'Iran weet dat uitbraak naar 90% verrijking zal leiden tot een Israëlische aanval'

In gesprek met Israel Hayom stuurt een hoge Israëlische functionaris een strenge boodschap aan Teheran te midden van berichten over een opkomende nucleaire deal tussen Iran en het Westen.

Door Ariel Kahana 12-6-2023

Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei op een tentoonstelling van de prestaties van de nucleaire industrie van het land in Teheran, op 11 juni 2023 | Foto: AFP/Khamenei.ir

'Iran weet dat uitbraak naar 90% verrijking zal leiden tot Israëlische aanval'

Temidden van berichten over een hernieuwd momentum in de besprekingen tussen Iran en het Westen over een nucleaire deal, stuurde Israël zondag een waarschuwing naar Iran.

Een hoge Israëlische functionaris aan Israel Hayom dat "Iran weet dat het doorbreken naar 90% zuiverheid in uraniumverrijking zal resulteren in een Israëlische aanval." De ambtenaar voegde eraan toe dat de VS en westerse naties weten dat Israël deze drempel heeft vastgesteld en dat premier Benjamin Netanyahu duidelijk heeft gemaakt dat dit de rode lijn van Jeruzalem was tijdens zijn recente bezoeken aan Europese hoofdsteden.

De bron oordeelde verder dat ondanks dat de VS hard proberen om een overeenkomst met Iran te sluiten, deze niet zal worden gerealiseerd omdat Opperste Leider Ali Khamenei een dergelijke uitkomst niet wil, ook al heeft de Iraanse ayatollah zondag een toespraak gehouden ten gunste van het sluiten van een overeenkomst die Iran in staat zou stellen om zijn nucleaire infrastructuur te behouden.

Israëlische besluitvormers denken dat de regering Biden niet tot een volwaardige overeenkomst zal komen, maar in plaats daarvan een reeks afspraken met Teheran zal formuleren, waardoor het de controle van het Congres zal kunnen ontlopen onder een speciale wet die vereist dat een overeenkomst het stempel van goedkeuring van de wetgevers moet krijgen. Israël is tegen elk nieuw kader tussen de VS en Iran, vooral omdat dit ertoe zou leiden dat miljarden dollars in de Iraanse schatkist terecht zouden komen.

Bron: 'Iran knows breakout to 90% enrichment will result in an Israeli strike' - www.israelhayom.com