www.wimjongman.nl

(homepagina)


Hoe kunnen Palestijnse terroristenleiders openlijk opereren binnen de PA?

Terwijl we natuurlijk allemaal verontwaardigd zijn dat de Neturei Karta een terroristenleider heeft ontmoet, is de belangrijkere kwestie het feit dat de terroristenleider openlijk kan opereren binnen de PA.

Door Stephen M. Flatow - 12 januari 2023

Het bezoek van leden van de extremistische Neturei Karta groep aan een Palestijnse Arabische terroristenleider deze week was schadelijk voor Israël en beledigend voor het hele Joodse volk. Maar het diende ook onbedoeld een nuttig doel door een licht te laten schijnen op een belangrijker kwestie: Waarom mag een terroristenleider openlijk opereren onder de Palestijnse Autoriteit (PA)?

De bijeenkomst vond plaats in de door de PA geregeerde stad Jenin, in het huis van Bassam al-Saadi, de hoogste leider van de Palestijnse terreurgroep Islamitische Jihad in Judea-Samaria.

Mijn dochter Alisa werd in 1995 vermoord door terroristen van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Dus ja, ik neem het persoonlijk op wanneer de PIJ door wie dan ook wordt omarmd, zelfs door leden van een krankzinnige randgroep als Neturei Karta. Ik hoop dat de Israëlische regering passende maatregelen neemt tegen iedereen die terroristen hulp of steun biedt.

Maar dit voorval verdient nadere bestudering omdat het licht werpt op een vraag die zelden wordt gesteld: Hoe kan het dat, 29 jaar nadat Israël en de Palestijnse leiders een vredesakkoord hebben ondertekend, de leider van een terroristische groepering openlijk opereert in een stad die door de PA wordt bestuurd?

Hoe kan een terreurleider openlijk opereren in PA-gebied?

Dit is wat het Oslo II Akkoord van 1995 zegt over de verantwoordelijkheid van de PA met betrekking tot terroristen in de 40% van Judea-Samaria die de PA controleert:

  • De PA moet terreurdaden voorkomen en juridische maatregelen nemen tegen daders. (Artikel XV)
  • De veiligheidstroepen van de PA moeten personen die verdacht worden van het plegen van geweld- en terreurdaden arresteren en vervolgen; en daders en alle andere personen die direct of indirect betrokken zijn bij terrorisme, geweld en opruiing aanhouden, onderzoeken en vervolgen. (Bijlage I, artikel II, 1-b en 1-d)
  • De PA zorgt ook voor de aanhouding en de gevraagde overdracht aan Israël van eenieder die verdacht wordt van, beschuldigd wordt van of verweten wordt een strafbaar feit te hebben gepleegd dat onder de Israëlische strafrechtelijke jurisdictie valt. (Bijlage IV, artikel 2 [7-b] en [7-f-1])

Hoe weten wij dat de veiligheidstroepen van de PA in staat zijn terroristische leiders, zoals Bassam al-Saadi, te arresteren?

Het Oslo II Akkoord stond de PA toe om een 12.000 man sterke veiligheidsmacht in Judea-Samaria te hebben. Die troepenmacht telt nu meer dan 30.000 man. Een rapport uit 2018 van het Washington Institute on Near East Policy, dat links leunt ten opzichte van Israël, stelde vast dat tegen eind 1998 de veiligheidsdiensten van de PA, zoals ze toen werden genoemd, in bijna elk opzicht de letter van de overeenkomsten met Israël hadden geschonden. De PA werd een van de zwaarst bewaakte gebieden ter wereld."

Volgens het rapport van het Washington Institute moest de PA Israël lijsten laten zien van degenen die zij in dienst nam voor de strijdkrachten, zodat Israël een veto kon uitspreken over bekende terroristen. In plaats daarvan "legde de PA geen volledige lijsten van dit veiligheidspersoneel voor, om het totale aantal onder de wapens te verdoezelen en om de Israëlische achtergrondcontroles voor degenen met een terroristische achtergrond te omzeilen."

Het rapport ging verder: "Evenzo vond er een proliferatie van wapens plaats, zowel in kwantiteit als in kwaliteit, die veel verder ging dan wat in het Oslo II-akkoord was bepaald. Volgens één schatting waren er minstens 40.000 meer wapens dan toegestaan in het akkoord, waaronder RPG's, mortieren, mijnen, granaatwerpers en sluipschuttersgeweren; ook werd er een kleinschalige eigen productiecapaciteit voor handgranaten en andere munitie ontwikkeld."

Dus, terwijl we natuurlijk allemaal verontwaardigd zijn dat de vertegenwoordigers van Neturei Karta een terroristenleider omarmen, is de veel belangrijkere kwestie het feit dat de terroristenleider openlijk opereert, direct onder de neus van de PA en de PA weigert hem te arresteren.

Of u nu sympathiseert met de Israëlische regering of de Israëlische oppositie, of u de Republikeinen of de Democraten steunt, of u zichzelf als conservatief of liberaal beschouwt, het probleem van de PA en Bassam al-Saadi zou u diep moeten verontrusten, omdat er nooit enige hoop zal zijn op het bereiken van echte vrede tussen Israël en de Palestijnse Arabieren zolang de PA weigert zijn verplichtingen in de Oslo Akkoorden na te komen.

Waarom zou een Israëlische regering ooit nog een overeenkomst met de PA ondertekenen, als de PA de eerste overeenkomst die zij ondertekende zo flagrant schendt?

Hoe kunnen Israëli's er ooit van worden overtuigd dat de Palestijnse Arabieren oprecht vrede willen, als de PA terroristische leiders laat opereren in de steden die zij bestuurt?

Van welke waarde is enig voorstel voor het creëren van een Palestijnse staat, als die staat zal worden geregeerd door een regime dat samenwerkt met terroristen?

De schrijver is advocaat en de vader van Alisa Flatow, die in 1995 werd vermoord in een door Iran gesteunde Palestijnse terroristische aanslag. Hij is de auteur van A Father's Story: My Fight for Justice against Iranian Terror.

Bron: Hoe kunnen Palestijnse terroristische leiders openlijk opereren binnen de Palestijnse Autoriteit - opinie - The Jerusalem Post < /a>