www.wimjongman.nl

(homepagina)


Sponsbommen' zijn Israëls nieuwe geheime wapen om Hamas-tunnels te blokkeren

Het nieuwe chemische apparaat van de Israëlische defensiemacht produceert een schuimexplosie die gaten en tunnelingangen kan afsluiten

Door Dominic Nicholls, TELERAPH, 25 oktober 2023 <

Israël zal nieuwe "sponsbommen" gebruiken in de strijd door het netwerk van Hamas-tunnels onder Gaza.

De Israel Defense Forces (IDF) heeft de chemische bommen getest, die geen explosieven bevatten maar worden gebruikt om gaten of tunnelingangen af te sluiten waaruit strijders kunnen opduiken.

De IDF heeft geen commentaar gegeven op het gebruik van de zogenaamde "sponsbommen", die een plotselinge explosie van schuim veroorzaken dat snel uitzet en dan hard wordt.

Soldaten van de IDF hebben de apparaten zien gebruiken tijdens oefeningen in 2021. Het leger heeft een nagebouwd tunnelsysteem opgezet op de legerbasis Tze'Elim bij de grens met Gaza.

De troepen zullen waarschijnlijk een bloedige strijd moeten leveren door de tunnels die bekend staan als de "Gaza Metro" wanneer ze hun verwachte grondinvasie lanceren. Het netwerk is vermoedelijk honderden kilometers lang en zit vol met valstrikken.

Het is waar Hamas veel van de 200 gijzelaars naartoe heeft gebracht en waar haar leiders hopen de komende oorlog te overleven.

Israëlische soldaten verblind door verkeerd gebruik nieuwe "bom

De "sponsbom" zou voorkomen dat soldaten in een hinderlaag lopen als ze zich verder in het netwerk begeven, waardoor gaten worden gedicht waardoor Hamas zou kunnen aanvallen.

De specialistische apparaten zitten in een plastic container en hebben een metalen tussenschot dat twee vloeistoffen scheidt. Zodra deze barrière is verwijderd, mengen de verbindingen zich als de soldaat de "bom" plaatst of verder vooruit gooit.

Gespecialiseerde teams in het ingenieurskorps van de IDF zijn gegroepeerd in tunnelverkenningseenheden en uitgerust met grond- en luchtsensoren, bodempenetrerende radar en speciale boorsystemen om tunnels op te sporen.

Ze hebben ook speciale apparatuur gekregen om ondergronds te kunnen zien.

Standaard nachtkijkers hebben een element van omgevingslicht nodig om effectief te kunnen werken, maar omdat al het natuurlijke licht wordt geblokkeerd wanneer de troepen zich ondergronds bewegen, zullen ze vertrouwen op thermische technologie om in de totale duisternis te kunnen zien.

Er zijn ook nieuwe radio's ontwikkeld die geoptimaliseerd zijn voor de extreme omstandigheden onder de grond.

Er zijn echter potentiële complicaties met het ondergrondse arsenaal. De "sponsbom" - technisch gezien een vloeibare emulsie - is gevaarlijk om mee te werken en sommige Israëlische soldaten hebben hun gezichtsvermogen verloren door verkeerd gebruik van het mengsel.

Israël kan ook robots en drones gebruiken om te helpen bij het navigeren door de tunnels, maar tot nu toe zijn er problemen geweest om deze ondergronds te gebruiken.

Sommige robots worden bestuurd door draden die uit de achterkant van het apparaat komen. Andere vertrouwen op standaard radiogolven, maar hebben een reeks repeater-knooppunten nodig die onderweg worden afgezet omdat radiosignalen onder de grond snel slechter worden.

Microdrones voor verkenning, die in de palm van een hand kunnen worden gehouden, kunnen ook worden gebruikt, maar zullen er ook onder lijden als het radiosignaal zwakker wordt.

Het in Israël gevestigde technologiebedrijf Roboteam heeft IRIS ontwikkeld, een kleine, werpbare drone die via afstandsbediening op grote wielen kan worden voortbewogen.

Israëlische technologie die tunnels van Hamas kan tegenhouden

IRIS Robot
Een ultralichte, werpbare robot is uitgerust met een 360-graden camera met nachtzicht. De robot kan realtime verkenningen uitvoeren en boobytraps en andere risico's in tunnels opsporen.
Sponsbom
Sponsbommen bevatten twee vloeistoffen in een grote plastic zak, gescheiden door een metalen staaf. De paal wordt eruit gehaald voordat de 'bom' in zijn doel wordt gegooid, waardoor de verbindingen zich vermengen. De vloeistof verandert in schuim dat snel uitzet en hard wordt om gaten te dichten.
()

Deze drone staat bij special forces bekend als een "throwbot" en stuurt beelden terug naar een controller die het apparaat vanuit een veilige positie bedient.

Aan sommige apparaten kunnen wapens worden bevestigd, zodat als er vijandelijke strijders worden gezien, de controller explosieven kan laten ontploffen.

Naast de IRIS heeft het bedrijf de MTGR ontwikkeld, een "micro tactische grondrobot" die trappen kan beklimmen en is ontworpen om te worden bediend door soldaten in gebouwen en grotten.

John Spencer, een voormalige Amerikaanse majoor die voorzitter is van het Modern War Institute op West Point, zegt dat ondergrondse gevechten "meer lijken op vechten onder water dan op vechten in gebouwen".

"Niets dat aan de oppervlakte wordt gebruikt, werkt ondergronds op dezelfde manier of met dezelfde efficiëntie.

"Er is gespecialiseerde apparatuur nodig om te zien, te ademen, te navigeren, de ruimte in kaart te brengen, te communiceren en om dodelijke middelen in te zetten."

De tunnels aanvallen brengt burgerlevens in gevaar

Hamas heeft ondergrondse oorlogsvoering geïntegreerd in zijn algemene militaire strategie.

Tunnels, waarvan sommige al tientallen jaren geleden zijn begonnen, zijn niet langer alleen maar schuilplaatsen of schuilplaatsen, maar maken integraal deel uit van een breder plan om de grond voor te bereiden op het in een hinderlaag lokken van Israëlische troepen daarboven.

Veel tunnels lopen onder burgerstructuren door, met in- en uitgangen in woningen en andere niet-militaire gebouwen, wat het voor Israël extreem moeilijk maakt om ze aan te vallen zonder internationale veroordeling uit te lokken.

Een "standaard" tunnel is ongeveer 2 meter hoog en 1 meter breed, waardoor ze snel gebouwd kunnen worden. Soms zijn ze versterkt met beton en metaal, maar ze zijn niet bijzonder geavanceerd.

Andere hebben echter stroom, water en ventilatie en worden gebruikt voor commandocentra en ruststations, wapenopslag, infiltratie in Israël en routes naar geheime raketlanceerinstallaties.

In sommige delen zou er zelfs een klein spoorwegsysteem zijn voor het vervoer van wapens en bouwmateriaal.

De laatste grote poging om het systeem te vernietigen was tijdens Operation Protective Edge in 2014, maar het netwerk is sindsdien weer opgebouwd.

Militaire bevelhebbers in de IDF moeten beslissen of ze de structuren onbruikbaar willen maken, bijvoorbeeld door er beton in te gieten, zoals ze deden met de tunnels die door Hezbollah werden gegraven in het noorden van het land.

Een andere mogelijkheid is dat ze de structuren intact houden en Hamas-strijders opruimen terwijl ze door het systeem trekken op zoek naar de gijzelaars. De "normale" militaire reactie op tunnels, met explosieven om ze te vernietigen of overstromingen om ze onbruikbaar te maken, is daardoor waarschijnlijk niet praktisch.

Bron: ‘Sponge bombs’ are Israel’s new secret weapon to block Hamas tunnels – ISRAPUNDIT