijd te blijven dragen.

Het is interessant dat dit kader de afgelopen maanden ook door de Israëli's is besproken.

Het werd zelfs naar voren gebracht in een redactioneel artikel dat gepubliceerd werd in de Times of Israel op 4 juni van dit jaar...

Gaza en de Westelijke Jordaanoever zouden moeten worden gedemilitariseerd en weer bij Jordanië moeten worden gevoegd, misschien eerst de Westelijke Jordaanoever en later Gaza.

In dat hoofdartikel werd specifiek verwezen naar het artikel dat Ali Shihabi schreef waarin dit plan oorspronkelijk werd voorgesteld...

Zoals elders gesuggereerd, zal Jordanië zijn naam veranderen om deze territoriale unie te weerspiegelen (de naam "Hasjemitisch Koninkrijk Palestina" werd onlangs gesuggereerd in een artikel dat werd gepubliceerd in het nieuwsblad "Al-Arabiya News", dat eigendom is van de Saoedische koninklijke familie, op 8 juni 2022), en er zal een internationaal erkende grens tussen Israël en het Hasjemitisch Koninkrijk Palestina worden vastgesteld om de nieuwe realiteit te erkennen.

Dat betekent niet dat dit is wat er gaat gebeuren.

Tijdens de onderhandelingen kan er nog zoveel veranderen.

We zullen dus moeten afwachten wat het uiteindelijke resultaat van de onderhandelingen zal zijn.

Hetzelfde hoofdartikel dat ik net hierboven noemde, roept ook op tot een "internationaal hulpprogramma" dat vergelijkbaar zou zijn met het Marshallplan...

Een internationaal hulpprogramma - vergelijkbaar met het Marshallplan voor Europa na de Tweede Wereldoorlog - zou moeten worden opgezet, als onderdeel van de oplossing voor het Arabisch-Israëlische conflict, om de economie van Jordanië te ontwikkelen en de Palestijnen te integreren in het uitgebreide Hasjemitische Koninkrijk Palestina.

Een grote berg geld zou het Palestijnse volk al een heel eind op weg kunnen helpen om zo'n deal te accepteren.

En we weten dat de Palestijnen en de Jordaniërs al veel nauwere banden hebben ontwikkeld. Hier is slechts één voorbeeld...

De minister van Justitie, Ahmad Al-Ziadat, die het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië vertegenwoordigt, en zijn Palestijnse tegenhanger, Mohammed Al-Shalaldeh, die de Staat Palestina vertegenwoordigt, hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend op het gebied van juridische samenwerking tussen de twee landen. De ondertekening vond plaats in aanwezigheid van de secretaris-generaal voor justitiële zaken, rechter Saad Al-Louzi, de secretaris-generaal voor administratieve en financiële zaken, Khaloud Al-Abadi, en verschillende directeuren van de departementen van het ministerie.

Het memorandum omvatte verschillende samenwerkingsgebieden, waaronder het uitwisselen van ervaringen op het gebied van wettelijke regels en wetgeving, het bieden van trainingsmogelijkheden voor juristen en onderzoekers, het delen van ervaringen met betrekking tot alternatieven voor gevangenisstraf en detentie, automatisering en digitalisering van procedures, mensenrechten en het vergemakkelijken van de toegang tot justitie.

Uiteindelijk zou het niet veel uitmaken voor de Palestijnen om zichzelf als burgers van Jordanië te beschouwen.

Voor de oorlog in 1967 waren degenen die op de Westelijke Jordaanoever woonden Jordaanse burgers.

Nogmaals, ik moet benadrukken dat we niet weten of dit ook echt zal gebeuren.

Maar achter de schermen wordt er in een razend tempo onderhandeld.

Vorige week nog zouden de Palestijnse autoriteiten praten met zowel Saoedische als Amerikaanse functionarissen...

Functionarissen van de Palestijnse Autoriteit (PA) hielden woensdag besprekingen in Riyad met Saudische tegenhangers.

Ze zouden ook Amerikaanse functionarissen ontmoeten.

Als alle partijen het eens kunnen worden over een akkoord, verwacht ik dat het in de eerste helft van 2024 wordt aangekondigd.

Natuurlijk is 2024 al om zoveel andere redenen een historisch jaar aan het worden.

Het Saoedische plan om het Heilige Land te verdelen kan deel uitmaken van de uiteindelijke overeenkomst, of het kan op de vloer van de snijkamer belanden.

Maar als deze normalisatieovereenkomst tussen Saoedi-Arabië en Israël het Heilige Land opdeelt, zal dat enorme gevolgen hebben voor ons allemaal.

Laten we deze ontwikkelingen dus goed in de gaten houden, want als het Heilige Land eenmaal formeel verdeeld is, zal niets meer hetzelfde zijn.

Bron: Details Of Saudi Arabia's Shocking Plan To Divide The Holy Land