www.wimjongman.nl

(homepagina)


Sta voor de waarheid of houd leugens in stand

26 oktober 2023

( )

Afbeelding van krystianwin via Pixabay

וְלֹ֥א תַחְמֹ֖ד אֵ֣שֶׁת רֵעֶ֑ךָ וְלֹ֨א תִתְאַוֶּ֜ה בֵּ֣ית רֵעֶ֗ךָ שָׂדֵ֜הוּ וְעַבְדּ֤וֹ וַאֲמָתוֹ֙ שׁוֹר֣וֹ וַחֲמֹר֔וֹ וְכֹ֖ל אֲשֶׁ֥ר לְרֵעֶֽךָ׃
Je zult de vrouw van je buurman niet begeren. Je zult niet begeren het huis van je naaste, of zijn akker, of zijn slavin, of zijn os, of zijn ezel, of iets dat van je naaste is.
v'-LO takh-MOD AY-shet RE-e-KHA, v'-LO tit-a-VEH BAYT RE-e-KHA sa-DE-hu v'-av-DO va-a-MA-to sho-RO va-kha-MO-ro v'-KOL a-SHER l'-RE-e-KHA.
Deuteronomium 5:18

Op 24 oktober 2023 zond een verklaring van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, rimpelingen van ongeloof en schok door Israël en zijn wereldwijde gemeenschap van aanhangers. In zijn commentaar op de moorddadige aanval van Hamas op onschuldige Israëli's op 7 oktober, suggereerde Guterres dat de aanvallen van Hamas een reactie waren op de "56 jaar verstikkende bezetting" van de Palestijnen.

De brutaliteit van zijn woorden kan niet worden onderschat. Wat Guterres in wezen communiceerde was dat Israël op de een of andere manier verantwoordelijk is voor de acties van Hamas. De Israëlische ambassadeur bij de VN, Gila Erdan, liet op sociale media weten dat de secretaris-generaal "volledig losstaat van de realiteit in onze regio". Volgens Erdan toonde Guterres "begrip voor terrorisme en moord" door te stellen dat "de aanvallen van Hamas niet in een vacuüm plaatsvonden".

Het standpunt van Guterres beperkt zich helaas niet tot de secretaris-generaal. Veel mensen lijken los te staan van de realiteit en verstrikt te zijn in een web van vervorming. Ze trappen in de leugens van Hamas en andere Israël-haters, die beweren dat Israël de onderdrukker is en dat de Joden degenen zijn die slecht zijn. Hun verhalen verspreiden drogredenen en ze winnen steun door hun leugens te verspreiden.

Het Jodendom daarentegen is een religie die de waarheid koestert. Gods minachting voor bedrog is ondubbelzinnig en Hij gebiedt ons afstand te nemen van leugens (Exodus 23:7). Keer op keer sporen de profeten ons aan om waarheidsgetrouw te zijn. Zacharia's visioen van een tijd waarin onze vastendagen over de verwoesting van de Tempel zullen veranderen in feestdagen, eindigt bijvoorbeeld met de woorden "maar je moet eerlijkheid en integriteit liefhebben" (Zacharia 8:19).

Verder leren de wijzen dat leugenaars tot drie andere groepen mensen behoren die het niet verdienen om de Goddelijke Aanwezigheid te ontmoeten en dat "het zegel van God de waarheid is." Waarachtig zijn is daarom Goddelijk zijn.

De Hebreeuwse term voor Joden is Jehoediem, wat afstamt van Jehoeda, het Hebreeuws voor Juda. Juda was een voorbeeld van waarheid. Toen hij geconfronteerd werd met het voorval met Tamar, toonde hij een onberispelijke integriteit door zijn onrecht toe te geven. De naam van het Joodse volk zelf betekent waarheidsgetrouw zijn. Waarheid is onze essentie. Als dragers van deze erfenis is het de plicht van Israël om de misvattingen en duisternis die de wereld doordringen aan te vechten.

De voortdurende strijd tegen entiteiten als Hamas vereist een standvastige toewijding aan de waarheid. Tegenover onwaarheden moeten Israël en zijn aanhangers onophoudelijk het echte verhaal hooghouden en ervoor zorgen dat de waarheid niet verloren gaat in de kakofonie van tegenstrijdige stemmen.

Maar het gaat niet alleen om het bestrijden van onwaarheden; het gaat erom de wereld te verlichten met de uitstraling van oprecht begrip en kennis. Naar Joden wordt verwezen als het "licht voor de volkeren" (Jesaja 49:6). Dit is niet zomaar een titel, maar een diepgaande verantwoordelijkheid om de wereld te verlichten met waarheid en eerlijkheid.

Net zoals een enkele kaars een kamer vol duisternis kan verlichten, kan de onwrikbare geest van het Joodse volk de wereld inspireren en leiden naar een pad van helderheid, rechtvaardigheid en gerechtigheid. Ons erfgoed leert ons het belang van de waarheid en het is onze gezamenlijke missie om dit licht te verspreiden en ervoor te zorgen dat het door de sluier van duisternis en leugens dringt die de wereld doordringt.

Laten we ons verenigen, Joden en christelijke bondgenoten die Israël steunen, om misleiding uit te dagen en de waarheid te verdedigen.

Bron: Stand for Truth or Perpetuate Lies - The Israel Bible