www.wimjongman.nl

(homepagina)


Terreur in Jeruzalem, PLO-vlaggen in Tel Aviv

Ruthie Blum - 29 januari 2023

Demonstranten die zich beklagen over een verzonnen gevaar - de zogenaamde "dood van de Israëlische democratie" door toedoen van de regering onder leiding van Netanyahu - maken de werkelijke massamoord op onschuldigen belachelijk.

Noch de terroristische slachting van zeven Joodse gelovigen en de verwonding van drie anderen in Jeruzalems Neve Yaakov buurt, noch de bijna-dodelijke schietpartij de volgende ochtend van een vader en zoon bij de ingang van het Nationaal Park Stad van David in de Israëlische hoofdstad, verhinderde de anti-regeringsprotesten om door te gaan zoals gepland.

Opdat zij geen centimeter van hun zelfverklaarde morele superioriteit zouden verliezen, begonnen degenen die voor de vierde zaterdagavond op rij in betwiste aantallen naar buiten waren gekomen - ogenschijnlijk om de plannen van minister van Justitie Yariv Levin om de rechterlijke macht te herzien aan de kaak te stellen - hun demonstraties met een moment van stilte voor de slachtoffers.

Gezien de persoonlijke en nationale tragedie van de afgelopen 24 uur was dit gebaar gerechtvaardigd. Toch zou het onder deze omstandigheden veel gepaster zijn geweest de demonstraties af te gelasten.

Naar verluidt hebben de organisatoren deze optie overwogen, maar er toch van afgezien. Dat de Commissie Grondwet, Recht en Rechtvaardigheid van de Knesset zondag de besprekingen over wetgeving inzake justitiële hervorming zou opvoeren, deed de weegschaal doorslaan in het voordeel van het deugdzaamheidsgevoel op de stadspleinen.

Alsof dat nog niet erg genoeg was, was het gebruikelijke spektakel dat volgde op de 60 seconden durende erkenning van de gelegenheid afschuwelijk. Deelnemers die rondspringen en zich beklagen over een verzonnen gevaar - de zogenaamde "dood van de Israëlische democratie" door toedoen van de coalitie van premier Benjamin Netanyahu - maken de werkelijke massamoord op onschuldigen belachelijk.

Dit waren de 14-jarige Asher Natan, het 48-jarige echtpaar Eli en de 45-jarige Natalie Mizrahi, die werden neergeschoten terwijl ze probeerden hulp te verlenen aan de gewonden; Raphael Ben-Eliyahu, 56; Shaul Hai, 68; de 26-jarige Ilya Sosansky; en de Oekraïense onderdaan Irina Korolova.

Het gebrek aan respect voor de verwoeste families van de gedode en gewonde mensen hield daar niet op; onder de sentimenten die werden geuit tijdens de intersectie was empathie voor Palestijnse terroristen.

Channel 14 correspondent Moti Kastel vroeg een groep "gerechtelijke hervorming" tegenstanders in Tel Aviv of ze zich niet "schaamden" om met PLO-vlaggen te zwaaien, vooral op zo'n avond, in de onmiddellijke nasleep van de moord op Joden.

"Helemaal niet," antwoordde er een. "Ik ben er trots op. Wij [Israëliërs] moorden op onze beurt."

Een ander antwoordde door te wijzen op de "moord" op negen Palestijnen in Jenin. Het was een interessante manier om de uitschakeling op donderdag te beschrijven van Palestijnse Islamitische Jihad-terroristen die een grote, dreigende aanval op Israëli's beraamden.

Een derde gaf - wie anders? - aanhangers van de nieuwe regeringscoalitie de schuld van de doden. Hij stelde voor dat rechts "tegen de doden zou zeggen: "Wij hebben ervoor gekozen dat jullie sterven. We wilden geen compromis sluiten, dus daarom begraven we je.'"

Alqam Khayri, de 21-jarige terrorist die aan de vooravond van Shabbat het vuur opende op mannen, vrouwen en kinderen buiten de Ateret Avraham synagoge, en door de politie werd gedood voordat hij zijn bloedbad kon voortzetten, had het zelf niet beter kunnen verwoorden. Net als zijn joodse medestanders stond de Israëlische identiteitsdragers uit a-Tur in het oosten van Jeruzalem op één lijn met de Palestijnen die uit waren op de vernietiging van het land.

Maar in tegenstelling tot hen maakte hij geen onderscheid tussen de ene Israëlische regering en de andere. Hij zou zich zeker niet hebben bekommerd om de kwestie die ten grondslag zou liggen aan de bijeenkomsten: het behoud van de macht van benoemde rechters ten koste van de gekozen wetgevende macht.

Zijn slechte daad, als de reactie daarop van de kant van de protestbeweging, moet en zal licht werpen op de uitkomst van de Knessetverkiezingen van 1 november.

Ruthie Blum is een in Israël gevestigde journalist en auteur van "To Hell in a Handbasket: Carter, Obama, en de "Arabische Lente."

Bron: Terror in Jerusalem, PLO flags in Tel Aviv - JNS.org