www.wimjongman.nl

(homepagina)


Saoedische gezant voor Palestijnen: Tweestatenoplossing 'centraal' in Israël-deal

De eerste ambassadeur van Saoedi-Arabië bij de Palestijnen kondigde aan dat het koninkrijk van plan is een consulaat te openen in Oost-Jeruzalem.

Door Tzvi Joffre 26 september 2023

()

De eerste ambassadeur van Saoedi-Arabië bij de Palestijnse Autoriteit, Nayef al-Sudairi, kwam dinsdagochtend aan in Ramallah. In een verklaring aan verslaggevers gaf hij aan dat de oprichting van een Palestijnse staat met de hoofdstad in Oost-Jeruzalem een centrale pijler zou zijn van elke toekomstige overeenkomst met Israël.

Sudairi kondigde ook aan dat het koninkrijk van plan is een consulaat te openen in Oost-Jeruzalem. Voor een dergelijke stap is blijkbaar de goedkeuring van de Israëlische autoriteiten nodig.

In antwoord op een vraag over het lot van de tweestatenoplossing als Saoedi-Arabië en Israël hun betrekkingen zouden normaliseren, zei de ambassadeur dinsdag tegen verslaggevers dat "het Arabische vredesinitiatief het centrale punt is van elke komende overeenkomst," volgens het WAFA nieuwsagentschap van de Palestijnse Autoriteit.

Wat is het Arabische vredesinitiatief?

Het Arabische vredesinitiatief, gepromoot door Saoedi-Arabië en andere leden van de Arabische Liga, biedt richtlijnen voor vrede tussen Israël en de rest van het Midden-Oosten. Het initiatief roept Israël op om de oprichting van een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad te accepteren, een "rechtvaardige oplossing" te vinden voor het Palestijnse vluchtelingenvraagstuk en zich terug te trekken uit de Golanhoogten.

Zodra Israël aan deze eisen voldoet, zullen de Arabische landen die het initiatief hebben ondertekend, het Arabisch-Israëlische conflict als beëindigd beschouwen en normalisatieovereenkomsten met Israël sluiten.

Sudairi verblijft in Jordanië, komt alleen naar Ramallah wanneer nodig

Sudairi is een "niet-resident ambassadeur" bij de Palestijnse Autoriteit en de consul-generaal van Saoedi-Arabië in Jeruzalem, met als belangrijkste rol zijn positie als ambassadeur van het Koninkrijk in Jordanië. Sudairi zal in Jordanië verblijven en Ramallah bezoeken wanneer dat nodig is.

"Vanuit de geliefde staat #Palestina #Land_van_Canaan, de mooiste groeten, gekoppeld aan de liefde van mijn meester de #Custodian van de Twee Heilige Moskeeën en Zijne Hoogheid de #Kroon_Prins," tweette Sudairi op dinsdag.

De minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit, Riyad al-Maliki, verklaarde dinsdag dat Sudairi binnenkort zal terugkeren naar Ramallah "om zijn werk te beginnen om de betrekkingen tussen de twee landen te ontwikkelen, aangezien het een grote verantwoordelijkheid is, en om te werken aan zijn grote missie, namelijk het behoud van de Palestijnse zaak als de centrale kwestie voor alle Arabieren, en zeker voor Saoedi-Arabië," aldus WAFA.

De Saoedische ambassadeur ontving zijn diplomatieke geloofsbrieven van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit tijdens zijn bezoek aan Ramallah op dinsdag. De geloofsbrieven vermelden Sudairi als "niet-resident ambassadeur van de staat Palestina en consul-generaal in de stad Jeruzalem".

"Deze stap zal bijdragen tot het versterken van de sterke broederlijke relaties tussen de twee landen en de twee broederlijke volkeren," zei Abbas.

Sudairi verklaarde na de ontmoeting met Abbas dat de twee "de hechte relatie tussen het Koninkrijk Saoedi-Arabië en de Staat Palestina benadrukten, en dat, als God het wil, dit bezoek het begin zal zijn van het versterken van meer relaties op alle gebieden."

Bron: Saudi envoy says two-states 'central' to Israel normalization deal - The Jerusalem Post